Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Négyen kaptak önhiki-támogatást

A megyében négy működési forráshiányos önkormányzat kapott támogatást az év végén az állami keretből. Ezzel negyvenre emelkedett a tavaly központi segítségre szoruló helyhatóságok száma.
Mérgesi falukép: A Rába menti apró falu negyedmillió forintot kapott.
Decemberben bírálták el az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok számára fenntartott keretre a második félévben beérkezett pályázatokat. A tavalyi második körben négy Győr-Moson-Sopron megyei település járt sikerrel: Csorna 6,647 millió, Bezenye 2,164 millió, Répceszemere 1,235 millió, Mérges 263 ezer forintot kapott. Közülük a rábaközi városnak már júliusban is megítéltek egy nagyobb összeget – csaknem 53 millió forintot –, a három község 2002-ben korábban nem jutott hozzá ilyen segítséghez.

Az önkormányzatok romló anyagi helyzetét jelzi, hogy tavaly összesen 40 település szorult rá a közigazgatási szakzsargonban egyszerűen csak önhikinek nevezett támogatásra, s az állam összesen 360 millió forinttal egészítette ki az érintettek működési költségvetését. Csak összehasonlításképpen: 2000-ben 24 megyei helyhatóságot 188 millió, 2001-ben pedig 34 helyhatóságot 243 millió forinttal kellett kisegítenie a központi költségvetésnek.

Almási Gáborné, a megyei területi államháztartási hivatal irodavezetője elmondta: az önkormányzatok idén április 20-ig és szeptember 30-ig adhatják be pályázataikat. Az Országgyűlés a tavalyinál 100 millióval többet, 11 és fél milliárd forintot hagyott jóvá erre a keretre. Ezenkívül a tartósan fizetésképtelen helyzetbe került helyhatóságoknak további 300 millió forintot tettek félre a honatyák, míg a „működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatása" címen 1,2 milliárd forint szerepel az országos büdzsében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 34. Magyar Filmszemle kínálata

Jancsó Miklós és Makk Károly alkotásaival, valamint az életműdíjak átadásával kezdődik a január… Tovább olvasom