Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Negyedével kevesebb tojótyúk, drasztikus tojásdrágulás várható

Jövő ilyenkor már negyedével kevesebb tyúk termel tojást Magyarországon a mostanihoz képest, ha az Európai Unió nem hoz átmeneti szabályokat a tyúktartás 2012. január 1-jén hatályba lépő állatjóléti feltételeivel kapcsolatban - állítja a Magyar Agrárkamara (MA).

A kamara az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztet: az agrárminiszterek legutóbbi, hétfői ülésén sem sikerült megállapodni a tyúktartás szabályaival kapcsolatban. 2012 januárjától ugyanis csak olyan ketrecekben lehet majd tyúkot tartani, amely megfelel a brüsszeli állatjóléti előírásoknak, és - bár Brüsszelben dolgoznak már a megoldáson - egyelőre nincs döntés arról, hogy a határidőt kitolják.

Az EU-ban 353 millió, étkezési tojást termelő tyúk van, és az európai tojás nagykereskedelmi szervezet (EUWEP) előrejelzése szerint legalább 100 millió tyúkot fognak a jogszabálynak nem megfelelő ketrecben tartani. Van azonban az EU-ban még mintegy 147 millió nyilvántartott egyéb tyúk is, amelyek egy része keltetőtojást termel, másik része ház körüli, regisztrációra nem kötelezett, ezekre nem vonatkoznak a szabályok. A kamara szerint amennyiben a tagországokban hatályba lép a szabályozás, az EU-ban körülbelül 29 százalékos étkezésitojás-hiány keletkezik, mert az unió belső piacán a szabálytalanul tartott tyúkok tojásait nem lehet majd értékesíteni. A hiányt nem lehetne pótolni EU-n kívüli országokból az egészségügyi szabályok miatt sem, a hiány pedig azonnali jelentős áremelkedést okoz. Ez visszaveti a tojásfogyasztást, és a fogyasztókat az olcsóbb, alternatív fehérjeforrások felé orientálja.

Középtávon is várható, hogy az uniós tojástermelést az EU-s jóléti szabályozásnál jóval enyhébb szabályozás mellett termelt importtojás fogja kiváltani - véli az agrárkamara. A köztestület szerint azok az országok, illetve termelők, akik végrehajtották az igen költséges ketreccseréket, illetve azokban már termelnek, jogosan háborognak azon, hogy a változás miatt jogtalan versenyhátrányba kerültek. Az új tartási feltételek ugyanis jócskán drágítják a tojástermelést, mintegy garantálva a versenyképtelenséget. Emiatt egyre élesebben vetődik fel, hogy sem az unión belül, sem kívülről származó, az új tartási feltételeknek meg nem felelő tyúkállományoktól származó tojást ne lehessen forgalomba hozni. Magyarországon jelenleg mintegy 4 millió, piacra termelő, intenzív technológiával tartott tojótyúk van.

Az erősebb, tőkével rendelkező cégek már alkalmazkodtak az uniós követelményekhez, a szakmai vélemények szerint azonban az év végéig az állomány negyede esetében a tulajdonosok képtelenek lesznek az új állatjóléti intézkedéseknek megfelelő ketreceket beszerezni. Vagyis úgy becsülhető, hogy 2012. január 1-jén csaknem egymillió tyúk termelése lehetetlenül el, s az általuk termelt tojás piacképtelen, eladhatatlan lesz az EU-belül a mostani szabályok és elképzelések szerint - hívja fel a figyelmet az agrárkamara.

Olvasóink írták

  • 1. load 2011. február 26. 17:21
    „Azt tudjuk, hogy fogy a magyar.
    De már a tyúkjaink is?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor szerint sikertelen az eddigi kormányzás

Sikertelen a kormány eddigi munkája - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatón… Tovább olvasom