Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Négy évre szól majd a választási feliratkozás

Az előzetes választási feliratkozás nyomán létrejövő önkéntes választói névjegyzék négy évre szól majd, de flexibilis lesz.
Az MSZP semmiképp sem támogatja a választási feliratkozást

Az MSZP semmiképpen sem támogatja a választási feliratkozás bevezetését, de különösen elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz tervei szerint aki elmulasztja a regisztrációt, mindhárom választásról lemarad 2014-ben - mondta az MSZP-s Molnár Zsolt hétfőn sajtótájékoztatón.

Arra reagált, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János bejelentette: az előzetes feliratkozás nyomán létrejövő önkéntes választói névjegyzék négy évre szól majd, illetve, hogy a 2013 szeptemberében induló feliratkozással a szavazók három voksolásra jelentkeznek majd be, az egyaránt 2014-re eső országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választásra.

A szocialista párt budapesti elnöke szerint ez ellentétes az alaptörvénnyel és a józan ésszel is, mert bár a választók így három voksolásra iratkozhatnak fel egyszerre, de ha elmulasztják ezt, kimaradnak mindháromból.

Molnár Zsolt megerősítette, hogy az MSZP szükségtelennek tartja az előzetes regisztrációt, és hivatkozott arra is, hogy a választók többsége sem ért egyet a bevezetésével.

Hozzátette: mivel Lázár János még nem nyújtotta be a választási eljárási törvényjavaslatot - ezt keddig ígéri -, a kormánypártok még meggondolhatják magukat, elállhatnak a feliratkozás bevezetésétől és új egyeztetést kezdeményezhetnek az indítványról.

Kitért arra is, egyetértenek azzal, hogy az ajánlószelvény-gyűjtés megszűnjön, de az ajánlások rendszerének fenntartását szükségesnek ítélik. Az MSZP szerint a választási indulás feltételeit valós támogatottsághoz kell kötni, vagyis nem lehet beérni száz aláírás összegyűjtésével egy csaknem százezres választókerületben. A szocialisták emellett fontosnak tartják, hogy a parlamenti és a parlamenten kívüli pártokra azonos feltételek vonatkozzanak az ajánlások összegyűjtésekor.

Kérdésre Molnár Zsolt elmondta, az MSZP a választási eljárási törvényjavaslat ismeretében dönt arról, hogy részt vesz-e a parlamenti vitában.

A Jobbik elutasítja az előzetes választási regisztrációt

A Jobbik elutasítja az előzetes választási regisztráció bevezetésének kormánypárti tervét, azt pedig "végképp elfogadhatatlannak" tartja az ellenzéki párt, hogy az előzetes választási feliratkozás nyomán létrejövő önkéntes választói névjegyzék négy évre szóljon - reagált Lázár János hétfői bejelentésére Dúró Dóra a Jobbik szóvivője sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn elmondta, hogy a 2013 szeptemberében induló feliratkozással a szavazók három voksolásra jelentkeznek majd be: az egyaránt 2014-re eső országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választásra. Lázár János hozzátette: a Fidesz elnöksége hétfő délután tesz pontot a még nyitott kérdésekre. Ezek között szerepel például a jelöltté válás mikéntje, amellyel kapcsolatban Lázár János - mint elmondta - azt fogja indítványozni, hogy szűnjön meg az ajánlószelvény-gyűjtés, ezzel ugyanis szerinte egyszerűsödne a rendszer.

A helyébe lépő eljárásra nemzetközi példák alapján tesznek majd javaslatot - közölte, a lehetséges megoldások között pedig példaként említette néhány száz aláírás összegyűjtését, továbbá, hogy a már parlamenti pártoknak ne kelljen aláírást gyűjteniük a jelöltállításhoz, a kauciót, illetve korábbi országgyűlési képviselők vagy közéleti személyiségek ajánlását.

A kormánypárti tervek szerint emellett a választásokat megelőzően 30 napos lenne a kampányidőszak. Dúró Dóra úgy reagált: a Jobbik az ajánlószelvények eltörlését saját sikerének tekinti és támogatja, azonban elutasítják a parlamenti pártok előnyhöz juttatását, valamint a jelöltséghez szükséges ajánlások túl alacsony számát is.

Az ellenzéki párt ezzel szemben azt javasolja, hogy választókerületenként 200 aláírást kelljen összegyűjteni a jelöltséghez és az aláírásokat a területileg illetékes jegyzőknél lehessen leadni. A Jobbik szóvivője hangsúlyozta: álságosnak tartják a 30 napos kampányt, hiszen a Fidesz elképzeléseinek megvalósulása esetén már az előzetes regisztrációt megelőzően megkezdenék a pártok a kampányukat, így az sem rövidebb, sem olcsóbb nem lenne. Az ellenzéki párt szerint a regisztráció bevezetése "felesleges bürokráciát hozna magával és nem lenne valódi egyfordulós a választás".

LMP: elfogadhatatlan a választójog korlátozása

Az LMP elfogadhatatlannak és a választójog súlyos korlátozásának tartja azt az elképzelést, amelynek alapján a négy éves ciklus összes szavazásáról kizárja magát az, aki nem regisztrál majd a 2014-es parlamenti választásokra - mondta Karácsony Gergely hétfőn a parlamentben.

A frakcióvezető-helyettes Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva kijelentette: ez a "vérlázító" lépés messzemenően igazolja pártjuk korábbi kritikáit. A politikus újfent hangsúlyozta, hogy továbbra is felesleges korlátozásnak a választói regisztrációt. Hozzátette, a regisztráció elmaradásának sehol nincsen olyan jogkorlátozó formája, amelyiknek bárkit kizárna más választásokból.

Karácsony Gergely kijelentette: ha a javaslatot ebben a formájában fogadja el a parlament, akkor "Magyarországon olyan mértékben sérül a szabad választójog, ami példátlan Európában". Lázár János sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az előzetes választási feliratkozás nyomán létrejövő önkéntes választói névjegyzék négy évre szól majd, de flexibilis lesz.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta, a 2013 szeptemberében induló feliratkozással a szavazók három voksolásra jelentkeznek majd be: az egyaránt 2014-re eső országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választásra. Hozzátette, az új választási eljárási törvény - amelyet legkésőbb kedd reggelig a Ház elé terjeszt a Fidesz - részletszabályokat fog tartalmazni arra az esetre, ha egy fiatal a négyéves ciklus alatt tölti be a 18. életévét, vagy ha valaki kiesik a névjegyzékből.

Lázár: Négy évre szól majd a választási feliratkozás

Az előzetes választási feliratkozás nyomán létrejövő önkéntes választói névjegyzék négy évre szól majd, de flexibilis lesz - közölte a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János elmondta, a 2013 szeptemberében induló feliratkozással a szavazók három voksolásra jelentkeznek majd be: az egyaránt 2014-re eső országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választásra.

Hozzátette, az új választási eljárási törvény - amelyet legkésőbb kedd reggelig a Ház elé terjeszt a Fidesz - részletszabályokat fog tartalmazni arra az esetre, ha egy fiatal a négyéves ciklus alatt tölti be a 18. életévét, vagy ha valaki kiesik a névjegyzékből.

A Fidesz elnöksége hétfő délután tesz pontot a még nyitott kérdésekre. Ezek között szerepel például a jelöltté válás mikéntje, amellyel kapcsolatban Lázár János - mint elmondta - azt fogja indítványozni, hogy szűnjön meg az ajánlószelvény-gyűjtés, ezzel ugyanis szerinte egyszerűsödne a rendszer. A helyébe lépő eljárásra nemzetközi példák alapján tesznek majd javas

latot - közölte, a lehetséges megoldások között pedig példaként említette néhány száz aláírás összegyűjtését, továbbá, hogy a már parlamenti pártoknak ne kelljen aláírást gyűjteniük a jelöltállításhoz, a kauciót, illetve korábbi országgyűlési képviselők vagy közéleti személyiségek ajánlását. "Sokkal könnyebb lesz jelöltté válni, mint volt az elmúlt 22 esztendőben" - ígérte a politikus, aki szerint a választásokat megelőző 30 napos kampányban a szavazók bölcs döntést tudnak majd hozni. A cél az, hogy a parlament novemberben elfogadja az új választási eljárási törvényt - jelezte az államtitkár.

Olvasóink írták

  • 2. BJ.MÓVÁR 2012. szeptember 17. 23:30
    „Ez egy m.cskos, sz.mét gőgös pöffeszkedő banda!! Erről miért nem konzultál az emberekkel a méltán utált vezér??!!”
  • 1. egymásikolvasó 2012. szeptember 17. 14:16
    „Ismétlés a tudás anyja kedves újságíró. Mielőtt leadná, előbb nézze meg, hogy mit ad ki a kezéből. Egyébként miért nem lehet magyarul kiírni - ha már ennyire oda vagyunk a szép magyar beszédért - a flexibilis szót ( hajlékony, hajlítható) ? Nem mindenki tudja, hogy mit jelent az.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IMF/EU-tárgyalások: ha a kell, változik a 2013-as büdzsé

A Fidesz-frakció a kormány kérésére támogatja, hogy elhalasszák a jövő évi költségvetés módosító… Tovább olvasom