Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Négy defibrillátor jut Győrbe

Győr-Moson-Sopron - Ötven hazai – köztük négy megyei – sportegyesület kapott defibrillátort. Az elsősegélynyújtásban használatos újraélesztő eszközből a mentőkbe sem jut elég, ám ennél nagyobb baj, hogy nem ismerjük az elsősegély alapfogásait.
Az olimpiai és világbajnok Kolonics György közelmúltbeli tragikus halála a figyelmet a gyors életmentésre, az életmentő készülékekre, illetve azok hiányára irányította. Dr. Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter a napokban öt félklinikai és negyvenöt félautomata defibrillátort adott át sportlétesítmények képviselőinek, csaknem 35 millió forint összértékben. Az utóbbit laikusok is használhatják, a beavatkozást ugyanis hangüzenet vezényli. A megyébe négy defibrillátor érkezik, valamennyi Győrbe: kap a megyei sportorvosi rendelő, az egyetemi sportcsarnok, a Magvassy-csarnok és a vízisport-egyesület.

A győri Magvassy-csarnokba már jutott defibrillátor, mutatja Tóth Sándor. Hamarosan a sportintézmény dolgozóinak tanfolyamon oktatják a készülék kezelését.Fotó: H. Baranyai Edina
A győri Magvassy-csarnokba már jutott defibrillátor, mutatja Tóth Sándor. Hamarosan a sportintézmény dolgozóinak tanfolyamon oktatják a készülék kezelését.Fotó: H. Baranyai Edina


A megyébe most érkező négy életmentő készülék közül Sopronba egy sem kerül, így mindössze kettő áll a sportlétesítmények rendelkezésére. – Az MKB-arénába az önkormányzat vett defibrillátort, a tóparti sporttelepre a Sopron Holding vásárolt egyet, amit télen a jégpályán használnak – mondta el a Kisalföldnek Rákóczi József városi sportfelügyelő. – A Káposztás utcai stadionban nincs újraélesztő, bár a focicsapat megszűnésével itt jelenleg nincsenek rendezvények. A kurucdombi pályának sem jutott defibrillátor, igaz, ennek közvetlen szomszédságában található a mentőállomás, így közel a segítség. Sajnos sem az egyetemi sportcsarnokban, sem az SVSE-, sem pedig a Vasas-pályán nincs defibrillátor, pedig ezeken a helyeken gyakoriak a gyermekeket is megmozgató sportrendezvények – tette hozzá a sportfelügyelő.

Göde József mentőtiszt szerint a félautomata defibrillátor kezelése egyszerű, bárki elsajátíthatja, csak követni kell a gép utasításait.Fotó: Magasi Dávid
Göde József mentőtiszt szerint a félautomata defibrillátor kezelése egyszerű, bárki elsajátíthatja, csak követni kell a gép utasításait.Fotó: Magasi Dávid


– Korábban szó volt arról, hogy a bevásárlóközpontokba, pályaudvarokra is elhelyeznek ilyen készülékeket. A Kisalföld információi szerint a megyében jelenleg sem a vasútállomásokon, sem a buszpályaudvarokon nincs defibrillátor. De gép nélkül is segíteni kellene, s lehetne – mondta el a Kisalföldnek dr. Puskás Tivadar, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója. – Úgy vélem, nemcsak az eszköz használatával nincsenek tisztában az emberek, így valószínűleg le sem mernék akasztani azt közterületen a falról, de sajnos az elsősegélynyújtás alapismereteit sem ismeri a többség. Sokat dolgozunk azon, hogy ezek a tudnivalók az iskolai tantervbe is beépülhessenek – mondta az igazgató.
– Az egészségügyi tárca rendkívül fontosnak tartja a laikus elsősegélynyújtás fejlesztését. Szeretnének a nagy forgalmú helyeken – bankok, vásárcsarnokok, plázák, vasútállomások –, környékén minél több defibrillátort elhelyezni, s megtanítani a lakosságot ezek kezelésére. A tárca jelenleg is egyeztet az oktatási minisztériummal, hogy minden érettségiző diák számára feltétel legyen a laikus elsősegély-nyújtási ismeretek elsajátítása – kaptuk a hivatalos tájékoztatást az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályától.

Hangutasítással
A félautomata defibrillátor hangutasításait követve a segítségnyújtást a laikusok is képesek elvégezni. Az elektródák csomagolását fel kell tépni, majd a mellékelt rajz alapján a beteg mellkasára helyezni azokat. A gép elemzi a beteg szívritmusát és folyamatos utasítást ad arról, melyik gombot kell megnyomnia a használónak. A beépített biztonsági rendszer kizárja a véletlen vagy indokolatlan sokk leadását.


Olvasóink írták

 • 8. ideals 2008. augusztus 15. 21:29
  „Én nem értek itt poár dolgot.
  1. MIÉRT KELLETT EHHEZ KOLONICSNAK MEGHALNIA?? - már hogy egy sporttelepen alapvető elsősegély dolgok legyenek? - lehet, hogy elsősegély ládájuk sincs?
  2. "Az elektródák csomagolását fel kell tépni, majd a mellékelt rajz alapján a beteg mellkasára helyezni azokat." - mire "kisakkozza" mit hova, addig kicsit meghal a beteg..
  3. "A tárca jelenleg is egyeztet az oktatási minisztériummal, hogy minden érettségiző diák számára feltétel legyen a laikus elsősegély-nyújtási ismeretek elsajátítása.." --- az alapvető elsősegélynyújtást már általános iskola felső tagozatában meg kellene tanitani.
  4. Fogalmam sincs, mit tanitanak a gyerekekkel, mert az ovisok nem tudják, hogy zsebkendőt kell maguknál tartani, nem tudják, hogy zsebkendőbe illik köhögni, tüsszögni, stb. Nem tudják, hogy wc-haszálat után kezet kell mosni, nem tudják, hogy evés előtt kezet mosunk, és még egy csomó dolgot sorolhatnék - úgy nőnek, mint a vadvirág.. - és ez így megy az iskolában is. Lehet, hogy a matekot tudják, meg a számítógépet kezelni, de alapvető "életszerű" dolgokról halvány lila fogalmuk sincs (tisztelet a kivételnek).

  Kérlek, ne mondjátok, hogy az alapvető higiénés dolgokat otthon kell megtanítani, mert otthon is, de a legtöbb időt az ovibean/suliban töltik a gyerekek, és legtöbbször a nagyobb közösségben fordulnak elő szitciók, amiknek folytán meg lehet vagy kell tanulni dolgokat, mondjuk, hogy kötözzük be Pistike térdét, ha elesik futkározás közben.”
 • 7. PrettyWoman 2008. augusztus 13. 16:12
  „Azzal azért vitába szállnék, hogy a laikusok is tudnák használni. Szerintem, ha valaki nem megfelelően alkalmaz egy ilyen - mégiscsak orvosi - műszert, azzal többet árthat, mint használ. Én pl. - kellő ismeretek hiányában - biztos nem merném használni. Még egy nyavalyás injekciót sem tudnék beadni.
  Egyébként én is azt hiszem, ha ott lenne, ellopnák. Mindent lopnak már, egyik nap a híradóban volt, hogy már a hidat is ellopják pillérenként.
  Az előző társasházban mikor rákérdeztem, miért nincs poroltókészülék (két napig nem volt víz a házban, mindez a 21. században!!! - és ha akkor lett volna tűz?), azt mondták, hogy az csak tízemeletesben kötelező, négyemeletesben nem. Vehetnek ugyan a lakók saját költségből, de csak pénzkidobás, mert úgyis ellopják. Lehet benne valami, mikor a ronda, öreg lábtörlőket is elvitték. Itt, ahol most lakom, már fel sem mertem hozni ezt az ötletet, pont emiatt.
  Igen, a mentőket kellene ilyennel felszerelni, mert ott - remélhetőleg - értő kezekbe kerülne. De hát ismerjük a szokásos választ ....."nincs rá keret"”
 • 6. Lucifer 2008. augusztus 13. 11:37
  „naaaagyon sokat...... :(
  de azt már elkúrták...”
 • 5. Valaki 2008. augusztus 13. 10:52
  „Tessék mondani a 20 000 milliárd "elkúrt " pénzből hány defibrillátort lehetne venni? :)))”
 • 4. Lucifer 2008. augusztus 13. 09:04
  „Egyetértek mtiszt!
  Másrészt:akárki hozzáférhet...hajrá drogos-piás-felelőtlen hülyegyerekek!Lehet poénból doktorbácsist játszani...
  Inkább a mentőautókat szereljék fel,sokszor előfordul,hogy szállítókocsit igényel a beteg,de az alatt az 5-15 perc alatt,mire a odaérnek,a beteg állapota annyit romlik,hogy reanimálni kell...Lehet segélykocsit kérni,és máris két kocsi+dupla személyzet van fenntartva,holott megfelelő felszerelés mellett fele is elég lenne...
  Meg felszerelhetnék a kórházi osztályokat..tudtommal az egész Zrínyi úti kh-ban nincs egy működőképes gépezet...”
 • 3. atika2 2008. augusztus 13. 07:09
  „ismet egy propagandacikk, egy majd´ semmire sem jo latszatintezkedesröl...”
 • 2. mtiszt 2008. augusztus 13. 06:25
  „"nagy forgalmú helyekre kirakni" és mi lesz akkor? vagy ellopják, megrongálják, vagy senki nem fog foglalkozni vele a pánik miatt. legelőször is a mentőket kéne felszerelni, ugyanis az ország legtöbb mentőjében NINCS ilyen készülék, ha vhol van is( pl Sopron) az mind a helyi alapítványoknak köszönhető, tehát NEM állami tulajdon. Az államnak kötelessége gondoskodni az állampolgárok biztonságáért......”
 • 1. Lucifer 2008. augusztus 13. 02:19
  „Aztán majd mindenki kicsapja az asystole-t,mert a Vészhelyzetben ezt látta... :P”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyászó vadászpuskaműves

Szigetköz, Leányfalu - Az aranyászás nehéz mesterség: míg a XVIII–XIX. században több… Tovább olvasom