Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Navracsics garanciát vállalt, hogy nem sérülhetnek a nemzetiségi és kisebbségi jogok

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a kisebbségi önkormányzati vezetőkkel folytatott pénteki egyeztetésén személyes garanciát vállalt arra, hogy Magyarországon nem sérülhetnek a nemzetiségi és kisebbségi jogok - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel.

A tárca sajtóirodája a közleményben beszámol arról, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter a találkozón bejelentette: márciusban meghirdetik az általa alapított nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat. A havi 60 ezer forintos ösztöndíjat anyanyelvű és kétnyelvű nemzetiségi középiskolák diákjai nyerhetik el. Az ösztöndíjat azért hozták létre, mert így kívánják segíteni azokat a tehetséges fiatalokat, akik anyagi okokból nem tudnak egyetemre, főiskolára járni vagy esetleg azért, mert lakóhelyük távol esik a felsőoktatási intézményektől - olvasható a tájékoztatásban.

Az ösztöndíjpályázaton - az anyanyelvű és kétnyelvű kisebbségi program szerint működő középfokú iskolák ajánlása alapján - az a magyar állampolgárságú diák vehet részt, aki nyilatkozata szerint valamely nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozik, tanulmányi eredménye az előző tanév végén elérte a 4-es átlageredményt, és más tanulmányi ösztöndíjban nem részesül - fűzik hozzá.

Az Országgyűlési Biztos Hivatalának tájékoztatása szerint az országos kisebbségi önkormányzatok elnökei a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatához általuk benyújtott módosító indítványokat tekintették át a találkozón, és világossá tették, hogy továbbra is ragaszkodnak alkotmányos jogaik garantálásához. A kisebbségi önkormányzatok vezetői változatlanul a nyelvi, kulturális, oktatási, önkormányzati és országgyűlési képviselethez való jogaik biztosításához, valamint a független, önálló kisebbségi biztos intézményének megőrzéséhez kötik az alkotmányozás folyamatának támogatását.
A KIM közlése alapján a találkozón a kormány részéről Navracsics Tibor mellett jelen volt Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Latorcai Csaba nemzetiségi ügyekért felelős helyettes államtitkár is.

Az országos kisebbségi önkormányzatok elnökei korábban kidolgozták saját normaszöveg-tervezetüket, és csütörtökön Szájer Józseffel, a nemzeti konzultációs testület elnökével is egyeztettek.

A fideszes politikus a tárgyalás után újságíróknak azt mondta: a Fidesz-KDNP nyitott arra, hogy a nemzetiségek és népcsoportok véleményét figyelembe véve módosítsa az alaptörvény tervezetét. Hozzátette: a megbeszélésen elhangzottak alapján készülő módosítási javaslatokról újból egyeztetni fognak a kisebbségi önkormányzatokkal, és ha megállapodnak, azokat az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság terjesztheti be a parlamentnek.

Olvasóink írták

 • 15. hehe08 2011. március 21. 20:05
  „nekem a kettős mércével már sérült a magyar nemzetiségi jogom!
  <moderálva> navracsics!”
 • 14. janika 2011. március 20. 20:29
  „Hát igen "Pofátlan" itt lehet töketlenkedni, de ott nem, ahol illő lenne tenni is valami lényegeset mielőbb!”
 • 13. Pofátlan 2011. március 20. 18:39
  „Ezen az oldalon meg janika töketlenkedik...”
 • 12. janika 2011. március 20. 06:41
  „No igen már többször leírtam közzé tettem azon véleményemet:" abban a baromfi udvarban, ahol a kakas vörös volt ott az utódok lehetnek bármilyen színűek a fajta attól még nem változott meg!" Így van ez a politikában is egy tyúk alja! A Jobbik ellenzék meg csak töketlenkedik.”
 • 11. Pofátlan 2011. március 19. 16:56
  „Vagyis biztosítva vannak a sokat szoláriumozott kisebbségünk vajdái, hogy továbbra is büntetés nélkül élősködhetnek a magyar nép nyakán. Gyöngyöspata bizonyította hogy semmi sem változott, az ország vezetése a tolvajok, rablók, zsarolók, gyilkosok pártján áll, mert ők kisebbségiek.”
 • 10. kolombela 2011. március 19. 16:32
  „Minden világos!
  Ebben az országban csak és kizárólag a többségi magyar társadalom jogai sérülhetnek, de azok vég nélkül.”
 • 9. Boli 2011. március 19. 16:13
  „8. Én meg úgy látom, hogy leginkább a gerinctelen komenyistáknak nyalnak a narancskomcsi politikusaink. Tudod, ha kenyér nincs, legalább cirkusz legyen. Jó kis megmondóemberek ígérnek mindent, a végén meg úgysem lesz semmi. A szokásos magyar tempó.”
 • 8. janika 2011. március 19. 15:13
  „Nyugi öreg "meir" a zsidóknál nyalni fognak egyes elit politikusok és nektek nem sérülnek a jogaitok.”
 • 7. meir 2011. március 19. 14:19
  „amint az Uj Alkotmany eletbe lep-(ugy ahogy azt OV megalomdta!!)-MINDEGYIK Serulni fog automatikusan!!”
 • 6. dorombolok 2011. március 19. 12:35
  „Azért is garanciát vállalt , hogy az egységes 16%.-os jövedelemadóval sem járhat senki rosszabbul !!”
 • 5. Fürgeszarvas 2011. március 19. 10:19
  „Navracsics Úr !
  Önöknek már azt sem lehet elhinni , amit kérdeznek !
  Még a törvényeket is áthágják,ha az érdekük úgy kívánja !
  Hiteltelenné váltak !”
 • 4. janika 2011. március 19. 06:03
  „A születésen belül is érdekes a statisztika: Ma már ott tartunk, hogy a nyolc év alatti gyerekek fele cigány. A fentiek alapján 2030-ra jutunk el oda, hogy a 8 millióra fogyatkozott összlétszám FELE már cigány nemzetiségű lesz. És 2100-ban megszületik az utolsó magyar !”
 • 3. rommel 2011. március 18. 23:07
  „VÉGRE NEM KOMMUNISTA ALKOTMÁNYUNK LESZ ! KÖSZÖNJÜK.................................................”
 • 2. pozan13 2011. március 18. 21:38
  „A sima adózó állampolgár nem érdekel senkit, látod még szavazati jog is jár lassan a pulyák után, majd ők eldöntik.”
 • 1. tettes 2011. március 18. 21:06
  „Kérdezem tisztelettel,az én jogaimmal mi lesz?Én egy sima adózó magyar állampolgár vagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálják Az Este című műsort

Hatósági vizsgálatot indított az MTV Az Este című műsorának politikai kiegyensúlyozatlansága miatt a… Tovább olvasom