Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Navracsics Tibor írása a Daily Telegraphban a kormány egy évéről és az EU-elnöki félévről

A magyar kormány első évéről és a magyar EU-elnöki félévről írt értékelő cikket a The Daily Telegraph című vezető konzervatív brit napilapban Navracsics Tibor.


Az újság internetes változatán megjelent írásban a magyar miniszterelnök-helyettes megállapítja: megtiszteltetés volt Európát vezetni az európai és a globális ügyek e viharos időszakában, amelynek kezdetén senki nem gondolta, hogy milyen fejleményeknek leszünk tanúi Észak-Afrikában.

E fejlemények különös jelentőséggel bírnak a magyarok számára. "Húsz éve mi is megleltük a bátorságot ahhoz, hogy levessük magunkról az elnyomó zsarnokságot, és hogy igényt támasszunk a szabadságra és az önrendelkezésre. Különös büszkeség forrása, hogy közép-európai kollégáinkkal együtt megoszthattuk tapasztalatainkat Észak-Afrika új demokratáival, és tanácsot adhattunk az átmenet nehéz kérdéseiben" - olvasható a cikkben.

Navracsics Tibor szerint Magyarország még sok mindent el szeretne érni EU-elnöksége hátralévő napjaiban. A miniszterelnök-helyettes külön kiemelte: a kormány a lehető legnagyobb erőfeszítéseket kívánja tenni annak érdekében, hogy lezárulhassanak Horvátország csatlakozási tárgyalásai.

Magyarország számára a balkáni országok csatlakozása régóta prioritás. Ratko Mladic letartóztatása megnyitja az utat Szerbia belépése előtt, és Magyarország arra kívánja ösztönözni vonakodóbb EU-partnereit, hogy terjesszék ki a Nyugat-Balkán minden népére a biztonságosabb, virágzóbb jövő ígéretét. Navracsics Tibor hozzátette: csakúgy, ahogy húsz éve Magyarország álmodott az Európa által kínált biztonságos, virágzó jövőről, ma szomszédai tesznek ugyanígy.

A miniszterelnök-helyettes a kulcsfontosságú célok között említette az európai romastratégia végrehajtását. Navracsics Tibor szerint Magyarországnak sikerült meggyőznie európai partnereit arról, hogy a roma közösségek társadalmi felzárkóztatása döntő fontosságú az EU jövőjének szempontjából.

A cikk szerint Magyarország EU-elnöki féléve nem volt mentes a zökkenőktől. "Sajnáljuk az új médiatörvényünk körül támadt felzúdulást, amely beárnyékolta elnökségünk kezdeti időszakát. Készek voltunk beiktatni azokat a technikai változtatásokat, amelyeket az Európai Bizottság javasolt, hogy a törvény összhangba kerüljön az EU-jogszabállyal" - írta a a magyar miniszterelnök-helyettes.

Navracsics Tibor megemlíti a cikkben, hogy az új alkotmány is aggodalmat keltett bizonyos körökben. Az alkotmány tartalmával, és a törvénybe iktatásához vezető demokratikus folyamattal kapcsolatban azonban "továbbra sem érzünk bűntudatot ... Magyarország volt az egyetlen posztkommunista ország a térségben, amelyik nem reformálta meg alaptörvényét a demokratikus átmenet után. Most új alkotmányunk van, amely egyaránt magában foglalja a nemzet szellemét, és az európai értékek teljességét" - írta a politikus.

Navracsics Tibor szerint a magyar nép 2010-ben példátlan mandátumot adott a Fidesznek az ország reformjára a szocialisták alatti nyolc év korrupciója után. "Nem vesztegettük az időt, és sokak számára a változás üteme felzaklató. De mivel a gazdaság az összeomlás szélén volt, késlekedésre nem volt mód" - áll az írásban.

A miniszterelnök-helyettes szerint döntő jelentőségű volt az ellenőrzés visszaszerzése a gazdaság felett. "Most már kevésbé vagyunk lekötelezettjei a nemzetközi pénzügyi közösségnek. A személyi és társasági adók csökkentek, a foglalkoztatottság növekszik, és az emberek visszatérnek a formális gazdaságba. A katasztrofálisan rossz gazdálkodás évei után a magyar gazdaság immár nem igényel sürgősségi ellátást, és ismét növekedési pályára került" - írta a magyar politikus a The Daily Telegraph csütörtöki online változatában olvasható cikkében.

Navracsics Tibor szerint sok kommentátor aggodalmának adott hangot a költségvetési konszolidációval kapcsolatos, nem szokványos hozzáállás miatt. Magyarország szándékosan választotta ezt az eltérő megközelítést azoknak a gazdasági kihívásoknak a megoldására, amelyekkel - a legtöbb országhoz hasonlóan - szembesül. "Ellenálltunk azoknak a nagyarányú kiadáscsökkentéseknek és adóemeléseknek, amelyeket mások Európa-szerte bevezettek. A mi hozzáállásunk az, hogy munkahelyteremtéssel és adóreformmal a növekedést kell ösztönözni. Egyértelmű számunkra, hogy a megszorító politika nem csupán a növekedést hátráltatja, de társadalmi károkat is okoz" - írta a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics Tibor szerint a munkahelyek "abszolút kulcselemét" képezik a programnak. A politikus felidézi, hogy a januárban elindított új Széchenyi-terv 2014-ig 300 ezer, 2020-ig egymillió új magánszektorbeli munkahely létrehozását célozza.

A strukturális átalakítást a márciusban ismertetett Széll Kálmán Terv tartalmazza. A cél az, hogy az államadósság-ráta a kormányzati időszak végére a hazai össztermék (GDP) 70 százaléka alá, végső soron pedig 50 százalékra csökkenjen; ez a koncepció is szerepel az alkotmányban - írta Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes szerint a nem szokványos hozzáállás eredményei már mutatkoznak. A gazdaság immár hat egymást követő negyedévben növekedett, és már teljesült a 2011-es szuverénadósság-kibocsátási terv, egyre kedvezőbb árakon. A forint a világ legerősebben teljesítő valutái között van az idén, a magyar törlesztési leállás ellen köthető biztosítási tranzakciók díjszabása pedig jóval a Spanyolországra jellemző szint alá süllyedt.

Navracsics Tibor szerint a kormány nem ígért könnyű megoldást az ország gondjaira: kemény munkára és áldozatvállalásra egyaránt szükség lesz ahhoz, hogy Magyarország a kibővült, biztonságosabb és virágzóbb közép- és délkelet-európai térség legversenyképesebb nemzete legyen.

Az eredeti cikk a következő címen olvasható: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/hungary/8550307/What-Hungary-can-offer-Europe-and-the-world.html

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. gjozsi88 2011. június 04. 18:36
  „elemer!
  Ezt a jobboldali kormányt pár hónapja támogattad!
  Most is rózsás elképzelésnek tartod....miközben az eladósodással hozod összefüggésbe!
  Zagyvalék minden amit írsz!!!!”
 • 35. elemér 2011. június 04. 15:12
  „Na látod, megint csak Ámerikát majmoljátok. Bush is adott a gazdagoknak és igy kezdödött az eladósodás. Bush tax cuts.”
 • 34. gjozsi88 2011. június 04. 12:36
  „elemer!
  Az állam eddig is tudta fizetni az adósságot-főként azért mert jelentős részét nem is neki kell, mert azok a magánszektor adósságai és csak mint állami garancia beszámolták az államadósságba!
  A bérek nem javulnak most, hanem romlanak, az infláció nő....mindez azért, mert 500 milliárdot adtunk cél nélkül a 300 000 ft felett keresőknek és 500 milliárdért vettünk egy Mol plakettet szintén gazdasági cél nélkül!”
 • 33. elemér 2011. június 04. 11:37
  „Mit jelent az hogy jobb lessz ? Ez azt jelenti hogy az állam tudja fizetni az adósságokat és nem azt hogy amit elvettek juttatásokat azt majd visszaadják, se azt hogy fizetések rohamossan javulnak. Vállalkozóknak esetleg jobb lessz és lessz több munka. Ez most a rózsás elképzelés amit O.V. szeretne. Kivánok sok sikert.”
 • 32. elemér 2011. június 04. 09:41
  „O.V. gazdasági terve arra van épitve, hogy nemsokára jobb lessz. Erre viszont nincs garancia, mert az is lehet hogy rosszab lessz. Én realista vagyok és azt mondom, hogy már látható hogy csodákra nemlehet számittani a közeljövöben.”
 • 31. gjozsi88 2011. június 03. 18:01
  „Sagittarius 2011.06.02. 19:42
  15. gjozsi88 2011.06.02. 19:15
  "....AZ IMF hitelből vették meg a MOL részvényt,..."

  Na ne mond! Talán Te számoltad saját kezüleg a lét? Biztosan vannak olyan marhák akik ezt az agitprop dumát beveszik, de már csak páran, és azok is járókerettel mozognak!"

  Legalább azt hallgasd meg amit a Szijjártó Peti mond........a Hírtv-ben hangzott el, hogy a lehívott IMF hitelből vettük!
  Tudod nem a Viktor szakadt el az IMF-től, hanem már 2009 nyarán a piacról finansziroztuk magunkaT”
 • 30. elemér 2011. június 03. 14:43
  „A világ az elvan adósodva. Itt vannak az adatok az uniobol. Nemcsak az eladósodásrol, de a munkanélküliségröl is

  http://www.bbc.co.uk/news/business-13361930

  Nézzük csak hogy mi van Kinában. Kinában nincsenek megbizható adatok, de ök is elvannak adósodva. Soros és szakértök foglalkoztak ezzel. Az állami adósság olyan 100% között mozog, ha az állami vállalatok adósságait beletesszük. Kina a béka segginél tart a versenyképességben ezekszerint. Itt látszik a komcsi strukturális probléma. Helybeli adósságok ami nem állami hanem a városok és községek adósságai nem tartoznak az állami adóssághoz. Állami forrásbol vettek fel pénzt és tökig elvannak adósodva. Az ingatlan piac összeomlása nagyon esélyes. A kinai privát cégek is elvannak adósodva. Azok nem kapnak állami kölcsönöket és magas kamattal jutnak csak pénzhez. Ez havi 8% kamat amit bajossan tudnak fizetni. Ilyen kölcsönök nélkül azok nem léteznek. Tehát csak lassan a testel elvtársak, mert lehet ott is egy nagy bukfenc. Minden dollára szükségük lessz. Az ami vállalatok olcsón jutnak pénzhez ott és munkaeröhöz. Nekik jól müxik a globalizmus. Ezért is jobban tudják árusittani az ottani kocsikat mint az Audi ami Györben készül. Ilyesmiröl beszélek én, hogy Mo.-n csak azt tudják amit az angolbol forditanak és az elég kevés.

  http://www.businessinsider.com/debts-debts-debts-2011-6”
 • 29. elemér 2011. június 03. 13:44
  „Akkor tisztázom, hogy ezt a hazai közönségnek mondta az Angol konzervativ lapnak, mert igy jobban hangzik.”
 • 28. KissLaszlo 2011. június 03. 10:33
  „Akkor <moderálva> kibővítette, mert nem csak reggel, délben és este hazudik, hanem tízóraikor és uzsonnakor is + éjjel. A moderálás szó helyett: az újmagyar felcsúti törpe. Ezt talán nem moderálják.”
 • 27. KissLaszlo 2011. június 03. 08:59
  „Sagittarius 9.
  Akkor <moderálva> kibővítette, mert nem csak reggel, délben és este hazudik, hanem tízóraikor és uzsonnakor is + éjjel.”
 • 26. elemér 2011. június 03. 08:58
  „"A forint a világ legerősebben teljesítő valutái között van az idén."
  Dollár és az Euro is gyenge, Svájci frank pedig tulvan árazva.

  http://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=HUF&view=5Y

  Gazdaság valamivel gyorsabban nö mint nyugaton, de az még igy is lassu ahoz hogy azt utolérje. Ott csupán arrol lehet szó, hogy jó uton halad e az ország. Ezt még korai megállapitani. Németekkel tart és azok jó uton haladnak. Nekik kell megmenteni az uniot és az országot, ami saját érdekük is.”
 • 25. Sagittarius 2011. június 02. 22:58
  „24. coment 2011.06.02. 22:42
  "...Sagi : szórakoztatsz:D:D..."

  Örülök! A dolgozó népet szolgálom!
  :-)))))))))))))))”
 • 24. coment 2011. június 02. 22:42
  „Sagi : szórakoztatsz:D:D”
 • 23. Sagittarius 2011. június 02. 22:15
  „22. coment 2011.06.02. 22:09
  "....Devizatartalékként működött ez a pénz, amíg el nem költötték...."

  Jesszusom, akkor most mi lesz velünk?? Nem minősítik le az országot, nem fenyeget államcsőd, ad további kölcsönt az IMF, vagy Róbert bácsi ...stb?
  Na be ne xarjál te kis közgazdász! Éppen azért van a világ válságban, mert ilyen közgazdászok irányítanak mindent mint Te! Normál paraszti ész, vagy logika nyista. Csak az a megtanult duma, amit éppen azok találtak ki, és tanítottak meg veled akik a világot ide juttatták!”
 • 22. coment 2011. június 02. 22:09
  „Devizatartalékként működött ez a pénz, amíg el nem költötték.

  Ezt nem én mondom, hanem aki ért hozzá:
  "Az 1,8 milliárd eurós vételár nagyobb, mint a közelmúltban sikerként elkönyvelt 1 milliárd eurós kibocsátás, amiért egyébként 6 százalékos kamatot fizetünk. Ha az IMF hitel lehívott, de fel nem használt, és ezért a devizatartalékokat növelő hányada MOL részvények vásárlására felhasználható akkor a kibocsátás helyett is felhasználható lett volna - és akkor nem kell kamatterheket vállalnunk. Ha azonban a devizatartalék az ország biztonságos finanszírozásához kell - hiszen nincs IMF megállapodás, ami ezt jelentené - akkor nem óriási kockázat e helyett részvényeket vásárolni?
  A kérdések persze költőiek. A tranzakcióból az államháztartásnak csak vesztesége van (a nem csökkenő adósság kamatterhével azonos mértékben). A mintegy 500 milliárd forintos devizatartalék felhasználás a nettó adósságpozíciót rontó hatása a nyugdíjpénztárak vagyonának konfiskálásából származó adósságcsökkenést jelentősen megkérdőjelezi, így tehát nehéz valószínűsíteni, hogy az eladósodottság és a költségvetési hiányszám az optimista feltételezések szerint alakul. Ez pedig akkor, amikor minden elemző az előirányzatok teljesülésének kockázatairól beszél, a legközvetlenebbül a magyar gazdaság finanszírozhatóságának a problémája."”
 • 21. coment 2011. június 02. 22:01
  „Sagi, te lógtál közgáz órákról, én ezt nem tudom itt bepótolni...”
 • 20. Sagittarius 2011. június 02. 21:42
  „18. coment 2011.06.02. 20:41

  Na, akkor álljunk meg. összebeszéltek hetet havat! Most akkor IMF hitel, vagy devizatartalék? Ha devizatartalék, akkor most is ott van, csak MOL van ráírva, és nem Dollár!”
 • 19. coment 2011. június 02. 20:46
  „És hogy ki hazudott?
  Pl Navrasics úr.
  A választások előtt pár héttel azt nyilatkozta, hogy eszük ágában sincs az alkotmányozni...
  De ugye te elhiszed, hogy ők soha életükben nem hazudtak még... Szegény...

  http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/557075/Ungarn_Haben-kein-Drehbuch-fuer-Zweidrittelmehrheit”
 • 18. coment 2011. június 02. 20:41
  „17 Sagi

  Pedig ha hiszed, ha nem ott árválkodott az MNB-ben mint devizatartalék...
  És ha hiszel Matolcsi bohócügyi miniszternek, ha nem akkor is abból tőzsdéztek, ami ugye bűn.”
 • 17. Sagittarius 2011. június 02. 19:53
  „Jocó!

  Úgy tudom, a hitel csak akkor hívható le, ha azonnal, és arra költjük amire igényeltük! Akkor hogyan akarod nekem bedumálni, hogy gyurcsányiék által valamire igényelt és lehívott hitel évekig az államkaszában árválkodot, és csak arra várt hogy Viktor elköltse a MOL-ra, így Orbániát gazdagítsa!?
  Na látod, ez az ami sántít!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázezret keresnek majd a képviselők

Bruttó hatszázezer forintos átlagfizetés, megszűnő költségtérítés, szigorú kilométer-elszámolás… Tovább olvasom