Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Négymillió kell a mosolyokért

Győr-Moson-Sopron - A megyében húsz gyógyíthatatlan tüdőfibrózisban szenvedő kisgyereket ápolnak. A Lurkó Alapítvány számukra szeretne egy olyan speciális mellényt vásárolni, amelyből egyelőre csak egy van az országban, de a betegség tüneti kezelésében nagyon hatásos. Négymillió forintból egy már összejött.

Nem lehet Attila tekintetétől szabadulni. Ez a tízéves kisfiú több orvost, vizsgálatot és gyógyszert látott, mint amennyit mi remélhetőleg valaha is fogunk. Névről ismeri a győri kórházban a nővéreket, a hozzá hasonlóan visszatérő kis betegeket, és titkos összekacsintással üzen a gyermekosztály „angyalának", Zajovicsné Vizer Bernadettnek, a Lurkó Alapítvány kuratóriumi elnökének, akit lapunk a „Legemberibb ember" sorozatban 2004-ben mutatott be önöknek. Somogyi Attila cystás fibrosisban, magyarul tüdőfibrózisban szenved.

A kicsi Attila talán a legsúlyosabb állapotú a húsz hasonló sorsú megyei kisgyerek között. Az országban 500 beteget tartanak nyilván; a betegség a légutakat, illetve az emésztőrendszert támadja meg, gyakorta súlyos fertőzéssel, fokozott váladéktermeléssel jár. A tüdőfibrózisos gyerekek állandó kezelésre, légúttisztításra, kórházi kezelésre szorulnak.

Attila az édesanyjával, Jutkával háromhavonta két-két hetet a győri kórházban tölt. A kisfiúnál is a születésekor diagnosztizálták a gyógyíthatatlan betegséget. Állapota évről évre romlott, egyre valószínűbb, hogy tüdőátültetésre szorul. Amíg azonban a transzplantációra várnia kell – s ez akár hónapokat, éveket is jelenthet – az állapotát jó lenne szinten tartani. De ez természetesen a már említett húsz másik kisgyerekre is vonatkozik.

Létezik az úgynevezett WEST-mellény: ez tulajdonképpen  nagy frekvenciájú, mellkasfalat rázó készülék, ami segíti a gyerekeket abban, hogy a tüdejükre tapadt váladékot ki tudják köhögni. A mellény Amerikából rendelhető meg, s az országban jelenleg mindössze egy kórház rendelkezik ilyennel. Az ára négymillió forint. A Somogyi család is hallott már erről, illetve arról, hogy utána a gyerekek állapota, közérzete jelentősen javul, de Attila még soha nem próbálhatta ki.

Somogyi Attila az édesanyjával, Jutkával háromhavonta két-két hetet a győri kórházban tölt. Fotó: H. Baranyai Edina
Somogyi Attila az édesanyjával, Jutkával háromhavonta két-két hetet a győri kórházban tölt. Fotó: H. Baranyai Edina

Vizer Bernadett most ezt a készüléket szeretné megvásárolni az alapítványon keresztül. Hetek óta tárgyal, a hatmillió forintról már mintegy négymillióra sikerült lealkudnia a mellény árát, s azt is tudja, hogy a lokálpatrióta-bál idén az alapítványát támogatja – ezért kockázatot vállalt ugyan, de megrendelte a készüléket Amerikából. Ha az olvasók között van, aki tud segíteni, az megteheti az alapítvány számlaszámán keresztül, amelyet a Duna Takarékszövetkezetben nyitottak: 58600283-11108016.

Ezek a családok – így Somogyiék is – életük minden percével fizetnek azért, hogy a kisgyerekük életét minél tovább meghosszabbíthassák.

Nem panaszkodnak, legtöbbjük nem kér segítséget, de könnyen belátható: az állandó ápolás és a kórházi jelenlét felőrli az erőt és a tartalékokat. Ezért lehetséges az is, hogy Attila családja legfeljebb hallhatott az eddig egyetlen magyarországi mellényről, de el még nem jutottak odáig, hogy a kisfiú kipróbálhassa. Ha Győrbe megérkezik a mellény, akkor a megyében, illetve a régióban élők végre megkapják ezt a lehetőséget. Ezért született ez a cikk.

És még valamiért: Attila több mint két hete fekszik a győri kórházban. Tegnap először újságolhatta el Bernadett, hogy a kisfiú végre ismét rámosolygott – úgy, ahogy régen tette, s ahogy az igazi barátnak jár. Aki látta már ezt a mosolyt, az tudja: a világ Attila csillogó kék szemével kerek.

Ha az olvasók között van, aki tud segíteni, az megteheti az alapítvány számlaszámán keresztül, amelyet a Duna Takarékszövetkezetben nyitottak: 58600283-11108016.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstmentes osztály: van ilyen?

Győr-Moson-Sopron - Újra keresik a füstmentes iskolai osztályokat egy egészségvédelmi kampány… Tovább olvasom