Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Negyedik alkalommal emlékeztek nyílzáporral Ópusztaszeren

A gyakran szomorkásnak mondható idő ellenére több mint ötezer vendég érkezett szombaton Ópusztaszerre, ahol kora délután több mint ezerhatszáz íjász nyílzápora emlékeztetett Árpád vezérre és egykori seregére.

2007-ben az első íjásztalálkozót azzal a szándékkal hívták életre, hogy a pozsonyi csata 1100. évfordulóján a hagyományos íjászat Kárpát-medencei művelői méltó módon tisztelegjenek elődeik előtt, s a sportágat népszerűsítésék.

Akkor a szervezők célja az volt, hogy a rendezvény csúcspontján egyszerre ezeregyszáz íjász reptesse nyílvesszőjét az ég felé, s ez majdnem sikerült is. Mostanra egyre többen utaznak vissza az időben a szervezőkkel minden évben. Tavaly négyezer fővel látogatói rekordot döntöttek, és idén a kedvezőtlen időjárás ellenére is megdőlt ez a csúcs, hiszen már szombaton kora délután 5600 résztvevőt számláltak.

Faragó Csaba, a Nemzeti Íjászszövetség alelnöke korábban az MTI-nek elmondta, a rendezvényből az elmúlt évek során egyfajta mozgalom nőtt ki, s ma már egyre többen űzik a hagyományőrző íjászat valamely fajtáját; sokan kutatják, hogy is élhettek a X. századi magyarok.

A hétvégén az íjászok több különböző versenyszámban mérik össze tudásukat és ügyességüket, többek között kiderül az is, ki a Kárpát-medence leggyorsabb kezű íjásza. Az érdeklődőknek a korszak kutatói, hadtörténészek, régészek tartanak előadásokat a kor magyarjainak életmódjáról, hadi szokásairól.

A vállalkozó szelleműek több helyszínen ismerkedhetnek meg a hagyományőrző és az egyéb íjászati módokkal, és ki is próbálhatják a fegyvereket. A legnagyobb érdeklődés Kassai Lajos mester egy remekét övezi: fegyvere a világ legerősebb merevszarvú pusztai íja, teljes megfeszítéséhez száztíz kilogramm felemelésével azonos erőt kell kifejteni.

Az az erős íjász, aki a legtovább képes teljesen megfeszítve tartani a fegyvert, a találkozó végén haza is viheti.

A látogatók megtudhatják, hogyan készül természetes módon a szappan, felpróbálhatják, sőt megvásárolhatják a hagyományőrző ruhákat, ősi magyar motívumokkal ismerkedhetnek az ékszerészetben, és megtudhatják egyebek mellett, hogyan készül a borjúkötél nevezetű kun étel.

Olvasóink írták

  • 2. pmc 2010. június 27. 23:20
    „a magyarok nyílai ?”
  • 1. háté 2010. június 26. 23:49
    „Őseinkre emlékezni, nemes és szép.
    A Pozsonyi-csatát még mindig oktatják az ámcsik-nál!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a sofőr, amikor járművével leszaladt az útról Kecskemét közelében

A helyszínen meghalt egy férfi, amikor járművével egy út menti fának ütközött szombaton Kecskemét… Tovább olvasom