Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Négymilliárdba kerül egy országos választás

Még nincs döntés arról, hogy az Országgyűlés és az Európai Parlament képviselőjelöltjeire ugyanazon a napon lehet-e majd voksolni.
Még nincs döntés arról, hogy az Országgyűlés és az Európai Parlament képviselőjelöltjeire ugyanazon a napon lehet-e majd voksolni. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője a hétfői Népszabadságnak adott interjújában elmondta: egy-egy ilyen választás nagyjából négymilliárd forintba kerül.

Pálffy Ilona közölte, hogy a köztársasági elnök dönt majd arról, hogy az uniós képviselőkre és a hazai parlamenti képviselőjelöltekre ugyanazon a napon lehessen voksolni. Elmondta, csak annyi bizonyos, hogy az uniós választást május 25-ére kell kitűzni, a parlamenti választás pedig az alaptörvény szerint áprilisban vagy májusban lehet. Továbbá az országgyűlési választás nem lehet húsvétvasárnap, vagyis április 20-án.

Közölte, hogy még folynak az egyeztetések a költségvetéséről, de becslése szerint választásonként legalább négymilliárd forinttal lehet számolni.

Pálffy Ilona az interjúban arról is beszélt, hogy az NVI már több közbeszerzési eljárást kiírt, és vannak nyertesek is, például a határon túli magyarok értesítésére a Magyar Postával szerződtek, és a levélben szavazók regisztrációjához szükséges szoftver szállítójával is megállapodtak.

Ebben az évben nagyjából két és fél milliárd forintnyi előirányzattal gazdálkodhatnak, amelyből például a névjegyzékek összeállítására vagy a szavazatok összesítésére szolgáló informatikai beszerzéseket is finanszírozni kell. Közölte azt is, hogy a választások lebonyolításával összefüggő más kiadásokról viszont korai lenne beszélni, hiszen a különféle nyomtatványok - többek között a szavazólapok és a jegyzőkönyvek - előállítására még nem írták ki a pályázatot, és az idei keretben sok egyéb tétel, így a helyi informatikai fejlesztések költségei és a 11 ezer szavazatszámláló bizottság tagjainak díjazása sem szerepel, ami szintén jelentős összeg lesz.

Azzal kapcsolatban, hogy a határon túliak levélben történő szavazásának lehetősége miatt az ellenzék máris vitatja a 2014-es választások tisztaságát, Pálffy Ilona közölte: a levélszavazásnak van bizonyos kockázata és kétségtelen, hogy ebben az esetben nagyobb felelősségük van az egyes embereknek, de azt gondolja, "bízni kell bennük, hiszen miért akarnának csalni? Tekintsük felnőttnek a választópolgárokat!" - fogalmazott Pálffy Ilona.

Olvasóink írták

  • 2. BJ.MÓVÁR 2013. augusztus 12. 10:24
    „"bízni kell bennük, hiszen miért akarnának csalni? Tekintsük felnőttnek a választópolgárokat!"
    Mondja ezt egy trafikmutyi kormány tisztségviselője!! Eddig a választás előtt kampánycsend volt,most meg majd összegyűjtik a határon túliak szavazólapjait,és feladják,vagy mennek házról házra" megmutatják" hogyan kell kitölteni a szavazólapot aztán elviszik feladni!!!! Megint egy FIDESZ által kiagyalt EGYÁLTALÁN NEM BECSÜLETES /csak saját részükre előnyös/jogszabály!!!!! Az egész állampolgárságot,de főleg a szavazati jog megadását NÉPSZAVAZÁSNAK kellett volna eldönteni ,de az túl BECSÜLETES lett volna a DIKTATÚRÁNAK!!!!”
  • 1. miracle 2013. augusztus 12. 09:25
    „Ellenőriztem, kevés lesz. Ennyiből 1 nyugdíjasra csak 2000 Ft jut és ennyiért nem garantálható a megvásárlásuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menedékkérelmet nyújtott be a Budapesten elfogott ukrán politikus

Menedékkérelmet terjesztett be Magyarországon a júliusban Budapesten elfogott volt ukrán parlamenti… Tovább olvasom