Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Ne rendeljen interneten, külföldről Hoodiát!

A Hoodia egy veszélyeztetett növényfaj, behozatalához külön engedély szükséges, így ennek hiányában minden ebből készült terméket lefoglalnak a pénzügyőrök.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyre többször találkozik olyan, Távol-Keleten feladott postacsomaggal, amelyben Hoodia tartalmú áru található. A Hoodia egy veszélyeztetett növényfaj, behozatalához külön engedély szükséges, így ennek hiányában minden ebből készült terméket lefoglalnak a pénzügyőrök.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által postaforgalomban végrehajtott vámellenőrzések során az tapasztalható, hogy Távol-keletről érkező, egyre növekvő számú küldemény tartalmaz „P57 Hoodia Cactus Slimming Capsule" elnevezésű táplálék-kiegészítő készítményt. Ha a terméken feltüntetett összetétel alapján felmerül a gyanú, hogy az adott táplálék-kiegészítő olyan védett növény részét, származékát tartalmazza, melyeknek behozatala engedélyhez kötött, a NAV megkeresi az engedélykötelezettség megállapítása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium CITES Igazgatási Hatóságot.

A megkeresett hatóság szakvéleménye szerint a „P57 Hoodia Cactus Slimming Capsule" elnevezésű termékek a Hoodia nevű növény származékai. Valamennyi Hoodia nemzetségbe tartozó növényfaj „Hoodia spp." név alatt szerepel a Washingtoni Egyezményben, amely a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmével összefüggésben tartalmaz rendelkezéseket és azokat a megfelelő hazai jogi szabályozás értelmében Magyarországon is alkalmazni kell. Ennek megfelelően az ilyen növénynek – beleértve az élő és élettelen példányokat is –, illetve bármely részének és származékának, az Európai Közösségbe történő behozatalához, vagy onnan történő kiviteléhez úgynevezett CITES engedély megléte és bemutatása szükséges.

A Büntető Törvénykönyv szerint a fenti szabályokat megsértők akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők, ezért a NAV az ilyen jellegű jogsértések esetén természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményez. A NAV 2012-ben 63 esetben több mint 10 ezer dobozba csomagolva, több mint 310 ezer darab Hoodia tartalmú kapszulát foglalt le.

Olvasóink írták

 • 4. pamutzokni 2012. július 12. 23:12
  „Na utánanéztem a wikin, étvágycsökkentő. Ma is tanultam egy haszontalan dolgot, köszi Kisalföld! :)
  De ez tényleg működhet. Ha beveszed nem eszel, ha elkapnak kapsz 3 évet és a sitten is lefogysz :D”
 • 3. oPTiKa 2012. július 12. 13:09
  „Cápauszonylevest rendelhetek magamnak?”
 • 2. VJR 2012. július 12. 12:03
  „Na azt már tudjuk,hogy miért nem szabad behozni az országba,DE ha már írnak róla, arról is írhatnának,hogy egyáltalán miért is akarnám behozni!Egyáltalán mire jó?És ne jöjjenek azzal,hogy ott a gugli,keressem meg!Ha valamibe belekezdenek,jó lenne az elejétől! :S”
 • 1. bojtár 2012. július 12. 09:51
  „ez ám a hír”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illúzió a röghözkötés: kivásárolhatják az orvosokat más országok

Illúzió az orvosok röghöz kötése a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint. Erőszakkal nem, csak… Tovább olvasom