Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Négycsillagos lehetőség

Befejezéséhez közeledik a felsőoktatási fejlesztési program – népszerűbb nevén: oktatási PPP – keretében megvalósuló győri tanszálló és kollégium építése.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara 320 fős tanszállodaprojektjét megnyert Rába Dominium Rt. július végéig befejezi a műszaki átadást. Most már „csak" a hivatalos használatbavételi eljáráson múlik, sikerül-e tartani az augusztus végi határidőt.

Orbán Dezső, az egyetem által a szálló és a kollégiumkomplexum üzemeltetésére létrehozott egyszemélyes társaság, a Pannon Famulus Kft. ügyvezető igazgatója nem nyugodt. Annak ellenére sem, hogy az építkezés jó ütemben, terv szerint halad. A gondot a használatbavételi eljárás időbelisége okozza, ami éppen július elseje óta szigorodott meg.

– Az átadás gyenge pontja a jogszabályok megszigorodása miatt a még hátralévő nagyon kevés idő. Az engedélyezési folyamatban ugyan szűkösen beleférünk az augusztus 30-i határidőbe, de csak akkor, ha sehol nem merül fel semmilyen gond sem. Akár egy kis hiba esetén is, de a jogerőre emelkedések miatti kivárások okán is a határidő betartása necces lehet. Persze ha nem lesz hiba, nincs gond – magyarázza nyugtalanságának okát az ügyvezető és hozzáteszi: – A győri nemzetközi maratoni kajak-kenu versenyre már szeptember 5-től lekötött szálláshelyeink vannak. A csúszás tehát nem kevés gondot okozna és nem csak nekünk.

Győr idegenforgalmának fontos része kíván lenni

– Nem klasszikus tanszállóról van szó, ha a Hotel Famulusról beszélünk, hanem egy kereskedelmi szálláshely és egy kollégiumépület egymás mellettiségéről, amely egy komplex egészet alkot. A tanszállodai jelleg abban mutatkozik meg, hogy a kollégium melletti négycsillagos kereskedelmi szállodában nagyobb számban jelennek meg majd a gyakornokok, akik részt vesznek a szállodai munkában. A szálloda 120 férőhelyes. A négycsillagos kategória követelményeinek megfelelően lesz éjjel-nappali portaszolgálat, zárt kamerával ellenőrzött parkoló, fitneszrészleg, bowling- és fallabdapálya, ami az utcáról is megközelíthető, hiszen nem csak a szállóvendégek vehetik igénybe. Mint ahogy az éttermi szolgáltatásokat se. A napi menüt a kollégisták és mások is igénybe vehetik – mutatja be a szállodát az ügyvezető.

A Famulus az egyetem szándékai szerint az oktatási feladatokon túl
részesévé kíván válni a városturizmusának is.

Ez számukra lényeges, amit az is jelez, hogy a tervezett három- helyett négycsillagos kategóriának megfelelő minőséget kért a beruházótól. A négycsillagos ugyanis jobb esélyeket jelent, hiszen Győrben kevés az ilyen szálloda. Orbán Dezső szerint a szálloda jó helyen van. Minden könnyen megközelíthető az ipari parktól a belvárosig. Ez azért is fontos, mert a vendégkör egy része valószínű, az ipari park ügyfélköre lesz. A szálloda beszáll a konferenciaturizmusba is. Első szintjén ennek megfelelően egy komplex konferenciaszolgáltatást alakított ki 200 fős nagyteremmel, ami tovább szekcionálható, több kisteremmel, tanácskozóval. Sőt, egy oktatóterem is rendelkezésre áll, ahol órák és egyéb tanfolyami képzések is megtarthatók.

A kollégium népszerű a hallgatók között

Az ízlésesen kialakított és szépen berendezett kollégium 200 férőhelyes, ahol kétszer két fő számára kialakított 4 fős apartmanegységekbe várják a kollégistákat. A kollégium a levelező szakon tanuló hallgatóknak is jó lehetőség, hiszen jelentős kedvezménnyel szállhatnak meg győri tanulmányaik során. A kollégium része a büfé, a kerékpártároló, a társalgó és a számítógépterem. Minden szoba telefon- és internetcsatlakozással felszerelt. Az egész épület – a szálloda is – akadálymentesített. Minden helyiség megközelíthető a reggelizőtől a konferenciateremig, és külön mosdók vannak kialakítva. Mind a kollégium, mind a szálloda rendelkezik mozgáskorlátozottak számára szolgáló szobákkal. Nyáron a kollégium kétcsillagos szállodaként működik majd.

A kollégium megtelt. Vannak még fenntartott helyek az elsőévesek számára. A szobák ára nagyon kedvező a minőséghez és a szolgáltatásokhoz képest. A költségtérítéses hallgatóknak 20 ezer, a többieknek 16 ezer forint.

– A nyitásra minden készen áll. Harminc főt foglalkoztatunk főállásban. Köztük több végzett növendékek. A gyakornokok létszáma 20–24 fő lesz. Ők minden területen megtalálhatók majd, hiszen mindent meg kell ismerniük – mondja befejezésül az ügyvezető, aki bízik abban, hogy az egyetem oktatási és gazdasági céljainak egyaránt megfelelve lesznek képesek hosszú távon üzemeltetni az új intézményt.

A befektető nem bánta meg

Rigó László, a Rába Dominium Rt. ügyvezető tulajdonosa nemcsak az alapkő letételét követően, de most, a beruházás finisében is jó lehetőségnek és egyben jó üzletnek tartja az ilyen típusú vállalkozást. Igaz, nincsen olyan kedvező hozadéka, mint például egy normál irodai beruházásnak, a megtérülése is hosszabb, viszont biztonságosabb és kockázatmentesebb.

– Nem bántam meg, hogy belevágtunk. Ma sem döntenék másként. Ez a PPP forma olyan együttműködése a privát és a közszférának, ami mindkét fél részére előnyös. Összességében nagyjából flottul ment az építkezés. Némi csúszás ugyan volt, de behoztuk. A költségvetésbe is belefértünk volna, ha nem vesszük figyelembe az egyetem kérését, hogy három- helyett négycsillagos legyen a szálloda. Ezért jobb minőségű anyagot és más bútorzatot építettünk be, ami 50–70 millió többletköltséget jelentett. Emiatt lett magasabb a költségvetés, de úgy gondoltuk, számunkra sem közömbös, hogy 20 éven keresztül hogyan üzemel a szálloda. Emiatt mentünk bele a kategórianövekedésbe – vélekedik a beruházásról az ügyvezető tulajdonos, aki bízik abban, hogy határidőre átadják az épületegyüttest az egyetemnek.

Rigó László továbbgondolkodik. A jövőt illetően az egészségügyi befektetésekben spekulál. Ha ugyanis a több-biztosítós rendszer beindul, akkor biztos abban, hogy az egészségügyben lesz a következő nagy befektetési hullám.

 Heller László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újhelyi: A tüzek terjedése okozza a legnagyobb gondot

A kormányzati koordinációs bizottság elnökhelyettese, Újhelyi István szerint az energiaellátás… Tovább olvasom