Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Navracsics szégyelli a szocialistákat

A Jobbik a Wikileaksről, a halálbüntetésről és a szcientológiai egyházról kérdezett, a KDNP a kettős népszavazást elevenítette fel, az MSZP a földgáz és a nyugdíjpénztárak tagjai miatt aggódik.

1. rész
Korrupciógyanús ügyekről, a magyar földgázfüggőségről, a Wikileaks által kiszivárogtatott Magyarországot érintő információkról, a kettős állampolgárságról történő népszavazásról, valamint két albizottság felállításáról beszéltek a képviselők hétfőn napirend előtt a parlamentben.
LMP: a korrupció első számú közellenség
Az LMP-s Scheiring Gábor azt mondta: ma a korrupciót méltán nyilváníthatnák Magyarország első számú "közellenségének".
Arról beszélt, hogy október 28-án a fideszes többségű székesfehérvári közgyűlés egy a szocialisták által korábban megkötött szerződés nyomán, döntött a Grupo Milton Holding által korábban külterületként megvásárolt terület belterületbe vonásáról. Hozzátette, ezzel több milliárd forintos haszonhoz juttatta a Grupo Milton Holdingot, és annak tulajdonosát, miközben megrövidítette a székesfehérvári kistelek tulajdonosok tömegeit.
Közölte: ismert, hogy a Grupo Milton "az alcsúti futballakadémia több száz millió forintos támogatója". Nem engedhetné meg magának a kormány, hogy a korrupció árnyéka vetüljön rá - jelentette ki.
Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter azt válaszolta: amit elmondott, annak szinte egy mondata sem igaz. A székesfehérvári önkormányzat 2008-ban hozta meg ezen döntését, amit a szocialista többség szavazott meg - jelentette ki.

Az MSZP az orosz földgázfüggőségről
Szekeres Imre felidézte: Orbán Viktor kormányfő múlt hét kedden találkozott az orosz miniszterelnökkel, ahol a két ország energetikai kapcsolatairól is tárgyaltak, azonban sajtóhírek szerint konkrét megállapodás nem született.
A szocialista képviselő véleménye szerint Magyarország energiabiztonsága és az energiaköltség attól függ, hogy mennyi és milyen gázt hozunk be, valamint milyen forrásból. Akkor van esélyünk 2015 után csökkenteni orosz földgázfüggőségünket, ha együttműködünk az EU többi államával - jelentette ki. Kiemelte: a kormánynak már el kellett volna fogadnia az oroszoktól független forrásból származó, Nabucco nemzetközi vállalattal kötendő egyezményt.
Úgy fogalmazott: a magyar-orosz tárgyalások tematikája azt sejteti, a kormány nem az uniós vállalatokkal akar együttműködni. Ahogy a kormányfő többször kifejtette, szerinte a jövő Keleten van, "rendben, de mi Magyarország a Nyugathoz tartozunk" - tette hozzá.
Fónagy János államtitkár azt válaszolta: a kormány elkötelezett az energiaellátás biztonsága mellett. Hozzátette, a kormány abban érdekelt, hogy a hazai energiafogyasztók terheit a lehető legalacsonyabb szinten tartsa. Közölte: Oroszország meghatározó gazdasági partner, és szavai szerint alapvető fontosságú az EU és Oroszország közötti kiegyensúlyozott kapcsolat.

A Jobbik a Wikileaks kiszivárogtatásairól
Volner János (Jobbik) a Wikileaks által kiszivárogtatott információk kapcsán - amelyek szerint az amerikai külügyminisztérium adatokat gyűjtött a magyar közélet szereplőiről - megdöbbentőnek nevezte a külügyminiszter reakcióját, amely szerint a kiszivárogtatott dokumentumok az amerikai diplomáciai szolgálat belső levelezésből származnak, ezért gyakorlatilag nem kívánta kommentálni azok tartalmát.
Németh Zsolt külügyi államtitkár azt válaszolta: washingtoni tárgyalásain is felvetette az illegális távirat-szivárogtatási botrány ügyét. Hozzátette: az Amerikai Egyesül Államok tartalmilag azért nem reagál erre a kérdésre, mert fennáll a manipuláció veszélye a táviratokkal összefüggésben.

A KDNP a kettős állampolgárságról való népszavazást elevenítette fel
Pálffy István kiemelte: az emlékezés napja a mai, hat évvel ezelőtt tudomásul kellett venni, hogy "csaknem másfél millió magyar a többi magyar ellen szavazott". A 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán azt mondta: "akkor még a kisebbség volt hatalmon, (...) a politikai tagadás kultúrája lett úrrá". Véleménye szerint 1956 súlyához mérhető ügyről van szó.
Kijelentette: 2010. a magyarok önrendelkezésének éve, "az idén már elegen vagyunk". A magyar emberek megteremtették a lehetőségét annak, hogy a magyarokat a határokat átívelően újraegyesítsék. Mint mondta, a következő évtől azon kell dolgozni, hogy például a határon túli magyar osztálykirándulások segítséggel is párosuljanak.
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta: Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a népszavazás után a parlamentben "győzelmet hirdetett a magyar nemzet felett". Kijelentette, az MSZP most is ugyanazt a nemzetellenes politikai vonalat folytatja, mint amit eddig. Véleménye szerint a magyar nemzet ma sok tekintetben gyógyításra szorul.
"Én egy kicsit szégyellem, hogy ilyen képviselőtársaim vannak az Országgyűlésben, hogy olyan képviselőtársaim vannak, akik a határon túli magyarokra azt mondják, hogy ők nem magyarok, akik a határon túli magyaroktól megtagadják a közösséget" - utalt azokra a szocialistákra, akik nem szavazták meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt.

Két albizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz
Rogán Antal bejelentette, a Fidesz a következő két hétben a számvevőszéki és költségvetési, valamint a gazdasági bizottságban egy-egy albizottság felállítását kezdeményezi az államadósság növekményének a vizsgálatára, valamint az 1994 és 1998 közötti időszak magyar alumíniumipari privatizáció vizsgálatára.
Rogán Antal közölte, hogy 2010 májusában az államháztartás megközelítette a 20 ezer milliárd forintot, azaz az elmúlt nyolc évben közel két és félszeresére emelkedett.
Cséfalvay Zoltán államtitkár azt válaszolta: "nagyon hosszú az árnyéka annak a nyolc évnek", ami az ország mögött van.


2. rész
A magánnyugdíj-pénztári befizetésekről, a Márai-programról, valamint egy gyermekbántalmazási esetről is szó volt az interpellációk között hétfőn a parlamentben. A képviselők több házszabálytól való eltérésről is határoztak.

Házszabálytól való eltérések
Több házszabálytól való eltérést hagyott jóvá hétfőn az Országgyűlés.
Az Országgyűlés 312 igen, 2 nem és 40 tartózkodással jóváhagyta, hogy házszabálytól való eltéréssel tárgyaljanak hétfőn a sporttörvény módosításáról szóló jobbikos javaslatról, amelynek alapján Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat még élő tagjai egyszerre lehetnének a nemzet sportolói. Azt is jóváhagyták 346 igen és 14 nem mellett, hogy a közjogi méltóságok tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvényjavaslatot hétfőn tárgyalják, s megtartsák a zárószavazást.
A képviselők a köztisztviselők és közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosításáról december 23-án szavaznak majd. Határoztak arról is, hogy a bíróságok hatékony működéséről és elnevezéséről, székhelyéről szóló törvényjavaslatok tárgyalása során térjenek el a házszabálytól és ötórás keretben tárgyalják azt december 13-tól, s a zárószavazást december 23-án tartsák.

MSZP: aggódnak a magánnyugdíj-pénztári tagok
Simon Gábor arról beszélt, hogy a pénztárak tagjai közül sokan nem tudják mitévők legyenek, a magyarok elkezdtek aggódni. A magánnyugdíjpénztári átalakítás technikai átalakításával, a statisztikai elszámolásával kapcsolatban nagyok a bizonytalanságok. A képviselő hosszan sorolva az árfolyam-változásokat és felróva Magyarország hétfői leminősítését azt kérdezte: mennyi rombolják a magyar piaci pozíciókat a külföldi befektetők előtt, hogyan kívánnak segíteni a bajba jutottakon? Szerinte a kormány magára hagyta a devizahiteleseket, s tevékenysége arra korlátozódik, hogy időről-időre bedönti a forintot.
Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában kiemelte: a forint árfolyamváltozását alapvetően a külpiaci tényezők mozgatták, mélyreható változások játszódtak le Európában. A kormány komoly lépéseket tett az eladósodottak megsegítésére, példaként a kilakoltatási moratóriumot, megerősítette a bankokat felügyelő állami szervezeteket, és megemlítette, hogy támogatták azokat az indítványokat, amelyek megakadályozzák a szerződések előnytelen módosítását. Arra kérte a képviselőt, hogy a piaci jelentéseket hagyják meg a piaci elemzőknek, valószínűleg jobban értenek hozzá.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 267 igen, 60 nem, és 1 tartózkodással jóváhagyta.

Fidesz: mikor indulhat a Márai-program?
L.Simon László arra volt kíváncsi, mit tett a kabinet a kormányváltás óta a nyelvi elszegényedés megállítását célzó Márai-program megvalósításáért. Lesz egymilliárd forint a program beindítására? - kérdezte. Kifejtette: az előző ciklusban a könyves és a könyvtáros szakma részére megígérték a programot, de végül abból semmi nem valósult meg.
Halász János államtitkár azt mondta, januárban elindulhat a program. Lényege, hogy az állam a legfontosabb műveket a könyvtárak közreműködésével eljuttassa az emberekhez. Az előző kormány hevenyészett, végiggondolatlan koncepciót dolgozott ki. Újra kellett gondolni, újragondoltuk - fogalmazott, hozzátéve: az új koncepciónak vannak alapelvei, így leszögezi, hogy a program műközpontú, és fő célcsoportját az olvasók képezik.
A mostani javaslat arra is gondot fordít, hogy a szerzőket fokozottan támogassák, s figyel arra is, hogy minél markánsabban jelen legyünk a kulturális értékek nemzetközi piacán, a körforgásban.
A képviselő a választ elfogadta, de megjegyezte: úgy tudja, arra csak hatszázmilliót irányoznának elő, ezért bizottsági módosítást adnak be, hogy az egymilliárd forint meglegyen.

Jobbik: meghatározott esetekben szükséges lenne a halálbüntetés
Lenhardt Balázs egy borsodi szülők és nagyszülők által több gyermekek elkövetett sorozatos bántalmazási esetet részletesen és naturalisztikus aprólékossággal felelevenítve, azt mondta: a bűntény két dologra világít rá, a büntetőjogi rendszer gyengeségére, s arra, hogy ilyen esetekben indokolt lenne a halálbüntetés visszaállítása. A gyermekvédelmi törvény életbe lépése óta a szükséges tárgyi, személyi és anyagi erőforrások nem álltak rendelkezésre. Azt kérdezte: minden a helyén van? Az apparátus teszi a dolgát?
Kövér László házelnök utalva a képviselők felszólalás alatti bekiabálásaira, szintén szóvá tette, hogy a politikus naturalisztikusan ismertette az esetet, mondván e nélkül is megértette volna mindenki az esetet.
Halász János államtitkár válaszában azt mondta, hogy érti az indulatot, de az nem elég. Az információk megrendítőek, de a képviselő arra nem volt figyelemmel, hogy fiatalkorúak is ülnek a karzaton a plenáris ülés alatt. Információik szerint 2010 decemberében tárgyal az esetről a bíróság - mondta, hozzátéve: a gyermekek nevelőszülőkhöz kerültek, s a szakorvosi vizsgálat alapján a gyámhivatal feljelentés tett. A gyermekvédelmi rendszer és a hatóság is szakszerűen intézkedett - jelentette ki.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 243 igen, 46 nem és 11 tartózkodással jóváhagyta azt.


3. rész
Az Iskolatej-programról, a tököli légi le és felszállóhelyről, valamint a Ganz-Röck munkásainak bérének kifizetéséről volt szó többek között az interpellációs órában hétfőn a parlamentben.

KDNP: le kell bontani adminisztratív akadályokat az iskolatej-program kibővítése előtt
Nagy Andor az iskolatej-program kapcsán arról beszélt,hogy jelenleg 100 ezer gyerek alultáplált, és 20 ezren szó szerint éheznek Magyarországon. Hozzátette: hazánk nem áll igazán jól, a közvetlen szomszédok is előttünk járnak az ilyen programok terén. Azt örvendetesnek tartotta, hogy plusz 400 millióval a kormány megemelte az iskolatej-program keretét, s így 800 millió áll majd rendelkezésre. A programban résztvevők számának bővítését ugyanakkor adminisztratív akadályok gátolják - mondta, hozzátéve: pont azokat a legnehezebb bekapcsolni, akik leginkább rászorulók lennének.
Mikor tervezik az elszámolási és kifizetési idő jelenleg indokolatlanul hosszú lecsökkentését, s hogy a pályázók körét kiterjesztik civil szervezetekre is többek között? - kérdezte a kormánypárti politikus.
Ángyán József államtitkár válaszában azt mondta, hogy a fogyasztói és termelői oldalról egyaránt nőtt az igény a program iránt, s ezért is döntöttek a költségvetési támogatás duplájára növelése mellett. Megjegyezte: a súlyos gazdasági örökség ma ennyit tesz lehetővé. Beszámolt egy készülő rendeletről, amely a jövő évi programról szól, s olyan feltételeket szab, hogy a beszállítók, tejfeldolgozók is jogosultak lehetnek a támogatásra. Megteremtik továbbá az elektronikus pályáztatás és az kifizetési idő lerövidítésének feltételeit is.
A képviselő a választ elfogadta.

LMP: mi lesz a tököli le és felszálló sorsa?
Jávor Benedek - Kaufer Virággal közösen beadott interpellációját ismertetve - arról beszélt, hogy tököli repülőtér káros zaj- és környezeti hatásai miatt egymást érik a lakossági tiltakozások, hatósági eljárások Mintegy 6200 aláírás gyűlt össze, s petícióban azt kérték, hogy a kormány ne járuljon hozzá az ingatlan repülőtérré nyilvánításhoz. A kormány képviselőinek két részletben 2008-ban és 2009-ben átadott petícióra mai napig nem érkezett válasz. Joggal gondolják a környéken élők, hogy az a szándék, felfejlesszék a tököli repteret? - kérdezte.
Fónagy János államtitkár válaszában kiemelte: a létesítmény nem repülőtér, így a környezetre gyakorolt hatása nem éri el egy repülőtér hatásait. A tököli nem nyilvános fel- és leszállóhely engedélyezése a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt - emelte ki, hozzátéve: a szabályozási helyzet ugyanakkor a közelmúltban megváltozott. Az idei vonatkozó kormányrendelet alapján valamennyi nem nyilvános fel- és leszállóhely tulajdonosának év végéig kezdeményeznie kell valamely repülőtér kategóriába való átminősítését. Csak így működhet tovább, s így az üzemeltetők lépéskényszerben vannak, ha kérik az átminősítést, meg kell felelnie a szigorú - köztük a környezetvédelmi - szabályoknak.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 201 igen, 94 nem és 3 tartózkodással jóváhagyta.

MSZP: mi lesz a Ganz-Röck sorsa?
Garai István Levente a Ganz-Röck Zrt. munkásainak hét hónapja húzódó bérkifizetését tette szóvá. Felidézte, hogy a munkások problémáik megoldására az államtitkártól sem kaptak választ. Hét hónap múltával mikor kívánja a kormány az előző kabinet hitelgarancia vállalását érvényesíteni, milyen kormányzati szerepvállalást látnak lehetségesnek az üzem újraindítására, s a munkások mikor kaphatják meg teljes bérüket? - sorolta kérdéseit.
Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában kiemelte: a gazdasági kormányzat mindent megtett, amit a jogszabályok és a szabadpiaci viszonyok között megtehetett, s semmi olyat nem tett - bármennyire is kéri ezt - amit a hazai és uniós törvényekkel ellentétes. A kormánynak nem állt módjában, hogy az előző kormány egyedi költségvetési készfizetési kezességvállalást érvényesítsen - jelezte, hozzátéve: annak tartalma a vonatkozó jogszabályoknak nem felelt meg.
A cég felszámolója november 18-án az elmaradt bérek kifizetésére támogatási igényt terjesztett elő 231 millió forint értékben, s november 23-án kiutalták a támogatást a felszámoló által megadott számlára. Ugyanakkor megjegyezte: felszámolás alatt álló gazdasági társaságnak állami támogatás nem nyújtható.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 207 igen, 59 nem és 41 tartózkodó szavazat mellett elfogadta.

Jobbik: tesz-e a kormány lépéseket a szcientológiai egyház visszaszorítására?
Németh Zsolt a szcientológiai egyház társadalomra veszélyes hatásairól beszélt. Kiemelte: látszólag politikai ambícióktól mentes szervezetekként mutatkoznak meg, ugyanakkor folyamatosan keresik a gazdasági kapcsolat felvételének lehetőségét, s igyekeznek a politikai döntéshozók bizalmát is megnyerni. Azt kérdezte: tesz-e a kormány konkrét lépéseket visszaszorításukra, esetleges betiltásukra?
Szászfalvi László államtitkár válaszában kiemelte, hogy a bejegyzett egyházak, felekezetek, vallási közösségek egyenlő jogokkal rendelkeznek, függetlenül honosságuk időtartamától, működésük társadalmi hasznosságától. Mára egészen nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi szabályok tarthatatlanok, elfogadhatatlanok, és a liberális szabályozás miatt meg sem lehet mondani, hány egyház került bírósági bejegyzésre. Ott tartunk, hogy jó üzletté válhat az egyházi bejegyzés - mondta. Kitért arra, ismerik a nemzetbiztonsági hivatal információit az egyház kockázatot rejtő tevékenységéről - mondta.
Megjegyezte: a vonatkozó jogszabályi módosítás szakértői munkálatai megkezdődtek, a koncepció az év végére elkészülhet. Az új törvény ki fogja szűrni az üzleti alapon vagy destruktív szándékkal létrejött ál- vagy business-egyházakat.
A képviselő a választ elfogadta.

Török Zoltá, a Magyarországi Szcientológia Egyház kommunikációs irodájának vezetője a következő közleményt jutatta el szerkesztőségünkbe:

"Honapjukat olvasva tapasztaltam, hogy a megjelentették 2010. december 6-i ülésnapon Németh Zsolt szájából elhangzott inszinuatív felszólalását és Szászfalvi László államtitkár úr válaszát. Megdöbbentő volt hallgatni, hogy olyan állítások hangzanak el egyházunkról a Magyar Országgyűlés üléstermében, amely hamis színben tüntetett fel egy olyan egyházat, amely a magyar törvények értelmében legitim módon működik épp úgy, mint az Európai Unió valamennyi országában, és ahol van ilyen nyilvántartás, ott vallásként van bejegyezve.

Történt mindez pár nappal az Emberi Jogok Napját megelőzően, 62 évvel azután, hogy az ENSZ elfogadta a Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, köztük a vallásszabadsághoz fűződő jogot. Különösen megdöbbentő volt a felszólalás annak fényében, hogy mindenki tudja, hogy a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság 18147/02 számú perében egyhangú szavazással hozta meg azt az egész Európára kötelező, precedens értékű határozatot, amelyben vallásként ismerte el a Szcientológiát mind a 46 országban, ahol  aláírták és ratifikálták az Európai Egyezmény az Emberi Jogok és Alapvető Szabadság Védelméért dokumentumot."

A Szcientológia hivatalos vallási elismerése

Bíróságok és különböző állami hivatalok Európában, Egyesült Államokban és más országokban is megállapították, hogy a Szcientológia egy igazi vallás. Az alábbiakban bemutatunk néhány példát a sok bírósági döntésre és hivatali határozatra, amelyek megerősítik a Szcientológia vallási mivoltát.

1993. október 1-jén, az Egyesült Államok Adóhatósága, az Egyesült Államokbeli összes Szcientológia Egyháznak megadta a teljes vallási elismerést és adómentességet, ahogyan más egyházi szervezeteknél más országokban, az alábbi határozat szerint: „…a Nemzetközi Szcientológia Egyház (CSI) és ennek    kapcsolódó egyházai és kapcsolódó jótékonysági és oktatási egységei, mentességet élveznek az Egyesült Államok szövetségi, bevételi adója alól, mint kizárólagosan vallásos vagy jótékonysági szervezetek az Adóügyi Szabályzat 501 (c) (3) paragrafusa alá esve."

1983. október 27-én Ausztrália Legfelsőbb Bírósága, Az Új Hit Egyháza kontra Jövedelemadó Kormánybiztosa ügynél, a következőt találta: „Az összegzés az, hogy ez (a Szcientológia Egyház) egy vallási intézmény, amely az adómentességre jogosult, és ez vitathatatlan."

Olaszországban, az Állam kontra Scarsetti és társai ügyben, 1990. március 27-én, a Trento-i Fellebbezési Bíróság a következőt találta: „Szcientológiának….a belső és külső szabadság elérése a célja, egy szabadság, amely túllépi az emberi állapotot, amely a lelki dolgok területéhez tartozik, és ami a végtelenbe emelkedik; valójában a nyolcadik dinamikai hajtóerő –a végtelennel és Istennel kapcsolatos- felismerése felé való haladás, az a tényleges jellemző, ami a Szcientológiát vallásként és egyházként minősíti."

18 hónappal később, 1991. december 11-én, egy másik olaszországi bíróság, Novara Legfelsőbb Adóügyi Bírósága döntött hasonlóképpen: „Ennek a bíróságnak az a véleménye, hogy a Szcientológia vallásos természetét tisztázottnak kell tekinteni, mind a tanításainak elméleti tartalma miatt, mind üdvözülés orientált tartalma miatt, a gyakorolt szertartásai és egyházi szervezete miatt, amelyben formát ölt, ahogy ez tisztán látható más  bírósági döntésekben is."

Hamburg Legfelsőbb Bírósága, Németországban, 1988. február 17-én a következő eredményre jutott: „Nem teljesen egyértelmű, hogy pontosan milyen jellemzőkkel kell  egy csoportnak  bírnia, hogy vallásként elismerjék, az erre vonatkozó törvények értelmében. Ennek ellenére,  egy egyház tekintetében elvárható lehetséges kritériumok ebben az esetben kétségkívül megtalálhatóak. Egy olyan csoportot látunk itt, akik nemcsak ideológiai célokért hoztak létre egy szervezetet, hanem nyilvánvalóan transzcendens célokért működnek. Ez nemcsak
alapszabályukból látható, hanem a Hitvallásukból is, amely szintén a belépési nyilatkozat része.

A szervezet egyházként írja le saját magát.  A Hitvallás 5. pontja megemlíti Istent és a vallást... Az ügy tárgyalása során sok szakértő jelent meg, teológusok és jogászok, akik mind azt állapították meg, hogy ez a szervezet igenis egyház.

1984. február 27-én az Egyesült Államok Területi Bírósága Kalifornia központi területén, a Peterson kontra  Kaliforniai Szcientológia Egyház ügyben a következő határozatot hozta: "Ez a bíróság úgy találja, hogy a Szcientológia Egyház vallás, az Első Módosítás szerint. A Szcientológia hitelvei és elgondolásai végső célokat tűznek ki az ember természetére és az egyén és az univerzum kapcsolatára vonatkozóan. A Szcientológia elméletei teljes hitelvi rendszert alkotnak. További bizonyítékok a következők: a) A Szcientológia rendelkezik felszentelt lelkészekkel és egyházi szertartásokkal, b) adómentességet élvező vallásos szervezetként van bejegyezve, c) önmagát egyházként határozza meg.

1983. június 28-án a Bostoni Szcientológia Egyház kontra Michael J.  Flynn és társai Massachusetts Államban a Bostoni Legfelsőbb Bíróság a következő határozatot hozta: "Ebben az esetben a bíróság azt találta, hogy az alperes bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy a Szcientológia Egyház valóban vallási szervezet. Az egyház tanításai, ahogyan azok L. Ron Hubbard írásaiban megtalálhatók, az emberre mint szellemi lényre tekintenek, és az ember szellemi természetének és az univerzumnak a kapcsolatát írják le.

Továbbá, ezek az aspektusok többféle oldalról vannak leírva, ami együttesen egy teljes teológiai rendszert jelent. A Szcientológia hittételei a szakirodalma szerint, amint az "auditálás" elméletében meg van fogalmazva, abban a folyamatban, amely a "Clear"-hez vezet, ami az egyház tagjai számára egységes megközelítését jelenti az élet különféle aspektusainak és egy teljeskörű szellemi filozófiát jelent. Valójában az auditálás gyakorlata, amely a Szcientológiában központi jelentőségűnek tűnik ki,  nagyon szigorú követelményeket támaszt a vallás követőivel szemben. Végül, az egyház mint szervezet sokban emlékeztet más egyház intézmények hierarchikus struktúrájára. Van hitvallása és erkölcsi kódexe, a világ számos pontján megtalálható, és egyházként el van ismerve mint adómentességet élvező szervezet."

1992. február 25-én a Chiesa di Scientology Brianza kontra Monzai Adóhatóság perben a Monzai Elsődleges Adóügyi Bíróság a következő határozatot hozta: "egy alapos tudományos vizsgálat során azt állapítottuk meg, hogy a Szcientológia egy prófécia jellegű vallás, amint azt a karizmatikus alapítója kinyilatkoztatta.

Azután megvizsgáltuk a Szcientológia hitelveit és vallási gyakorlatait, főképpen az auditálást, illetve a névadó szertartást és a többit, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a Szcientológia vallás, nemcsak azért, mert összehasonlítható más vallásokkal, hanem mert ha előítélet és a nyugati világra olyan jellemző "világi-egyházi" szembenállás szempontját mellőzve tekintjük, akkor azt találjuk, hogy a mi kultúránk gyakorlatában a Szcientológiát csakis vallásnak tekinthetjük."

1992. december 9-én Németországban a Peter Graf kontra Dinetika Központ, Stuttgart perben a Stuttgarti Kerületi Bíróság az alábbi végzést hozta: "Az auditálás az alperes vallásos/filozófiai meggyőződése szerint, melyet Németország Alkotmánya törvényileg véd, a Szcientológia vallás központi vallási-lelki gyakorlata és lelkészi tanácsadása. Mint majdnem minden vallás, a Szcientológia szerint is az ember testből és lélekből áll, és pozitív változásokat ígér mind szellemi, mind fizikai szinten, amennyiben a vallási előírásokat követik."

1990. szeptember 4-én szintén Németországban a Frankfurti Államigazgatási Bíróság a következőképpen ítélt: "A felperes vallási szervezetként való besorolása, amelyet az elmúlt évek bírósági döntései megerósítettek, valamint a jogi szakértők, amelyeket a Misszió állásfoglalásra kért, nem vitatható (támadható) azon az alapon, hogy a Szcientológia Egyház hitvallása nem tartalmaznak olyan "klasszikus" dogmatikus elemeket, mint a keresztény egyházak, ez minden komolyságot és megfogható tartalmat nélkülöz. Az Alkotmány nemcsak a már jól ismert egyházak esetében mondja ki a vallásszabadságot, hanem más vallások, ideológiai közösségek tekintetében is jogokat biztosít az állampolgároknak."

"A második vádpont nem veszi tekintetbe az Alkotmánynak azt a biztosítékát, hogy egy vallási mozgalmat nem lehet személyes benyomás vagy nézőpont miatt hivatalos fórumon negatívnak ítélni..."

Ezek mellett további bírósági határozatok és végzések vannak, amelyek azt bizonyítják, hogy a Szcientológia elismert, bona fide vallás számos különféle országban, úgymint Albániában, Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Kanadában, Costa Ricában, Dániában, Franciaországban, Magyarországon, Indiában, Kazahsztánban, Új-Zélandon, Norvégiában, Portugáliában, Oroszországban, Dél-Afrikában, Svájcban, Taiwanban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Vannak olyan határozatok, amelyek magukba foglalják azt is, hogy az adott ország elismeri a Szcientológia Egyházban kötött házasságot, illetve az Egyház számára befizetett bizonyos adományok levonhatóak az adóalapból, továbbá vallási besorolás és bevándorlási szabályozás.

Ezeknek az iratoknak az eredeti példánya megtekinthető, illetve másolata beszerezhető. Munkatársaimmal ebben készséggel állok rendelkezésére.4. rész
Az új adórendszer, a kerékpáros-balesetek valamint a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája is szerepelt az azonnali kérdések témái között hétfőn délután a parlamentben.

Gúr Nándor (MSZP) Orbán Viktor miniszterelnököt akarta kérdezni, a kormányfő azonban halaszthatatlan közfeladata miatt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, közigazgatási és igazságügyi minisztert jelölte ki válaszadásra. Gúr Nándor a kijelölt válaszadót azonban nem fogadta el, így Orbán Viktornak legkésőbb három hét múlva kell választ adnia a szocialista politikus kérdésére.

Az MSZP az új adórendszer veszteseiről érdeklődött
Göndör István (MSZP) arra emlékeztetett, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban egy interjúban azt mondta, lesznek vesztesei az új adórendszernek. A kormányzati kommunikáció azonban a mai napig ennek az ellenkezőjét állítja - tette hozzá.
A szocialista képviselő szerint százezrek lesznek vesztesei az új adórendszernek, a gazdagokat támogatják, a dolgozók zöme viszont rosszul jár.
Válaszában Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap azt írta: a 16 százalékos, egykulcsos adó "fantasztikus".

Jobbik: "miért gyalázzák közpénzen a magyarokat az akadémián? 
Pörzse Sándor arról érdeklődött, hogy miért "gyalázzák" közpénzen a magyarokat a Magyar Tudományos Akadémián egy konferencián?
Halász János parlamenti államtitkár válaszában közölte: a Jobbik identitásával kapcsolatos problémákat nem itt kell megvitatni. Hozzátette: ha az MTA-n van egy rendezvénysorozat, azt nem szabad úgy beállítani, mintha az az akadémia álláspontja lenne.

A Fidesz a kerékpárosokról
Hanó Miklós (Fidesz) arról beszélt, hogy egyre több kerékpárost ér baleset. Megjegyezte, ma semmi nem kötelezi arra a kerékpárosokat, hogy vizsgát tegyenek, mielőtt részt vesznek a közlekedésben. Közölte, hogy az alapfokú oktatásban lehetne olyan képzést adni, amely alapján a gyerekek megismernék a KRESZ-t.
Fónagy János államtitkár válaszként közölte, hogy a kerékpárosok biztonságos közlekedése érdekében alapvető követelmény a szabályismeret. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által biztosított anyagok segítségével közel kétezer oktatási intézményben zajlik a biztonságos közlekedésre nevelés.

Az MSZP a médiapolitikáról
Mandur László (MSZP) azt kérdezte, hogy hol van a kormány audiovizuális politikája. Megjegyezte, hogy a kormány megpróbálja korlátozni és felszámolni a média függetlenségét. A felszólalás alatt a képviselő frakciótársai az üres címlappal megjelent Népszava című napilapot emeltek a magasba.
Nyitrai Zsolt államtitkár kijelentette, hogy "a kormány a helyén van és az audiovizuális médiapolitika is a helyén van". Közölte, hogy az MSZP kormányzása alatt az audiovizuális médiapolitika Miniszterelnöki Hivatalban volt és nem sikerült felmutatni működőképes szabályozást. Kijelentette, hogy az audiovizuális politikáért most a nemzeti fejlesztési miniszter a felelős.

A Jobbik az MNB-ről
Pősze Lajos (Jobbik) azt kérdezte, hogyan kívánja a kormány ellensúlyozni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) "hibás" monetáris politikáját.
Cséfalvay Zoltán államtitkár azt felelte, hogy a kormánynak és az MNB-nek más a feladata, habár az a jó, ha ezeket összehangoltan végzik. Kijelentette, hogy a kormány gazdaságpolitikáját egyszerre jellemzi a stabilitás és a gazdasági növekedés megteremtése. Leszögezte, nem akarják gerjeszteni az inflációt.

Nyomozás lezárásáról érdeklődött a KDNP
Stágel Bence (KDNP) azt kérdezte, hogy mikorra fejeződik be a nyomozás a XI. kerületi szakrendelő ügyében. Elmondta, hogy 2009 szeptemberében a szakrendelőt üzemeltető önkormányzati tulajdonú Gyógyír Kht. felügyelőbizottságának elnöke feljelentést tett a társaságnál történt anomáliák miatt, de máig nincsen információ a nyomozás befejezéséről.
Kontrát Károly azt mondta, hogy a BRFK nyomozást folytat az ügyben. Megjegyezte, hogy a cég belső vizsgálata során egyébként már számos olyan ügyet tártak fel, amelyek miatt százmilliós kár keletkezett. Közölte, hogy a nyomozás szoros ügyészi felügyelet mellett zajlik és március közepére várható annak befejezése.

Az LMP a nyugdíjrendszerről
Scheiring Gábor (LMP) a magán-nyugdíjpénztári rendszerről beszélve azt mondta, pártja már korábban kijelentette, lehet, hogy jobb, ha állami kereteken belül hozzák létre a tőkefedezeti rendszert. Ennek viszont feltétele lenne az egyéni számlák kidolgozott rendszere, a tisztes nyugdíjak garanciája valamint a nyugdíjrendszer politikai ciklusoktól való elszakítása. "Színtiszta tébolynak" nevezte a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások "nettó zsarolással történő államosítását" és ezeknek a pénzeknek a folyó kiadásokra való elköltését. Feltette a kérdést, milyen garanciákat építenek be a rendszerbe, hogy ne lehessen a nyugdíj-megtakarításokat folyó kiadásokra elkölteni.
Cséfalvay Zoltán azt mondta, hogy miután a magán-nyugdíjpénztári rendszer rossz volt, a kormány megnyitotta a lehetőséget a tagok előtt, hogy visszatérjenek az állami pillérhez. Kijelentette, hogy a visszalépések után a források döntő hányada az állam adósságtörlesztésére fordítódik.


5. rész
A magánnyugdíjpénztár tagok és a kisiskolák helyzetéről, a Csongrádot elkerülő útról, a lakossági gázdíjtartozásról, Járai Zsigmond fizetéséről, valamint a régészeti leletek helyzetéről beszéltek a képviselők hétfőn a parlamentben a kérdések között.

MSZP: a kormány elkobozza a magánnyugdíjpénztár tagok vagyonát
Tukacs István szerint a kormány elkobozza a magánnyugdíjpénztár tagok vagyonát. A kényszer egyik formája az, hogy aki maradni akar, annak elvész az állami nyugdíja - tette hozzá.
Azt kérdezte: fizikailag van-e esélye a pénztártagoknak eljutni odáig ahol nyilatkozhatnak a maradási szándékukról?
Cséfalvay Zoltán államtitkár azt válaszolta: a költségvetési bizottság módosítója szerint a magánnyugdíjpénztárban maradók a lakóhelyükhöz legközelebbi nyugdíjbiztosítási igazgatósági szervnél tudnak nyilatkozni.

A Jobbik a kisiskolák helyzetéről kérdezett
Endrésik Zsolt arról beszélt, hogy 2010. október 25-én rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el Vilmány iskolájában, mert a fenntartó önkormányzat nem tudta fizetni a gázfűtés számláját, összesen tízmillió forint hátralék gyűlt össze.
Mint mondta, a település november elején ötmillió forint gyorssegélyt kapott a belügyminisztériumtól, azonban az összeget az APEH, a tartozások miatt, leemelte az önkormányzat számlájáról.
Az ellenzéki képviselő azt kérdezte: hogyan segíti a kormány a működésképtelenné vált településeket?
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt válaszolta: megalázó, torz helyzetet teremtett az, hogy digitális táblák lógnak a 15 fokos tantermekben, miközben tüzelőre nem telik.
Kiemelte: fenntartható, jól működő közoktatási rendszert kell létrehoznia a kormánynak a kistelepüléseken is. A jövő évi költségvetésben sikerült elkülöníteni egy kisebb összeget a kisiskolák újraindítására.

A Fidesz a Csongrádot elkerülő útról érdeklődött
Vincze László azt kérdezte, hogy mikor használhatják az állampolgárok a Csongrádot elkerülő 451-es út déli szakaszát. Mint mondta, a gazdáknak nagy segítségére lenne, ha használhatnák ezt az elkerülő utat.
Fónagy János államtitkár azt válaszolta: az elkerülő út műszaki átadása rendben lezárult, és két héten belül átadhatják a forgalomnak. Mint mondta, az elkerülő utat a lassú járművek és a kerékpárosok célforgalomban használhatják.

Az LMP a lakossági gázdíj-tartozásokról kérdezett
Osztolykán Ágnes arról beszélt, novemberben megközelítette a 30 milliárd forintot a lakosság határidőn túli, lejárt gázdíjtartozási állománya, és a fűtésidény elején már több, mint 50 ezer nem fizető fogyasztót kapcsoltak ki a szolgáltatásból.
Mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy a fűtés kikapcsolása miatt százezrek ne maradjanak hidegben a fűtési szezon közepén? - kérdezte.
Cséfalvay Zoltán államtitkár azt válaszolta: egyetértett azzal, hogy nagyon sok háztartás nem tudja fizetni a fűtésszámlát. Mint kiemelte, a kormány július végén biztosította a gáz- és távhőtámogatási rendszer további működését, és kibővíti a lakásfenntartási támogatást.

MSZP: miért emelik a négyszeresére Járai Zsigmond fizetését?
Józsa István felszólalásában azt kérdezte, hogy miért emelik Járai Zsigmond fizetését a négyszeresére.
Mint mondta, a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslat négyszeresével megemeli az új felügyelő bizottsági elnök, Járai Zsigmond fizetését. A hatályos törvény szerint 300 ezer forint járna Járai Zsigmondnak - tette hozzá.
Cséfalvay Zoltán államtitkár azt válaszolta: az általános takarékossági intézkedések miatt módosította a jegybanktörvényt a kormány.
A benyújtott törvényjavaslat a felügyelőbizottság elnökének fizetését jobban közelíti a jegybankelnöki fizetéshez - tette hozzá.

Jobbik: nem rendezett a civilek által talált régészeti leletek helyzete
Dúró Dóra a műkincsszabályozás kapcsán szólalt fel. Mint mondta, Magyarországon nem rendezett a civilek által talált régészeti leletek helyzete. Mint mondta, önmagában a fémkeresők használatát nem tiltja jogszabály.
Azt is kiemelte: az állam a talált leletekért semmilyen pénzbeli jutalmat nem biztosít. Ezért fordulhat elő az, hogy az állampolgárok olyan külföldi országokba viszik ki a leleteket, ahol annak meghatározzák a forgalmi értékét, és bizonyos százalékot átadnak a beszolgáltatónak.
Halász János parlamenti államtitkár azt válaszolta: a hatályos jogszabályok szerint fémkereső műszer használatával folytatott műszeres lelet felderítést csak engedéllyel lehet végezni.
Hangsúlyozta: a Btk. kimondja, bűntettet követ el, aki kiviteli engedélyhez kötött tárgyat, régészeti leletet, engedély nélkül külföldre juttat.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Julianusz 2011. február 01. 08:18
  „Példa /valós helyzet/!:
  Van egy család, 8gyerek, 24, 23, 20, 15,12,7,5,3évesek. Laknak egy" házban," ami a legnagyobb gyerek nevén van.
  Anya házat vásárol, teljesen kölcsönre, mert egy fillérjük nincs, csak hitelek az összes boltban. Egyik bankból ki, a másikba be, végül megkapja az 5millát, a ház 4, 2milla. a férj, aki a 3 kicsi apja, semmiképp nem szerepel a tulajdonlásban, csak a legnagyobb gyerek.Senkinek nincs bejelentett munkája itt 2hét ott 3hét,amott megint 2hét, stb. A bank nyittat egy számlát az anyával, mivel az egyedüli biztos jövedelem, az emelt családi, és a gyes,ebből vonják le a havi 30egynéhány ezret, elmondása szerint 40évre kapta a kölcsönt, most 41éves. Na ez hogy lehetséges???????? Aztán enelt családipótlék, gyermekvédelmi segély, szociális segély, ingyen kaja az iskolában, családsegítő , lakásfenntartási segély , kártyás villanyóra, 5tv, internet, mélyládából dübörgő zene naphosszat.”
 • 42. Maori 2010. december 07. 19:58
  „Gondolom ők lesznek, akik a kilakoltatási moratoríum lejárta után átadják a lakásukat a narancsosoknak, s elfoglalják a Liget utcai, Bán Aladár utcai, felkínált lakásokat.
  Apropó Bajnai! Nem tudom mi a rosszabb? Nem jutni hozzá, vagy a meglévőből elköltözni?”
 • 41. szocdem 2010. december 07. 18:49
  „37. Maori 2010.12.07. 15:19
  Kedves szocdem!

  Kérlek add meg annak a banknak az elérhetőségét, ahol 50 ezer nettóra lakáshitelt lehet felvenni.

  Köszönöm!

  Ma már nincs ilyen - mert BAjnaiék egy agyament ötlettel beavatkoztak a hitelezésba...

  Egyébként nyugdíjra, gyesre - sőt igazolatlan jövedelemrte is lehetett hitelt felvenni, mert a hitel fedezete jogilag nem ajövedelem!!!! (polgári "demokráia" van nem kommunizmus, meg OTP hitelmonopólium)

  Egyébként átballagsz a határon, és ma is kapsz hitelt jövedelem nélkül is (termékek, szolgáltatások szabad áramlásának egyezménye keretében, amit nem írt felül Bajnai meg Orbán, mert ehhez piti alakok) ha van fedezeted”
 • 40. Maori 2010. december 07. 18:34
  „Kedves meksz!
  "munkáltató is fizet utánuk nem is keveset"
  Ugye kinek mi a sok. Most nagy vihar van a nyugdíjrendszer körül. A munkáltató a bruttó bér 24%-át fizeti nyugdíjjárulékként, míg a munkavállaló 10%.-ot fog fizetni. Ez összesen 26.520 Ft lesz jövőre, az új minimálbérből számolva. 2,5 millióan vannak a minimálbéresek, s kábé 4 millióan lesznek rövid időn belül a nyugdíjasok. A narancsosok tervei szerint biztonságos, garantált nyugdíj lesz. A lényeg viszont abban rejlik, hogy a rendszer önfenntartó, állami kipótlás nélküli. Tehát amit befizetnek, azt osztják majd el, fizetik ki.
  Nem egész három és félmillió aktív dolgozó fizet járulékot, átlagolva 30 ezer forint/fő/hó a befizetés. Ezt az összeget dobd el 4 millió felé, és ki-ki eldöntheti ennyi neki nyugdíjra sok avagy kevés.
  A Tanú című film jut a narancsosokról az eszembe. Kicsi is, sárga is, savanyú is, de a miénk!”
 • 39. meksz 2010. december 07. 17:09
  „Kedves Maori!
  "És amiről nem vagyunk hajlandóak tudomást venni: hogy gazdagok legyenek, sok szegény kell!"
  Látod ebben tökéletesen egyetértünk.
  Egyébként aki minimálbéres az is fizet járulékot, mert az eddigi 73-ból kb 50-et kapott meg.Nem beszélve arról. hogy a munkáltató is fizet utánuk nem is keveset.”
 • 38. Maori 2010. december 07. 15:36
  „Kedves meksz!
  Aki 60-70 ezret keres nettóban, az adót is és járulékot is fizet, ergó, nem róluk írtam.
  Hogy miért ennyi a minimálbér? Mert eddig terjed a mindenkori kormányok szociális érzékenysége. Mert ennyire becsülik meg az élőmunkát. Mert benyalják, hogy a vállalkozó urak veszteségre tudnak csak vállalkozni. És amiről nem vagyunk hajlandóak tudomást venni: hogy gazdagok legyenek, sok szegény kell!
  Hogy milyen irányba megyünk? Hagyjuk. Hunyadi Mátyás halálakor nem csak az igazság lett oda!
  Amíg csak utálni, irigyelni tudjuk egymást, amíg mindenki a másikra mutogat, nem fog itt változni semmi sem.”
 • 37. Maori 2010. december 07. 15:19
  „Kedves szocdem!

  Kérlek add meg annak a banknak az elérhetőségét, ahol 50 ezer nettóra lakáshitelt lehet felvenni.

  Köszönöm!”
 • 36. load 2010. december 07. 14:49
  „Ennek tragédia lesz a vége
  Egy tökéletesen elhibázott úton, erőszakosan menetel előre a kormány, a kétharmados többségre hivatkozva pedig dupla vagy semmi alapon iszonyatos áldozatra kényszeríti a társadalmat, és nagyon bízik benne, hogy a koncepció működni fog - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Mihályi Péter, veszprémi Pannon Egyetem és a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) professzora, aki szerint a kormány csökönyösségének tragédia lesz a vége.

  Ateljes cikk itt:
  http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=467167&place=vezeto_cim”
 • 35. szocdem 2010. december 07. 14:43
  „33. meksz 2010.12.07. 14:28
  "És ami most kezdődött az sem a jó irány."

  A fityesz neolibsio gatyája túl rövid lett- nem takarja be az ülepüket sem!
  Most rángatják, húzzák, erőszakolják, hogy megmutassák hogy kell kitérgyepelni... Ez a magyar mutyi, és butaság ősmegnyilvánuilása, de erre szavazott az isten adta nép...

  Aki tudja hogy merre kellen menni az meg szív! Már biztosan tudom: boldogok a tudatlanok!”
 • 34. szocdem 2010. december 07. 14:40
  „31. Maori 2010.12.07. 12:24

  Azt hiszem súlyos fogalomzavarban élsz..
  A minimálbéresek általában azért laknak valahol, mert a szülői házra is jelzálogot vettek fel!!!!

  A nem dolgozó réteg meg havi 25 ezerből él(??) ha nem lop.

  Ez a Ti álláspontottok egy ostobaság. Ráadásul 200 éve elbukott- nem tom mért erőltetitek...

  Nem tünt még fel hogy a mienkhez hasonló buta országokból (spanyol, portugál, görög, magyar, stb) menekül minden épelméjű befektető?????? Talán nem Ők a hülyék, hanem azok akik elhiszik ezt az ócska vérmagyarkodó, populista demagóg, elitista zablatyot ami a fityeszesekből árad... (Kádár efti jól végezte a dolgát, a bolsik megint újra termelték magukat)”
 • 33. meksz 2010. december 07. 14:28
  „Még annyit Maori.Nagyon sokan vannak akik a minimálnál kicsit többet 60-70 ezret keresnek és zsebbe semmit sem kapnak.Tucatszám ismerek ilyen embereket.Sajnos nagyon rossz irányba megy az ország.Az elmúlt 20 éveben is rossz irányba ment.És ami most kezdődött az sem a jó irány.”
 • 32. meksz 2010. december 07. 14:19
  „Kedves Maori!
  Hazudni nem szoktam .Azt a hozzád hasonlók szoktak.Amennyiben nettó 50.000,-ből nem lehet megélni .Akkor miért ennyi a minimálbér?Amit leírtam az a magyar valóság.Csak sajnos aki magas lovon ül az lefelé nem szokott nézni.”
 • 31. Maori 2010. december 07. 12:24
  „Kedves meksz!
  Azt hiszem nem egy országban élünk! Én sokfelé jártam már kishazánkban, de nem találkoztam 2,5 millió hajléktalannal. Ugyanis 50.000 Ft nettóból sem lakást venni, sem autót fenntartani, sem közüzemi számlákat fizetni, sőt, az interneten ekkora marhaságokat írni sem lehet!
  Sok minimálbérest ismerek. Mindnek van saját lakása, háza, autója, és nem hitelből! Hisz a bankok velük szóba sem állnak. Mielőtt ilyen marhaságot leírnál, nézz magadba, néz körül a családodban, a baráti társaságodban, és ha csak olyan embereket látsz, akik az utolsó fillérjükig mindenről leadóztak, akkor írj ilyeneket!
  Tudod nem az a baj, ha valaki hazudik. A gond akkor kezdődik, ha azt már ő maga is elhiszi!”
 • 30. load 2010. december 07. 11:58
  „27. Túrabakancs
  "Arról miért nem beszéltek hogy egy hónappal ezelőtt 268.-on is állt a forint?"
  Mert ez nem igaz.
  Utoljára 2010. 05. 03-án volt 268 a forint.
  Egy hónapja meg 274.”
 • 29. Túrabakancs 2010. december 07. 11:30
  „Komissar!
  Miről beszélsz már megint te szerencsétlen!!!!!!!!
  Azt írtam hogy egy hónappal ezelőtt volt 268.- a forint
  nem most. Ha nem tudsz értelmezni egy egyszerű mondatot
  akkor hogyan várod el másoktól azt, hogy hitelesen írj bármit
  is. Ha olvasnád néha az irományaimat akkor tudnád, hogy inkább a
  Jobbik felé húz a szívem, de a két joboldali párt tény és való, egy
  oldalon áll, csak más hévvel. Ismétlem: a forint gyengülésének csak egy kicsiny
  százalékában felelős a mostani kormányzat, olvass utána a gazdasági oldalakon, de
  ha lehet, akkor ne az ATV-ből meríts gondolatokat, mert azok már a legtöbb
  ember szemében hiteltelenek, és igazán fanatikusak. Ma lesz egy bejelntés
  a Fidesz részéről magánnyugdíj ügyében, szerintem meg fog ütni majd a guta,
  nem lesznek támadhatóak. Mi lesz így veletek Fidesz fóbiásokkal? :)))”
 • 28. Komissar 2010. december 07. 10:51
  „27. Túrabakancs 2010.12.07. 10:18

  Látom hajtod a hülyeséget.
  Az hogy te 268-ért vegyél eurót hahaha.
  Annyiért tőled vette vissza a pénzváltó.
  http://napiarfolyam.hu/
  Javaslom nézegess körül, rájössz mekkora butaságot írsz. Tanulmányozhatod neked mennyiért számolják az egy eurót.
  A forint leértékelése igenis a kormány rossz gazdaságpolitikáját tükrözi. Annak alapján számol a bank is.
  Csak te annyira fanatikus fidesz hívő vagy, hogy nem látod a fától az erdőt.”
 • 27. Túrabakancs 2010. december 07. 10:18
  „Komissar+Fürgeszarvas!
  Arról miért nem beszéltek hogy egy hónappal ezelőtt 268.-on is állt a forint?
  Az hogy a vételi összeg mekkora, azt a bankok határozzák meg nem a kormány,
  tehát ne gyertek itt a Fidesz ez irányú hibáival! Pláne az átváltásokkal a
  devizahitelesek ügyében. A forint meg nem azért romlik mert a kormány
  intézkedéseivel ennyire nincsenek megelégedve a pénzpiacok, hanem
  amiatt főleg, mert több európai ország mentőcsomagra szorul, ezt a liberális
  hangnemű RTL-en is elmagyarázták. Tehát az hogy ki nem ért mihez inkább
  hagyjuk, titeket elvakít a Fidesz elleni gyűlölet, nem tudtok elfogulatlanul
  gondolkodni. 4-hónap alatt ne várjátok hogy eljön a kánaán, de ezt már írtam
  előzőleg. Gyengék vagytok gazdaságpolitika gyanánt!”
 • 26. meksz 2010. december 07. 09:46
  „Így helyes:
  A sokat kereső eddig is jobban élő pedig a hős aki eltartja azt aki megtermel mindent.”
 • 25. meksz 2010. december 07. 09:45
  „Ahogy olvasom itt és más hozzászólásokban érdekes szemlélet kezd kialakulni.A minimálbéren tengődő az adócsaló, szemét aki szégyellje magát és fizessen még többet.A sokat kereső eddig is jobban élő pedig a hős aki eltartja azt megtermel mindent.Sajna kormányunk is ezt vallja.Ez a legszomorúbb.Ha nem változik ez a szemlélet akkor nincs jövője az országnak.A feudalizmusba lépünk vissza, ha így folytatódik.”
 • 24. Komissar 2010. december 07. 08:32
  „Csak hogy érthető legyen.

  Ember, ne a vételi összeget írd le!
  Itt a pénzváltó ad neked ennyit egy euróért.
  Te akarsz venni, min.283 az átváltás.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszúrtak egy férfit a fővárosban

Súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba egy középkorú férfit hétfőn a főváros… Tovább olvasom