Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Négy tipp, hogy ne csak a szomszéd irodája legyen zöldebb

A „zöldmánia” az élet minden területére begyűrűzött: már nemcsak otthonunk kialakításakor figyelünk a környezetbarát megoldásokhoz...
A „zöldmánia" az élet minden területére begyűrűzött: nemcsak otthonunk kialakításakor vagy egészségünk védelme érdekében ragaszkodunk a környezetbarát megoldásokhoz, munkahelyi közegünk kiépítésekor is fontos szempont, hogy a későbbiekben kellemesen érezzük magunkat, és persze a környezetet se pusztítsuk esztelenül. Tippek zöldbarátoknak.

Energiatakarékos üzemmód

A huszonegyedik században minden valamire való, versenyképes vállalatnál számítógépen (is) dolgoznak az alkalmazottak. A gépek energiatakarékos üzemmódra állítása mellett azzal is „spórolhatsz", ha géped nem megy éjjel-nappal. Amikor a munkaidő leteltével elhagyod irodádat, ellenőrizd, hogy kikapcsoltad-e komputeredet, a nyomtatót, és minden elektromos berendezést. Az energiatakarékossági szempontok mellett a munka hatékonyságát is érdemes szem előtt tartani, a folyamatosan zúgó masinák ugyanis amellett, hogy egy kis, szellőzetlen teremben ontják magukból a meleget, zavarhatnak az összpontosításban.

Újrafelhasználás

A digitalizáció rohamos térhódítása ellenére még mindig hatalmas mennyiségű fát használunk fel, a letarolt, kipusztított területek száma rohamosan nő. Ha teheted, munkád során kevesebb papírt használj - ne kézzel írt jegyzeteid számát gyarapítsd, inkább elektronikusan körmölj, még akkor is, ha csak pár tudnivalót rögzítesz. A dokumentumokat, feljegyzéseket tárold gépeden - ne nyomtass ki minden egyes oldalt -, így bármikor elő tudod hívni a szükséges feljegyzéseket, és nem hevernek majd fölösleges papírkupacok asztalod körül.

Az újrahasznosított papírból készült termékeknek - dobozoknak, zacskóknak, irattartóknak, és tolltartóknak, kéztörlőknek - az irodában is hasznát veheted, ahogy az újrahasznosított papírnak is, mellyel megtömheted a nyomtatót. (Habár ezeknek a környezetbarát termékeknek az előállításhoz is nagy mennyiségű vízre, energiára és persze vegyszererre van szükség.) A gazdálkodás jegyében a papír mindkét oldalára nyomtass, így kevesebbet kell „fogyasztanod"! Az utántölthető tollak, nyomtatópatronok, vagy akár kézmosószeres flakonok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogyasztók a „megveszem és eldobom" - szemléletről áttérjenek egy jóval emberközelibb megoldásra: az újrahasznosításra.

Autó helyett biciklivel, vagy gyalog

Egy amerikai felmérésből kiderül, hogy a tengerentúlon a dolgozók évente átlagosan 47 órát töltenek azzal, hogy a csúcsforgalomban araszolnak. Itthon sem sokkal jobb a helyzet, a fővárosban a reggeli és délutáni dugókban naponta több órát is elvesztegethetnek a négykeréken közlekedők. Az üzemanyagfelhasználás drasztikus növekedése és a károsanyag-kibocsátás mellett az idegtépő egy helyben ücsörgés sincs jó hatással a dolgozók egészségére. Ezért, ha teheted, reggelenként pattanj nyeregbe, és tekerj el az irodáig, vagy válaszd a tömegközlekedést, és az utolosó pár száz métert - az irodáig - gyalog tedd meg! Ha munkád engedi, az is járható út, hogy otthonról dolgozol, kollégáiddal pedig online értekezel - a skype, msn, céges levelezőlista használata megkönnyíti a kommunikációt kollégáiddal.

Természetes anyagok az irodában

Ahogy az otthon megálmodásánál, úgy az iroda berendezésénél is érdemes figyelembe venni azokat a bútordarabokat, amelyeket más anyagok újrafelhasználásával állítottak elő: a székek, fotelok, vagy a kanapé nemcsak akkor praktikus és esztétikus, ha frissen kivágott fából - esetleg egyéni rendelésre - készül. A régi, patinás darabok kipofozásával, átalakításával stílusos és kényelmes „új" bútorok születhetnek.

A természetes fényforrás kiaknázása javíthatja a munkavállalók teljesítményét, és csökkentheti a céges kiadásokat. Ha a természetes fényforrás nem elegendő - az irodának apró ablakai vannak, vagy kevés fény jut be a helységbe - , előbb az asztali lámpák használata ajánlott, és csak ezután érdemes kivilágítani az egész irodát. Az erős világítás, a mesterséges fény ugyanis sokaknál fejfájást, levertséget, fáradtságot okoz. A friss levegő jótékonyan hat a munkavállaló teljesítményére, ezért a légkondícionáló berendezések beüzemelése helyett, amíg be nem köszönt a forró nyár, érdemes állandóan nyitva tartani az ablakokat - ha az iroda nincs forgalmas helyen, és nem csak zaj és bűz áramlik be egy-egy fuvallattal.

Forrás: HVG

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.11.

Tovább olvasom