Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Négycsillagos postakocsi-fogadó

A mára teljesen leépült gönyűi postakocsi-fogadóra több év keresés után találtak vevőt. A befektető tervei szerint négycsillagos szállóvá és konferenciaközponttá alakítja át a fogadót, jachtkikötőt épít.
A projektfelelős új szállót ígér
A Mária Terézia által alapított és a II. József által befejezett luxus-vendégfogadó azon kuriózumok közé tartozik, amely az alapítólevél keltétől majdnem 200 évig állami tulajdonban volt. Ahogy Törzsök Gyula gönyűi polgármester fogalmazott, „ a burzsoázia lehetséges ellenforradalmi bázisait megszüntetendő " adták 1962-ben a gönyűi termelőszövetkezetnek, amely később a győrszentiváni téesszel összeolvadt. Így került ki a tulajdonjog Gönyű kezéből, a helyiek legnagyobb sajnálatára.

Eddig nyolcan érdeklődtek

A műemlék állapota egyre romlott, a teljes összeomlás küszöbén beruházók jöttek, és mostanáig: mentek is. Összesen nyolcan érdeklődtek komolyan. A legutóbbi vevővel a foglalóig is eljutottak, de az üzlet végül meghiúsult. Volt, aki kaszinót képzelt a Duna-partra, más egy lakópark koncepciójával állt elő. Esélyes alternatíva volt a családi kúria ötlete, a lovasklubé, de a golfpályáé is. A jelentkezett befektetők nagy része magyar, akadt két osztrák is, akiknek a milliárdos költségek mellett szembe kellett volna nézniük a műemlékvédelem szigorával és talán azzal a ténnyel is, hogy ehhez hasonló épületegyüttes egész Európában nem található.

Felújítás az eredeti tervek szerint

Az új tulajdonos, a Gönyű Postakocsi Fogadó Kft. az eredeti tervek szerint, de a XXI. század igényeinek megfelelően újítja fel a fogadót. Legkésőbb 2005. május 31-ig 40 – 45 szobával megnyílik a négycsillagos szálló és az ehhez kapcsolódó konferenciaközpont, amelyhez jachtkikötőt és helikopterleszállót is építeni akar. A beruházás összértéke elérheti a másfél milliárd forintot is, amelynek minél nagyobb hányadát szeretné pályázati pénzekből előteremteni. Tárgyalások folynak a világhírű Christie ’ s aukciós ház képviselőjével: az egykori fogadó alatti pincében a ház kelet-európai központja épülhet ki, ahol akár bor- és szivarárveréseket is lehet rendezni. Dr. Csóka Szilárd, a projektmenedzseléssel megbízott cég ügyvezetője hangsúlyozta: amint befejezik az épület rekonstrukcióját, egy profi üzemeltetőt bíznak meg a komplexum működtetésével. A fogadó terveik szerint valóban a Bécs – Pozsony – Budapest arany háromszög szíve lehet.

Gönyű is profitál

Gönyűnek nincs részesedése a fogadóból és az azt körülvevő 3,3 hektáros ingatlanból, így az eladásból közvetlenül nem húzhat hasznot. Közvetett módon azonban igen: ha a készülő idegenforgalmi koncepciójába beépíti a turisztikai központot, jóval több pályázati lehetőség nyílik meg előtte. A polgármester azt is hozzátette: a megépülő szálló iparűzési adója mellett új munkahelyek kialakítására is van esély, így az önkormányzat együttműködési szándéka nem kérdőjelezhető meg.
Kíváncsiak lettünk volna a régi tulajdonos, a szentiváni mezőgazdasági szövetkezet vezetőjének véleményére is, de Sághy Zsolt szabadságát tölti.
Az új tulajdonos az eredeti tervek szerint, de a XXI. század igényeinek megfelelően újítja fel a fogadót. A beruházás összértéke elérheti a másfél milliárd forintot is, amelynek minél nagyobb hányadát szeretné pályázati pénzekből előteremteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rablók mindenkit lelőttek

Hatan a helyszínen, egy férfi pedig a kórházba szállítás után meghalt a móri bankrablás áldozatai… Tovább olvasom