Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Navracsics: Európának csak akkor van jövője, ha összetartó nemzetek alkotják

Európának csak akkor van jövője, ha összetartó nemzetek alkotják - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a sólyi református templom nemzeti emlékhellyé nyilvánításának ünnepségén, valamint kisbaconi magyarok állampolgári eskütételén Sólyban szombaton.
Sóly nem csupán egy magyar falu, hanem a keresztény Magyarország egyik jelképe: a legenda szerint Szent István innen indult Koppány legyőzésére, innen indult biztosítani az ország jövőjét a keresztény nemzetek között - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter arra emlékezve, hogy a kormány tavasszal - más helyszínekkel együtt - nemzeti emlékhellyé nyilvánította a sólyi református templomot.

Navracsics Tibor a 39 székelyföldi, kisbaconi állampolgári esküt tevőnek azt mondta, soha senki számára nem volt kétséges, hogy önök nem ma váltak magyar állampolgárrá, hanem mindig is a magyar nemzet tagjai voltak. Ezért a mai állampolgári eskü szimbolikus, de ugyanakkor erőt ad mindannyiunk számára - tette hozzá.

Erőt ad a magyarországi magyaroknak is, hiszen mindaddig, amíg a magyar nemzet kellően erős tud lenni ahhoz, hogy kinyújtsa a kezét a határon túl élő magyar közösségeknek, biztosítja számukra is a magyar nemzethez tartozás lehetőségét, megadja azt a támogatást, ami önöknek szükséges ahhoz, hogy meg tudjanak maradni magyarnak a szülőföldjükön, addig ez a nemzet nem veszett el - fejtette ki Navracsics Tibor.

Addig a mindennapokban is megmutatkozik, hogy a magyar Európában is erős nemzet - fűzte hozzá.

Kijelentette: Európának csak akkor van jövője, ha összetartó nemzetek alkotják. A magyar összetartó nemzet, bizonyítjuk ezt az állampolgári esküvel, a honosítással, vagy természeti katasztrófák idején, amikor egy emberként állunk ki egymásért - tette hozzá.

Kisbacon Romániában, Kovászna megyében található, 2008-ban vált Sóly testvértelepülésévé; a 39 ember honosítási kérelmét június elején írta alá Áder János köztársasági elnök, a hivatalos állampolgári esküt szombaton Bikádi László független sólyi polgármester előtt tették le.

A Veszprém megyei település ezen a napon ünnepelte református templomának nemzeti emlékhellyé nyilvánítását is. A templom helyén állt egykor az az ősi kápolna, amelyet István király emeltetett Koppány vezér felett aratott győzelme után Sólyban.

Olvasóink írták

 • 4. oxana 2013. július 07. 14:06
  „Hagyjuk öket békében.”
 • 3. LAZA 2013. július 07. 13:45
  „No nagyjából arra az időpontra vezethető vissza az ország ketté szakítása.
  A hagyom folytatására az elmúlt évtízedekben orbánék tették a legtöbbet.
  Különben pedig a címben szereplő megállapítás egyetlen esetben kővetkezhet be:ha viktort 2/3-al választják az EU tanácsának elnőkévé.
  Az lesz csak az igazi" JÖVŐ"”
 • 2. Primax 2013. július 06. 22:42
  „Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jól mondja :
  " E pluribus unum."
  Ez az mondat az egyike az Egyesült Államok kormánya által elsőként elfogadott mottóknak. Az Annuit Coeptis és a Novus Ordo Seclorum kifejezésekkel együtt az USA nagypecsétjén jelenik meg 1782-es elfogadása óta.
  A kifejezés szerepel a legtöbb amerikai pénzen is, olykor szokatlan tördeléssel, mint például a tízcentes érme esetében.
  Tehát : sokból egy...
  Pont ez ellen vívja "szabadságharcát" kormányunk.
  Ezért a bölcsességért nem fogják megdicsérni Navracsics urat...:)
  Feltéve, ha - egyáltalán - tudják, miről is van szó...”
 • 1. öröksoproni 2013. július 06. 18:29
  „Vagy a múltban turkálnak, vagy a jövőről vizionálnak. Nem kellene a jelennel foglalkozni inkább?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas Sándor: az új törvény garantálja, hogy a föld magyar kézben marad

Európa egyik legszigorúbb és leginkább gazdabarát földtörvénye a magyar jogszabály - mondta a vidékfejlesztési miniszter. Tovább olvasom