Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Navracsics: szigorít a kormány a büntetőjogon

Navracsics Tibor a preventív büntetőjogot tartja a leghatékonyabbnak, azonban úgy látja, ma Magyarország nincs abban az anyagi és kulturális helyzetben, hogy ennek révén meg lehessen akadályozni a bűncselekmények többségét, marad tehát a "megtorlás".

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a TV2 Tények este című műsorának keddi adásában - a tervek szerint 2013-ban életbe lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) általános irányairól szólva - azt mondta, a kormány szigorúbb és egységesebb szerkezetű Btk.-t szeretne.
A tárcavezető - mint közölte - azt tapasztalja, az emberek elégedetlenek a büntetőjog jelenlegi szigorával, márpedig annak szerinte tükröznie kell a társadalom felfogását.
A leghatékonyabb büntetőjog a preventív büntetőjog, amely megakadályozza már a bűncselekmény elkövetését is, de sajnos ma Magyarországon nem vagyunk abban az anyagi és kulturális helyzetben, hogy a prevenció révén a bűncselekmények többségét meg tudnánk akadályozni - fogalmazott Navracsics Tibor, hozzátéve: marad a másik megoldás, a megtorlás.
Megjegyezte, szeretné hinni, hogy ez csak ideiglenes szigorítás, és eljön az az idő, amikor a bűncselekmények számának csökkenése miatt lehet majd enyhíteni a szabályokon.
Navracsics Tibor már tavaly május 27-iki, minszterjelölti meghallgatásán, az alkotmányügyi bizottságban arról beszélt, hogy a büntető törvénykönyvet átfogóan felül kell vizsgálni alapvetően a szigorítás irányába. Megjegyezte, önmagában ugyan a szigorítás nem jelent megoldást, de ennek elmaradása sem fog változást előidézni, "vagyis a szigorítás egy jelzés kíván lenni a jövőben bűncselekményt elkövetni kívánóknak, hogy egy, a feladatát és a büntetőjogi monopóliumát szigorúan vevő állam lesz a magyar állam", amely megvédi a polgárait.
A Népszabadság Répássy Róbert államtitkár közlése alapján hétfőn számolt be arról, hogy az új Btk. a kábítószer-bűnözésnél csak az első esetben engedné meg az elterelést, a második vagy harmadik alkalomnál már büntetés kiszabását írná elő. A lap azt írta, változtatnának azon a szabályon is, amely szerint a drogdílerek, a kábítószer-kereskedők enyhébb büntetést kapnak, ha rendszeres drogfogyasztók.
Az új Btk.-ról szóló javaslat várhatóan az év végéig a kormány elé kerül.

Olvasóink írták

 • 2. verembele 2011. május 19. 16:43
  „Tisztelettel: Nem is értem megint .."preventív büntetőjog" (Megelőzés?) Jósokat nem képeznek ebben a tárgykörben...? Öreg hiba. "Nem vagyunk anyagi és szerintem a lényeg kulturális helyzetben". Sztán, melyik kisebbségre tettszett gondolni írókám? Örmény, Horvát, Szerb, Ukrán, talán a Matyóhímzettre, vagy a legnagyobbra?
  Az utóbbinál kultúrát óvatosan keressünk mert még megjárjuk a gyáva politikusaink miatt. Nyalóka osztással nem hiszem, hogy bármit is elérnénk e népségnél. Nem kell sokat gondolkodni: Marad a másik verzió: "megtorlás"
  Na, de: milyen mércével!!!! Magyar 10 év, nem Magyar csak öt év. Speciál most ez van.
  Üdv.”
 • 1. janika 2011. május 18. 21:57
  „Talán fel kellene hagyni a parancsuralommal és a hűbéri kasztrendszerrel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőszakos közösülés miatt vádat emeltek Damu Roland ellen

Vádat emelt az ügyészség Damu Roland sorozatszínész ellen erőszakos közösülés miatt szerdán. Tovább olvasom