Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Navracsics: mások mellett, másokkal együtt kell magyarnak lenni

Mai feladatunk az, hogy magyarnak kell maradnunk, nem másokkal ellentétben, hanem másokkal együtt, mások mellett.
Mai feladatunk az, hogy magyarnak kell maradnunk, nem másokkal ellentétben, hanem másokkal együtt, mások mellett, hiszen a magyarságnak csak akkor van jövője, ha Közép-Európának is van jövője, ha az itt élő nemzetek egymás mellett, egymást tiszteletben tartva szolgálják Európát, Közép-Európát - jelentette ki Navracsics Tibor csütörtökön a szlovéniai Lendván tartott március 15-ei megemlékezésen.

A miniszterelnök-helyettes a muravidéki magyarság által szervezett ünnepségen tartott beszédében úgy fogalmazott: március 15-e "az erős Magyarország, az erős magyarság és az erős Közép-Európa ünnepe egyaránt". Amikor a magyar szabadságharc eszméi előtt hajtunk fejet, akkor egyben a közép-európai nemzetek testvérisége, egymásrautaltsága és szolidaritása előtt is tisztelgünk. Navracsics Tibor a több száz résztvevővel zsúfolásig megtelt Lendvai Színház- és Hangversenyteremben arról is beszélt, hogy március 15-én a polgári Magyarország születését is ünnepeljük.

A szabadság, a jogegyenlőség, a függetlenség mind-mind olyan érték volt akkor, ami felülírt minden más származást, vallási hovatartozást, etnikai tudatot. "Akkor a magyar igazság oldalán számos olyan ember is harcolt, aki talán etnikai értelemben nem volt magyar, de a magyarsággal vállalt sorsközösséget. Hitt azokban a célokban, amelyekért akkor a magyarság küzdött, és osztozott abban a sorsban, amelyet akkor a magyarság magára vállalt" - mondta. Magyarország és Közép-Európa sorsa talán ekkor először, azóta pedig mindenképpen eggyé vált a polgári átalakulással.

"A magyarok sokszor tapasztalták, hogy Közép-Európa összefogása nélkül, a népek békés egymás mellett élése nélkül a magyarság sem lehet sikeres" - fejtette ki Navracsics Tibor.

Radovan Zerjav szlovén miniszterelnök-helyettes az ünnepségen arról beszélt, hogy Szlovéniát és Magyarországot ezeréves történelmi kapcsolatok kötik össze. Az utóbbi években pedig - amióta csatlakoztunk az európai közösséghez -, még inkább törekszünk a jószomszédi kapcsolatokra.

A szlovén politikus szerint komoly tartalékok rejlenek a két ország gazdasági együttműködésében, s a határ két oldalán élő nemzetiségek számára is a gazdasági kapcsolatok kínálják a megerősödés lehetőségét.

"Az őshonos nemzeti közösségek az asszimiláció nyomásával állnak szemben, ez pedig a közös gazdasági együttműködéssel védhető ki" - jelentette ki. Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke szerint ma a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben különösen oda kell figyelnie a politikusoknak arra, hogy a lehető legigazságosabban osszák el a most nem túl bőséges javakat.

A szlovéniai magyarság rendkívül sérülékeny közösség, "amely évtizedeken keresztül magas szinten építette fel az intézményrendszerét, ezért bármiféle megvonás visszavetné, de akár veszélybe is sodorná a magyar közösséget".

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére a szlovéniai magyarság központjában tartott rendezvények sorában Navracsics Tibor délután koszorút helyezett el Széchenyi és Kossuth Szent István utcai emléktáblájánál.

A miniszterelnök-helyettes az MTI-nek elmondta: találkozott a magyar nemzeti közösség képviselőivel, majd első kapcsolatfelvételként négyszemközti megbeszélést folytatott Radovan Zerjavval, a nemrég megalakult új szlovén kormány miniszterelnök-helyettesével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országszerte megünnepelték az 1848-as forradalom évfordulóját

Százezrek vettek részt csütörtökön az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 164. évfordulójának… Tovább olvasom