Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Négy halott a balesetben: Eva R. tagadta, hogy ittas volt

A vádlott, Eva R. a tárgyaláson ismertetett korábbi vallomásában azt közölte, hogy nem volt ittas, a baleset bekövetkeztekor.

Tagadta bűnösségét, és nem tett vallomást a Budapest Környéki Törvényszék épületében kedden megkezdődött büntetőperben Eva R. szlovák állampolgár, aki a vád szerint ittas állapotban, autójával a megengedett sebességet jelentősen túllépve négy halálos áldozatot követelő közlekedési balesetet okozott egy évvel ezelőtt az M3-as autópályán.

Az ügyészség szerint 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán X5-ös BMW-jét vezető vádlott már mintegy 10 kilométerrel a baleset helyszíne előtt "közlekedési veszélyhelyzetbe" került. Amikor ugyanis a sértettek Fiat Puntója megelőzte, a szlovák nő nagy sebességgel utánament, hosszan rávillogott a járműre, majd elhaladva mellette annyira "ráhúzta-rákormányozta" BMW-jét, hogy a sértettek kénytelenek voltak sávot változtatni.

Ezután a vádlott a leállósávban haladt tovább, így a sértettek autója újra megelőzte. A nő azonban hamarosan felgyorsított, néhány kilométerrel odébb ismét a sértettek mögött haladt, és mintegy 170 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant a megfelelően kivilágított, jól látható, mintegy 110 kilométeres sebességgel haladó Fiatba. Az ügyészség szerint az ütközés oka, hogy a vádlott túl gyorsan hajtott és közepes fokban ittas volt.

A vétlen jármű az ütközés után azonnal kigyulladt, és nekicsapódott egy a külső sávban haladó tehergépkocsinak, majd a belső szalagkorlátnak. A Fiatban ülő két házaspár három tagja a helyszínen a lángok közt vesztette életét, a negyedik súlyos égési sérülései ellenére ki tudott mászni az autóból, a baleset után két nappal kórházban halt meg. A balesetben a luxusterepjáró is felborult, a vádlott könnyebb sérüléseket szenvedett.

A vádbeli, több ember halálát okozó, ittas járművezetés és közúti veszélyeztetés miatt tízéves szabadságvesztés is kiszabható.

A nyomozás során felvetődött, hogy a vétkes sofőr az alkohol mellett esetleg kábítószert is fogyasztott, mivel vérében ópiátszármazékot találtak. Ezt a nő köhögéscsillapító gyógyszer bevételével magyarázta, és ezt a lehetőséget a szakértő sem zárta ki.

A keddi tárgyaláson az egy éve előzetes letartóztatásban lévő, 36 éves nő nem kívánt vallomást tenni, a meghallgatott tanúkra sem tett észrevételt, csak annyit mondott, hogy nem érzi magát bűnösnek. Elhangzott, hogy legmagasabb iskolai végzettsége érettségi, Kassán él, elvált, két gyermekét nevelte, havi jövedelme cégvezetőként 2500-3000 euró volt.

Baleset az M3-ason: Eva R. büntetőperének tárgyalása. Fotó: MTI (galéria)

Eva R. a tárgyaláson ismertetett korábbi vallomásában azt közölte, hogy nem volt ittas, a baleset bekövetkeztekor kamionokat előzött, és azok közül hirtelen, irányjelzés nélkül vágott elé a sértettek autója, így már nem kerülhette el a balesetet. Miután felborult az autója, pánikba esett és gyorsan ivott, de amikor megérezte, hogy az alkohol, abbahagyta. A vádlott korábbi vallomásában hangsúlyozta, hogy sajnálja az áldozatokat, és részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Kedden meghallgatták tanúként annak a pótkocsis teherautónak a vezetőjét és kísérőjét, amelynek nekiütközött a sértettek autója azután, hogy a vádlott belerohant, továbbá egy másik arra haladó sofőrt, azt a rendőr járőrt, aki elsőként érkezett a helyszínre és az áldozatok hozzátartozóit.

A pótkocsis teherautóban ülők elmondták: érezték, ahogy járművüknek csapódott egy autó, mire lassítottak, majd látták, ahogy a lángba borult Fiat és a felborult BMW roncsai elszáguldanak mellettük. Mikor kiszálltak, a BMW mellett álló nő akcentussal, de magyarul kommunikált, vizet kért, alkoholos befolyásoltságot ezek a tanúk nem éreztek rajta.

A tanúk elmondták azt is, a lángoló Fiatból kimászó asszony mondta, hogy még hárman vannak az autóban, és egyre azt hajtogatta, miért nem halt meg ő is.

A tanúként meghallgatott rendőr járőr elmondta, hogy a vádlott ittas ember benyomását keltette, érződött rajta az alkoholszag, a szeme ki volt tágulva, bizonytalanul járt. A járőr megszondáztatta a nőt, a műszer egyértelműen jelezte, hogy ittas, ezért megbilincselte és kórházba vitte a nőt, hogy véralkohol-vizsgálatot végezzenek.

A rendőr tanúvallomása szerint a baleset után közvetlenül a nő azt mondta: elaludt a volánnál, ezért következhetett be a baleset.

Hantos Ádám, a sértettek jogi képviselője a tárgyalás szünetében újságírók kérdéseire válaszolva elmondta: orvos szakértői kérdés annak megállapítása, hogy a nő a baleset előtt vagy után ivott, azt viszont tanúk bizonyítják, hogy már a baleset előtti percekben is erőszakosan, másokat veszélyeztetve közlekedett. Az ügyvéd elmondta azt is, hogy ha a büntetőperben jogerősen kimondják a szlovák nő bűnösségét, akkor ügyfelei polgári pert indíthatnak kártérítésért.

Szlovák bulvárlapok szerint a vádlott a kassai "Rezes klán" egyik tagja, Eva Varholíková Rezesová. Testvére a szlovák sajtó által multimilliomosnak tartott Július Rezes kassai vállalkozó, aki korábban a kassai vasmű igazgatótanácsának elnöke volt. Mindketten annak az Alexander Rezesnek a gyermekei, aki a 1990-es években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, valamint a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője, és tulajdonában volt az óriásvállalat részvényeinek csaknem fele.

A 2002-ben elhunyt Alexander Rezest az ország második leggazdagabb embereként emlegette a szlovák média, Eva Varholíková Rezesová pedig gyakran felbukkan a szlovák bulvárlapokban. Édesanyja a baleset után egész családja nevében közleményben kért bocsánatot és fejezte ki együttérzését a hozzátartozóknak. "Lányom kész arra, hogy teljes egészében vállalja a felelősséget és a tragédia következményeit" - írta.

A büntetőpert a Gödöllői Járásbíróság tárgyalja a Budapest Környéki Törvényszék épületében jelentős magyar és szlovák sajtóérdeklődés mellett. A bizonyítás csütörtökön folytatódik.

Korábban:

Kedden kezdődik a négy halálos áldozatot követelő közlekedési baleset okozásával vádolt szlovák nő büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszék épületében.

Baleset az M3-ason: Eva R. büntetőperének tárgyalása
Az eljárás adatai szerint a vádlott 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán ittas állapotban, nagy sebességgel haladó luxusterepjárójával hátulról nekiment az előtte haladó személyautónak, amely emiatt kigyulladt és a szalagkorlátnak csapódott.

A vétlen járműben ülők közül hárman a helyszínen elhunytak, egyikük pedig a kórházba szállítást követően halt bele sérüléseibe.

Az ügyészség több ember halálát okozó, ittas járművezetéssel vádolja a baleset okozóját, amiért akár tízéves szabadságvesztés is kiszabható.

Az egy éve előzetes letartóztatásban lévő, 35 éves nő - szlovák lapok szerint egy volt miniszter lánya - tagadja bűnösségét.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Jerry 2013. augusztus 29. 01:08
  „Az ügyészség több ember halálát okozó, ittas járművezetéssel vádolja a baleset okozóját, amiért akár tízéves szabadságvesztés is kiszabható.A cikk szerint megáll neki még a hatóság félrevezetése,és a közúti veszélyeztetés is.Normális országban mindezért külön járna neki büntetés,amiket külön le is kellene töltenie.Az sem érthető, hogy miért kell az ügyét egy évig húzni,halasztani.Ott a szakvélemény a vérvételről, hogy ittas volt, a baleset képei,az áldozatok, stb.Már csak annyi lehetne róla az újságban, hogy rendesen tölti kiérdemelt 18 évnyi büntetését.Még a végén ezt is haza adják mint a baltást, aztán otthon még elnézést is kérnek tőle a meghurcoltatásért.”
 • 24. Jerry 2013. augusztus 29. 01:08
  „Az ügyészség több ember halálát okozó, ittas járművezetéssel vádolja a baleset okozóját, amiért akár tízéves szabadságvesztés is kiszabható.A cikk szerint megáll neki még a hatóság félrevezetése,és a közúti veszélyeztetés is.Normális országban mindezért külön járna neki büntetés,amiket külön le is kellene töltenie.Az sem érthető, hogy miért kell az ügyét egy évig húzni,halasztani.Ott a szakvélemény a vérvételről, hogy ittas volt, a baleset képei,az áldozatok, stb.Már csak annyi lehetne róla az újságban, hogy rendesen tölti kiérdemelt 18 évnyi büntetését.Még a végén ezt is haza adják mint a baltást, aztán otthon még elnézést is kérnek tőle a meghurcoltatásért.”
 • 23. pacalpöri 2013. augusztus 28. 12:22
  „Ez a reteková még a magyarul tudását is letagadta.
  De nem is az a lényeg,hanem hogy egy retek nőszemély!”
 • 22. ekkenekepen 2013. augusztus 28. 12:21
  „17. Hyppolit 2013.08.28. 08:37
  na mit mond el neked az a tetoválás, meséldd el?!”
 • 21. ekkenekepen 2013. augusztus 28. 12:19
  „kit érdekel hogy ittas volt e az csak súlyosbító tényező!
  a vág halált okozó közúti veszélyeztetés, bizonyítéknak meg ott a 4 elföldelt hulla!
  erről a nem voltam ittas kamuról pedig csak azt tudom mondani, honnan tudod hogy egy szloták hazudik? onnan hogy mozog a szája!”
 • 20. p.panamera 2013. augusztus 28. 11:56
  „Nem értem miért az ittasságra van kihegyezve ez az egész. Tök mindegy, hogy előtte vagy utánna ivott, attól még megtörtént ez a sajnálatos esemény, megölt 4 embert.”
 • 19. ATX 2013. augusztus 28. 10:42
  „Hiába tagadja, attól még be volt b...va!”
 • 18. Olasznagyfröccs 2013. augusztus 28. 10:29
  „Talán jobban járna ha lesittelnék, mert ha kiengedik elfújja egy gyenge szellő ezt a 40 kg-nyi átkot.”
 • 17. Hyppolit 2013. augusztus 28. 08:37
  „Állítólag már korábban egy benzinkútnál kemény szóváltás volt közöttük. Erről infó? ..a kezén a tetkó nekem mindent elmond...”
 • 16. klotzild 2013. augusztus 28. 08:05
  „10 év 4 ember szándékos megöléséért? Kicsit kevésnek hangzik... Ha meg valaki lelő egy embert szándékosan, akkor az 30 év? Hogyan is van ez?”
 • 15. Fedayn 2013. augusztus 28. 07:07
  „Visszaállítani a halálbüntetést!Ilyen egyszerű!”
 • 14. oPTiKa 2013. augusztus 27. 22:22
  „Éljen soká Rezesova. Rácsok mögött, kenyéren és vizen.”
 • 13. zakarias3 2013. augusztus 27. 21:19
  „Sminkelés és felpócolt mellek nélkűl egy jelentéktelen nő! Nem fog sokra menni a sitten a kűlsejével!A pénzével viszont annál többre!”
 • 12. kenderice 2013. augusztus 27. 20:51
  „Most majd kiderül hogy a jog, vagy a pénz erőssebb! Bár ebben a velejéig korrupt országban már nem tudok semmin sem csodálkozni.”
 • 11. Olasznagyfröccs 2013. augusztus 27. 20:10
  „Minden elismerésem a rendőrnek, hogy nem hagyta magát megvenni. Gondolom a független magyar bíróság majd a kamionsofőrnek és a kísérőjének hisz, mert ők ketten látták, hogy nincs alkoholos befolyásoltság alatt, ezzel szemben a rendőr műszeres vizsgálata elhanyagolható tényező.”
 • 10. Losba 2013. augusztus 27. 20:05
  „..kb. 4 évvel megússza...”
 • 9. Pretorianus 2013. augusztus 27. 19:30
  „Jól áll azokon a csontváz kezeken a bilincs....”
 • 8. győrikeksz 2013. augusztus 27. 19:17
  „hozzák ide Győrbe az ügyet aztán fel is mentik, itt így mennek a dolgok láttuk a Cozma ügynél is. szánalmas”
 • 7. Mankapunka 2013. augusztus 27. 18:42
  „Óhhhhhhhhh, olyan csajszi, akit meg lehet kívánni bent, és rendezi ezzel ügyeit.”
 • 6. Infamous 2013. augusztus 27. 18:27
  „megveszi kilóra a magyar bíróságot... lesz vmi felfüggesztett kamu + gyógykezelés... ennyi...”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthonában próbált kirabolni és megerőszakolni egy nőt két tizenéves Dögén

Otthonában próbált kirabolni egy 65 éves nőt egy 13 és egy 19 éves fiatal a Szabolcs-Szatmár-Bereg… Tovább olvasom