Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Navracsics: ahol Krisztusban hívő emberek élnek, ott Európa van

Ahol Krisztusban hívő emberek élnek, ott Európa, kultúra, civilizáció van - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.
Ahol Krisztusban hívő emberek élnek, ott Európa, kultúra, civilizáció van - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Veszprém-Gyualfirátóton a felújított kálvária átadási ünnepségén szombaton.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter beszédében kifejtette: minden helynek megvan a maga sorsa, ami nem változhat: a kálváriadombon a Gyulaffyak vára állt egykor, "figyelte" a környéket, erősséget jelentett a török elleni harcban, a Dunántúl, a Balaton-felvidék őrzésében.

Most már ugyan nem áll itt, mégis egyfajta vár van itt: a hit vára, hiszen a kálvária a hit, Krisztus győzelmét hirdeti - fűzte hozzá.

"Ahol kálvária van, ott Krisztusban hívő emberek élnek, Krisztusban hívő kultúra, Krisztusban lévő hagyományok léteznek - azaz ott Európa, ott civilizáció, kultúra, jóravaló emberek vannak" - mondta Navracsics Tibor.

A miniszter szerint a kálvária egyben a közösségiség vára is, hiszen Gyulafirtátót 900 családjából 300 támogatta a kálvária felújítását, ami nemcsak azért fontos, mert gazdasági válság idején az emberek nehezebben válnak meg a nehezen megkeresett pénzüktől, hanem azért is, mert ösztönzés nélkül, önként érezték úgy, hogy hozzá kell járulniuk a kálvária megújításához.

Ha mindig lesz 300 család, aki adakozik, akkor Gyulafirátótnak van jövője és ha Gyulafirátótnak van jövője, akkor Magyarországnak és ennek a nemzetnek is van jövője - állapította meg a miniszter.

Márfi Gyula veszprémi érsek szerint egy településről sokat elárul a templom, a temető és a kálvária kinézete.

A gyulafirátóti felújított kálvária annak a jele, hogy az ország, a nép élni akar és élni is fog - jelentette ki.

Czaun János (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő avató beszédében felidézte: az első keresztet 220 évvel ezelőtt állították fel azon a dombon, amelyen egykor a Gyulaffyak vára állt. A történelem viharai, az időjárás és rongálások miatt az elmúlt évszázadok során többször fel kellett újítani, legutóbb 20 évvel ezelőtt. Elmondta: a felújítás másfél millió forintba került, de ez meghaladta az egyházközösség és az önkormányzat erejét, ezért hirdették meg a közadakozást.

Olvasóink írták

 • 11. LAZA 2013. augusztus 20. 12:44
  „9.
  Az igaz,hogy szerette a fröccsöt,de több esze volt mind ennek az egész hobelevancnak akik ezt az országot teljesen taccsra teszi.
  Igaz volt még sok mondása,de mit mondana a mostani állapotokról.Pl.a felcsúton épülő gigantómániás stadionról.
  Nem vigyázott a szájára:Az egész tábornoki kar előtt a Honvéd bajnoki cimét ünneplő vacsorán elküldte a céklát a vörösöknek mert Ő csak a vörös bort szereti.
  No ettől azért már taccsra tették.
  Pedig soros csapataival kettő Olimpiát is nyert!
  Most hol vagyunk?”
 • 10. Santos 2013. augusztus 19. 11:19
  „Mazzola,jobban van a süldö?”
 • 9. Mazzola 2013. augusztus 18. 18:19
  „8. LAZA 2013.08.18. 17:35
  Dr.Lakat vagy masneven "rizling doktor"”
 • 8. LAZA 2013. augusztus 18. 17:35
  „6.Arról azért hallhattál volna elégszer,hogy Feltámadt!
  Az írásról.
  Lakat Karcsi bácsinak volt annak idején egy nagyon találó mondása.(igaz ő focistáinak szánta,de bárhová behelyettesíthető)
  "Aki egész héten firkál az Vasárnap sem tud szépen irni" Navrasicsot még valamennyire tisztelem ám a fideszes tőbbség?????,
  Aki egész évben lop. csal hazudik az Augusztus 20 tájékán sem válik igazi kereszténnyé.”
 • 7. vienna 2013. augusztus 18. 15:12
  „Ti meg Európa!
  Azt se tudjátok hol van.
  Ki vagytok tiltva onnan.”
 • 6. Mazzola 2013. augusztus 18. 15:00
  „En meg ugyhallottam ,hogy krisztus mar regen meghalt.”
 • 5. háté 2013. augusztus 18. 11:47
  „Ahol Krisztusban hívő emberek élnek, ott Európa, kultúra, civilizáció van - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Veszprém-Gyualfirátóton a felújított kálvária átadási ünnepségén szombaton.
  <moderálva>”
 • 4. vienna 2013. augusztus 18. 09:46
  „Szólamok, lózungok, általánosítások.
  Fideszes kommunikáció.
  Ahelyett, hogy tisztességgel tennétek a dolgotok, és szeretnétek (legalább egy kicsit) ezt a népet, aki ide juttatott benneteket.
  Még akkor is, ha nem a ti érdemetek (tudjátok is ezt nagyon jól), hanem a másik oldal szerencsétlenkedése vezetett idáig, hogy a nyakunkon ültök.
  Nem kálváriát kéne átadni, kálváriánk már volt sok, hanem legalább megpróbálni helyrehozni azt a rengeteg rombolást, amit eddig csináltatok.”
 • 3. oxana 2013. augusztus 18. 09:41
  „2. embertelen

  Igen. Nem tesz különbséget ember és ember között. Lehet ezt a kisebbségekre, a"másokra" is vonatkoztatni? Azok által is, akik nem vallásosak? Szeretjük-e felebarátainkat, mint ahogy dödike is írja?”
 • 2. embertelen 2013. augusztus 18. 09:06
  „Kedves fideszes Navracsics úr! Nem tudom, hogy mit mondanak majd erre az oltári nagy hülyeségre az Európán kívüli katolikusok? Például a leghithűbb katolikusok jelenleg nem Európában, hanem Dél-Amerikában élnek. Az Ön ismeretei nagyon hiányosak a vallásról, ugyanis éppen a katolikus vallás lényege, hogy nem tesz különbséget ember és ember között, nem tesz különbséget fideszes és nem fideszes között, és végképp nem tesz különbséget európai és nem európai között.”
 • 1. dödike 2013. augusztus 18. 08:05
  „Krisztus azt is mondta hogy ne lopj csalj és hazudj és hogy szeresd felebarátaidat meg még nagyon sok mást amit nem tartotok be.Júdások vagytok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóásó szerint ír társát a repülőtéren végezték ki

Meglepő vallomást tett Santa Cruzban az úgynevezett terrorista ügyben folyó perben Tóásó Előd. Tovább olvasom