Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Ne síeljen a csecsemő!

A néhány hetes gyermekek számára kifejezetten előnyös a téli vakációt a hegyekben tölteni.

Francia orvosok szerint a néhány hetes gyermekek számára kifejezetten előnyös a téli vakációt a hegyekben tölteni. A Dél-Alföldön praktizáló gyermekorvosok viszont ellenkezőképpen vélekednek ugyanerről a kérdésről.

A francia Hegyvidéki Orvosok Szövetségének állásfoglalása szerint nem kell megfosztani a gyermekeket egészen kicsi korban sem a téli vakáció nyújtotta örömöktől. Nem szükséges, hogy elmaradjon a szülők és nagy testvérek számára oly vonzó síelés mint program akkor sem, ha újszülött érkezett a családba. Érvelésük szerint sok gyermek a szülőszobáról egyenesen ezer-kétezer méter magasan lévő hegyvidéki otthonába érkezik, akkor miért ne tölthetnék a téli szünidőt az alföldön született csecsemők is a magasban?

Kizáró okok

A friss, ropogós, hideg levegőnek a szervezetre gyakorolt jótékony hatásáról a szakmabéliek megegyeznek, de a franciák is felhívják azért a figyelmet néhány fontos szempontra. Vérszegénységben szenvedő gyermekeknek például nem ajánlják a hegyvidéki vakációt, s arra intik a szülőket, szívritmuszavar vagy szívzörej esetén se vigyék magukkal síelni a csecsemőt. Mivel az újszülöttek dobhártyája nagyon érzékeny, megerőltető lehet a hirtelen szintváltás. A sífelvonóval közlekedő felnőttek számára sem minden esetben problémamentes néhány perc alatt kétezer, kétezer-ötszáz méterre felemelkedni, majd nem sokkal azután szélsebesen leereszkedni. A hirtelen magasságváltozás középfülgyulladást okozhat.

Az oxigénhiány

A veszélyek közül elsőként a hipoxiára hívja fel a figyelmet dr. Végh Erika. A szentesi gyermekorvos szerint kockázatos lehet a ritkuló magaslati levegőbe vinni a csecsemőt, hiszen az egyre csökkenő oxigéntartalom váratlan reakciókra késztetheti a szervezetet. A doktornő azt tanácsolja, hogy egy két-három hetes csecsemőt legfeljebb öt percre tegyünk ki a hidegbe – a kocsiban teljesen bebugyolált kisbaba ennyi idő alatt nem fázik meg, a teste nem hűl ki, miközben a jó meleg ruházatból csak az orra hegye látszik.

Fokozatos szoktatással

A friss, ropogós, tiszta hideg levegő jót tesz a baba vérkeringésének, tágítja, fejleszti a tüdejét, javul a légzése. Az életkor előrehaladtával fokozatosan növelhetjük a hidegben töltött időt, egyévesen maximum egy óráig tartsuk kinn a kicsit. A szakorvos szerint egy óvodáskorú gyermek már bátran elutazhat szüleivel a téli vakációra, s a lehetőségekhez képest minél biztonságosabb körülmények között ki is próbálhatja a síelést...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Bolívia első indián származású elnökét

Vasárnap hivatalosan beiktatták hivatalába Bolívia első indián származású elnökét. Evo Morales… Tovább olvasom