Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Navracsics Tibor: szembesülnünk kell azzal, hogy a családokon belül milyen bűncselekmények történnek

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint Magyarországon is "lesz majd egy fájdalmas pont", amikor szembesülnünk kell azzal, hogy családokon belül milyen bűncselekmények történnek.
A miniszterelnök-helyettes pénteken az M1 Az Este című műsorában úgy fogalmazott: nagyon nagy a látencia a családon belüli erőszak tekintetében, sok olyan bűncselekmény van, amit nem jelentenek fel a rendőrségen, mert családon belül szégyellik, "nem merik, úgy gondolják, hogy nem illik".

Utalt arra, hogy szombaton a budapesti Millenáris Parkban tartanak egy családi napot, ahol felhívják a figyelmet arra, hogy senkinek a gyermeke nem mentes az erőszak fenyegetésétől.

Navracsics Tibor azt mondta: a gyermekbarát igazságszolgáltatás az áldoztavédelem speciális területe, a magyar EU-elnökség egyik legnagyobb sikere pedig az áldozatvédelmi csomag, valamint a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos uniós jogszabály elfogadása volt.

Beszélt arról is, hogy az áldozatok legsérülékenyebb csoportja a gyermekek, akik akár egész életükben magukban hordozhatják "ezt a szörnyű élményt". Hozzátette: ezidáig úgy tűnt, hogy a hatóságok még jobban elmélyítik ezt a traumát, mert a gyerekeknek a nyomozati és a tárgyalási szakban is legalább egyszer fel kell idézniük a hatóságok, idegen emberek előtt bántalmazásuk körülményeit.

Megemlítette, 2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve, amelynek célja, hogy az eljárási szabályok módosításával, a gyermekbarát meghallgató szobák technikai felszereltségével barátságos környezetben, eljátszva rögzítsék a gyermekek vallomásait.

Beszámolt arról is, hogy életre hívtak egy gyermekbarát jogi munkacsoportot is, melynek tagjai megállapították, hogy a szabályozási környezetet is változtatni kell. Kezdeményezésükkel azt is szeretnék elérni, hogy az egész társadalom gyermekbaráttá váljon - jegyezte meg.

Scheiber Dóra gyermekorvos, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa a műsorban annak fontosságáról beszélt, hogy ne csak a fizikai, hanem az érzelmi bántalmazásokkal is foglalkozzanak, ezért "meg kell találni a beavatkozási pontokat" akkor is, amikor a gyerekeket nem bántalmazzák, csak elhanyagolják. Rámutatott: fontos a szoros együttműködés az igazságszolgáltatási, az egészségügyi és az oktatási intézményekkel, valamint a szociális szférában dolgozó szakemberekkel.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a gyerekbarát meghallgató szobákra a rendőrségi épületeken kívül szükség van az igazságszolgáltatás folyamatában résztvevő valamennyi intézményben. Kiemelte, a hét éves kor alatti gyermekekre külön kiemelt projektet indítanak, amitől azt várják, hogy csökkenteni fogja a gyerekbántalmazást. Megemlítette, az esetek mindössze 20 százalékában idegenek a gyermekek bántalmazói, a többi sérelmet a gyermekekkel szemben a velük bizalmi viszonyban álló emberek követik el.

Olvasóink írták

 • 4. vera2012 2012. november 25. 13:43
  „1.
  Kiegészíteném: megértés, tolerancia. A pénz helyett inkább az alkoholt említeném, mert abból indul ki a családi eröszak.
  2.
  Igazad van. A közönyösség, a nem törödés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sok családban a büncselekmények nincsenek felfedezve. Föleg gyermekek, a gyöngébbek elleni tettek nagyon fölháborítóak.”
 • 3. load 2012. november 24. 21:53
  „Ebben a kérdésben a fideszes Nagy István szeptemberben egyszer már kifejtette a nézeteit.
  Navracsics miniszterelnök-helyettesnek elsősorban pártján belül kellene egyeztetni, hogy mi változott ennek megitélésében a három hónap alatt.”
 • 2. Mazzola 2012. november 24. 09:32
  „Nagyon is ,hogy lehet.Az ilyen gondolkodasuak mint te,ignoraljak ha a reszeg szomszed a falon-tul a csaladjat
  püföli.Ahelyett, hogy a rendörseget hivna.Minden fejlett europai orszagban kemenyen büntetik a csaladon
  bellüli eröszakot.Az iskolakban kepzett pedagogusok egyszerre eszreveszik,ha egy kisgyereknek belsö
  vagy külsö bantalmai vannak.Es a szomszedsag is felelöseget erez embertarsai irant.
  Itthon? Elnezünk ,felrenezünk,nem az en dolgom, et cetera......
  Ezert maradunk mi mindig Balkan !”
 • 1. sx486 2012. november 24. 07:53
  „A családon belüli erőszakot( véleményem szerint) semmi eszközzel nem lehet orvosolni.
  A jog és a törvény semmi a természet törvényeihez képest.
  Az élethez szerencse is kell.( 3 dolog ...egészség, pénz, és szerencse )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az önkormányzati választásig maradjanak képviselők a polgármesterek

Így a 2014-es önkormányzati választásig nem kellene választaniuk önkormányzati tisztségük és országgyűlési mandátumuk között a mindkettőt betöltő politikusoknak. Tovább olvasom