Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Ne várjunk tovább a biztosítási csekkre!

Megközelítette az egymilliót azok száma, akik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) váltottak a legutóbbi kampány során.

Nem meglepő, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is hosszúra nyúlik a szerződések feldolgozása.

A biztosítási alkuszok eddigi tapasztalatai alapján becsülhető, hogy sok ezer autós a mai napig nem kapta meg az első esedékes díj befizetésére szolgáló csekket. Bár az új törvényi szabályozás 60 napos haladékot biztosít az első részletek kiegyenlítésére, lassan ez is lejár. Mit tehet, aki még nem kapott csekket? Kell addig is igazolnunk, hogy van szerződésünk?

– Számos tekintetben kedvezőbbé vált az új szabályozás, de az ügyfeleknek két fontos kérdésben is megmaradt a felelőssége – hívja fel a figyelmet Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke. – Egyrészt nekik kell odafigyelniük, hogy az első díjrészlet legkésőbb március 1-jéig be legyen fizetve, másrészt hatósági kérésre ezt megelőzően igazolniuk kell a szerződésük meglétét.

De mit tegyen, aki a mai napig nem kapott csekket?

– A határidő közeledtével célszerű mielőbb utánajárni, mi okozza a számla elmaradását – tanácsolja az alkuszszövetség elnöke. – Az utolsó napokban ugyanis minden évben megugrik az ügyintézők száma. Az elmaradt díjbekérőnek ott érdemes utánajárni, ahol a biztosítást megkötötték. Ez általában az alkusz vagy az adott biztosító ügyfélszolgálata.

A biztosítás meglétét ugyanakkor már az év kezdete óta igazolnunk kell. Erre a biztosítási kötvény, illetve a befizetést igazoló szelvény hiányában a szerződés megkötését igazoló, a biztosító vagy az alkusz által kiállított dokumentum is alkalmas. Ezek hiányában hatósági ellenőrzéskor már most is kellemetlenségre számíthatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőkivágási támogatás

Megkezdődött a szőlőkivágási támogatások kifizetése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Tovább olvasom