Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Navracsics: a Kúriára vár a kormány a devizahitelesek ügyében

A miniszterelnök-helyettes azután nyilatkozott a sajtónak, hogy a minisztérium épületében kerekasztal-megbeszélést tartottak a témáról.
13.27 - A Kúriára vár a kormány a devizahitelek egységes jogi rendezése ügyében - mondta Navracsics Tibor igazságügyi miniszter kedden Budapesten.

A miniszterelnök-helyettes azután nyilatkozott a sajtónak, hogy a minisztérium épületében kerekasztal-megbeszélést tartottak a témáról a Kúria, a Magyar Nemzeti Bank, az Országos Bírósági Hivatal, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Ügyvédi Kamara, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara és a Legfőbb Ügyészség vezetőinek, képviselőinek részvételével.

Navracsics Tibor elmondta: a fogyasztási szerződésekkel kapcsolatos illetékességi szabályok módosítására vonatkozó törvényjavaslat már a parlamentben van, december elejére pedig döntés várható az ügyvédi kamara és a közjegyzői kamara végrehajtási kérdésekkel kapcsolatos javaslatairól.

A miniszter szerint alapvető kérdés a devizahiteles szerződések érvényességének, az egyoldalú kamatváltozásnak és az árfolyamrésnek az egységes megítélése. Hangsúlyozta: ellentmondó az ítélkezési gyakorlat abban, hogy egy devizahiteles konstrukció mitől, milyen jogcímen, illetve mennyiben - egészében vagy bizonyos részeiben - érvénytelen, továbbá mik ennek a jogkövetkezményei.

Tisztázandónak nevezte, hogy az egyoldalú kamatváltozás terheit ki viselje. Felvetette azt is, hogy az árfolyamréssel kapcsolatban fontos volna egy iránymutatás, amely rendezi, miként kell figyelembe venni ezt a tényezőt.

Arra a felvetésre, hogy az árfolyamréssel kapcsolatos új szabály visszamenőleges hatályú lenne, a miniszter megjegyezte: nem látja annak az esélyét, hogy ezt a Bankszövetség elfogadja, ez későn jött javaslat.

A sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy ki viseli az árfolyamváltozások kockázatát, meg lehet-e változtatni utólag a szerződéseket, a miniszter úgy reagált, hogy ha van más megnyugtató megoldás, akkor utólag nem lesz szükség "belenyúlni" a szerződésekbe, ami csak akkor lehet indokolt, ha tömeges, közérdekre kiható sérelem merül fel. Most nincs szó szerződésmódosításról - tette hozzá.

Ismertette: a tanácskozáson a Kúria képviselője jelezte, a legfelsőbb bírói fórumon zajló munkát nehezíti, hogy konkrét devizahiteles perek még nem nagyon jutottak el hozzájuk.

A miniszter elmondta, hogy a jogalkalmazó szervekkel folytatott konzultáció alapját a Bankszövetség javaslata adta ugyan, ám az nem oldja meg a devizahitelesek problémáját, attól "nem vagyunk kijjebb a vízből".

A Bankszövetség javaslatában többek között az szerepelt, hogy az árfolyamgátat a jövőben jogszabály határozza meg. Ezt az Országgyűlés lényegében megvalósította akkor, amikor kiszélesítette az árfolyamgátba belépés lehetőségét - mondta a miniszter.

A Legfőbb Ügyészség - szoros együttműködésben a Kúriával - részt vesz az egységes joggyakorlat kialakításában, és már a találkozó előtt írásban jelezte, hogy jogalkalmazóként szeretne közreműködni a jogszabályváltozások előkészítésében - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy meddig kellene megszületnie a devizahitelekkel kapcsolatos jogegységi döntésnek, azt mondta a miniszter: még a látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy határidőt szabjon az igazságszolgáltatásnak, ezért nem akar válaszolni erre a kérdésre.

A találkozón felmerült javaslatokat a miniszter két csoportba sorolta. Egyik részük a jövőre nézve kezelné a devizahitelesek problémáját. Ilyenek többek közt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) felvetései, amelyek egyebek mellett arra vonatkoznak, hogy ne az alperes pénzintézet - jellemzően budapesti - székhelye, hanem a felperes devizahitelesek lakóhelye határozza meg a bíróság illetékességét. Erre azért van szükség az OBH szerint, hogy területileg jobban el legyenek osztva az eljárások, a Fővárosi Törvényszék polgári ügyszakán folyamatban levő ügyek több mint fele ugyanis devizahiteles eljárás, és további, "robbanásszerű" növekedés várható. Az OBH javasolta azt is, hogy a devizahiteles perek elindulásakor a felek között legyen kötelező egyeztetés.

A kerekasztal-megbeszélésen felvetődött javaslatok másik része a jelenre vonatkozott, elsősorban arra, hogy a Kúriának iránymutatást kellene adnia a devizahiteles szerződések érvényességével, az egyoldalú kamatváltozással és az árfolyamréssel kapcsolatban - mondta a miniszter.

Navracsics Tibor jelezte azt is, hogy a jövő hétre konzultációt kért Darák Pétertől, a Kúria elnökétől.

A keddi megbeszélésen részt vett Navracsics Tibor és a minisztérium három államtitkára mellett Székely László ombudsman, Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke és Tóth Ádám, a közjegyzői kamara elnöke, a többi szervezet alacsonyabb szinten képviseltette magát.

08.10 - A Népszabadság múlt szerdán arról írt, hogy a konzultációt Navracsics Tibor kezdeményezte a devizahiteles probléma jogi megoldása érdekében.

A lap információja szerint az egyeztetésre Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, valamint Székely László alapjogi biztos kapott meghívást.

A lap emlékeztetett arra, Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány elvárása, hogy a Kúria hozzon jogegységi döntést a devizahiteles szerződéseket érintő ügyekben.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) hétfőn közleményben tudatta az MTI-vel, hogy több jogszabály-módosítási javaslatot tett a devizahitel-szerződéseket érintő peres ügyekkel összefüggésben.

Tájékoztatásuk szerint a devizahitel-szerződésekből eredő perek száma folyamatosan emelkedik. A helyzet kezelésére Handó Tünde, az OBH elnöke a bírósági illetékességet érintő jogszabály-módosítási javaslatot tett.

A tervezett módosítás szerint "a fogyasztói szerződés részévé váló tisztességtelen szerződési feltétel érvénytelensége tárgyában" indított perekben a felperes lakóhelye alapozná meg a bíróság illetékességét. Így a devizahitel-szerződésből eredő perek arányosan oszlanának meg a bíróságok között.

Közölték azt is, az OBH - a Kúriával egyeztetve - jogszabály-módosítási javaslatot terjesztett elő a felülvizsgálati eljárás szabályainak módosítására, úgy, hogy valamennyi, értékhatár alatti vagyonjogi ügyben lehetőség legyen a Kúria eljárására, ha közérdeket szolgál a kis pertárgyértékű ügy.

Ezzel a javaslattal kapcsolatban jelezték: kiemelten fontosnak tartják a joggyakorlat egységesítését a devizahiteles perek esetében. Ehhez pedig szükséges, hogy a Kúriához eljuthassanak azok az ítéletek, amelyek alapján jogegységi eljárás folytatható le.

Az OBH továbbá javasolta azt is, hogy a feleknek a keresetlevél benyújtását követően a bíró által előírt kötelező, előre meghatározott formula szerinti egyeztetést kelljen lefolytatniuk.

Közölték, az OBH ezen felül adatszolgáltatásra hívta fel a bíróságokat, mert ugyan a devizahiteles ügyekben született jogerős döntések elemzése a Kúria Polgári Kollégiumának a feladata, a hivatal a beszerzett adatok továbbításával is igyekszik ezt segíteni.

Olvasóink írták

 • 12. load 2013. november 21. 20:51
  „"A miniszterelnök-helyettes azután nyilatkozott a sajtónak, hogy a minisztérium épületében kerekasztal-megbeszélést tartottak a témáról a Kúria, a Magyar Nemzeti Bank, az Országos Bírósági Hivatal, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Ügyvédi Kamara, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara és a Legfőbb Ügyészség vezetőinek, képviselőinek részvételével. "
  Egy magát jogállamnak tartó ország esetében elképzelhetetlen, hogy a törvényhozó hatalom, a végrehajtó hatalom, a "független" jegybank , az ombudszman, a független kamarák képviselői egy asztalhoz ülnek, hogy kigolyózzanak egy polgárjogi szerződés - nekik nem tetsző - szereplőjét, csak azért, mert - jogos - követelései nem tetszenek az éppen aktuális kormánynak.
  Ennek alapján ma Magyarországon bármi megtörténhet, függetlenöl az aláírt szerződésektől, az írott törvénytől, az érdekvédők véleményétől.”
 • 11. WeiseÖdenburg 2013. november 21. 20:15
  „10. machers 2013.11.21. 09:00
  Igen a válsz adás tökéletes,de én az emberi oldalát nézem és nem megbántva senkit.Nem volt meg a magyar országon élőkben a "Banki Kultúra"! Élesen élt még a népben,mikor bementek az OTP-ben az akkori ügyintéző az ügyfél érdekeit is nézte,kapott egy részlete felvilágosítást.Akkoriban állami cégként úgy könyvelték el mint más állami hivatalt.
  Nos ebben a tudatlanságban voltak sokan.Még tíz év után sem hitték el,hogy ha jönne a baj,nem segít senki.
  A Pártbizottság meg a szagszervezet stb. Másik oldala ,tetszett a polgárnak a gyors ügyintézés,régi álma vágya kerül megvalósításra.minden volt csak veszély érzete nem.Az érem harmadik oldala,sokan nem hitték egyszer vége lehet a munkahelyének.Már nem volt lehetőség a havi törlesztésre.Ment ment egyre lejeb a fizetési probléma. Nem volt képes egyik kormány sem lépni valami ismeretterjesztő lehetőséget figyelmeztetésként szervezni a TV-ben ,Rádióban,vagy az egyházakat bevonni a veszélyre való felhívásban.Mise előtt,vagy után.Stb.! Pár emberi élet és családi tragédia ,elkerülhető lehetőségeként. A Bankra szükség van egy működő gazdaságban.Csak a mérték és az arány nemvolt szinkronban.Nem nagyon voltak a piacon válogatni,mert gondolta egyforma ajánlat mind.Sopronban van több Bank.Az üzletszemléletük lényegesen más.”
 • 10. machers 2013. november 21. 09:00
  „6. WeiseÖdenburg 2013.11.20. 18:36
  Ajánlottál. Mondták:
  Az a lényeg mit írtak alá a közjegyzőnél.
  Ha a háromszorosa került visszafizetésre, akkor az azt jelenti, hogy magas kamatra, hosszú futamidőre vette fel a hitelt (kölcsönt). A kamatos kamattal számolva ez pedig jelentős többletet jelent. Bár a háromszoros visszafizetés túlzó.
  Ezért kell körülnézni a piacon.”
 • 9. machers 2013. november 21. 08:47
  „7. rommel2 2013.11.20. 20:17
  EGYIKBEN SEM.
  Miért? Mi az, amivel nem értesz egyet a leírtak közül?
  Hajra! Csak ügyesen!”
 • 8. WeiseÖdenburg 2013. november 21. 08:04
  „Matolcsy megvédte az unortodox politikát és az egykulcsos adót
  Gáspár András, 2013. november 20., 11:29  A jegybank elnöke szerint monetáris politikai fordulat ment végbe, amit a növekedési fordulat tett lehetővé - ebben az unortodox gazdaságpolitikának van nagy szerepe, amit sok helyen már másolnak is. Folytatják a hitelprogramot, amivel a jegybank a bankokkal és a vállalkozásokkal együtt gazdaságtörténeti rekordot ért el.”
 • 7. rommel2 2013. november 20. 20:17
  „MACHERS
  TE MELYIK BANKBAN DOLGOZOL ???”
 • 6. WeiseÖdenburg 2013. november 20. 18:36
  „5. machers 2013.11.19. 22:01
  A o-té-pé -benkifejezetten ajánlották és előnyeit sorolták fel a deviza alapú hitelnek,mondván a frank mindig tartja az árfolyamát. Elfogadták az érvet ! A forint alapúról nem tudok az ismerősi körben arról nem jeleztek.
  A más bankból felvett deviza alapú hitel az ismerősi körben nem fordult elő,így csak a sajtó és a tágabb ismerősök híradása
  alapján tudom megítélni. Viszont elgondolkodtató a szomszédasszony 1 200 000 Ft. gépkocsira felvett hitele C.ca. a
  háromszorosan került vissza fizetésre.Kicsit durva az er-s-te részéről.A karvalytőkét használom mint kifejezést,de az előtte levő etnikum megjelölését eben a formában nem.Nem kötöm semmilyen minősítő tényezőhöz.”
 • 5. machers 2013. november 19. 22:01
  „4. WeiseÖdenburg 2013.11.19. 21:00
  Ebben igazad van!
  Nem neked szántam, csak az általad idézett cikkre reagáltam.
  "Nem homályosították fel az igénybe vevőket a deviza alapú hitel buktatóiról,sőt mellette agitáltak."
  Ha ez így történt volna, akkor csak deviza alapú hitelt vettek volna fel a zemberek. Mint tudjuk, voltak olyanok is néhányan, (kb. a fele) akik a forintost választották.
  A hitelfelvevőket maximálisan felvilágosították. Tekintettel arra, hogy bejegyzett jelzálog volt a fedezet, ezért a közjegyző minden érintettnek betűről betűre felolvasta a szerződést.
  Ha valamit nem értek, nem írom alá.
  Ősi magyar szokás, hogy mindig a másikban keressük a felelőst.
  Ja, még egy apróság. Komolyan gondolod, hogy az egész fidesz frakciót, orbánnal, kósával, rogánnal az élen - akik most a sunyi módon legjobban köpködnek - a gonosz, zsidó karvalytőkés szocibolsilibsik verték át, vagy kényszerítették a hitel felvételre? Vagy, ha kényszer nem volt, akkor annyira hülyék voltak, hogy saját maguk dugták a fejüket a hurokba?
  Nem felelőtlenül hitt! Felelőtlenül vette fel!”
 • 4. WeiseÖdenburg 2013. november 19. 21:00
  „3. Kedves machers 4 Talán róna Péternek kellett volna címezni a mondani valódat.
  Viszont írásod utolsó bekezdésében kifejezetten szimpatikus az okfejtésed. Egy dolgot amire véleményem szerint nem mutattál rá kellő mértékben. A hitel felvevők nem az elvárható módon történő tájékoztatása,kifejezetten ajánlották ezt a hitel konstrukciót. Nem homályosították fel az igénybe vevőket a deviza alapú hitel buktatóiról,sőt mellette agitáltak.
  A lakosság ahogy jellemezted nagyon találóan felelőtlenül hítt a banki alkalmazottnak.Élt még élénken a régi rögzült tény
  az ilyen helyeken csak korrekt ügyintézésben lesz része és kifejezetten nézik az ő érdekeit. Danke schön !”
 • 3. machers 2013. november 19. 19:05
  „1. WeiseÖdenburg 2013.11.19. 10:56
  "magyar gazdaság vergődésének első helyen álló oka a devizahitelezés bevezetése volt"
  Sajnos már Róna Péter is fordítva ül a lovon. Értem én, hogy orbáncék után, az LMP sem hozott sokat a számára.
  Közgazdászként azonban néhány dolgot illene figyelembe vennie!
  http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/koszonjuk_devizahiteles_csomag_uj_csucson_a_bedolt_hitelek.191823.html
  (Jelzem, az adatok az mnb adatai. Az meg már eléggé fideszes. Vagy nem?)
  A gond róna elvtárssal a következő. Nem említi a felelősök közt orbánékat is. Ők indították a devizaalapú hitelezést, ráadásul elindítottak egy hatalmas hitelezési boom-ot. Ennek következtében boldog-boldogtalan elkezdte felvenni a kamattámogatott hiteleket, ahol az induláskor sem normális szabályozása nem volt, sem fedezete. Pontosabban azok fizették a támogatást, akik nem is vettek fel hitelt. Ha megyóék nem lépnek, akkor még nagyobb sz@...ban lennénk.
  Aztán a támogatás megvonása után, teljesen természetesen az alacsonyabb kamatú deviza alapú hiteleket kezdték felvenni a népek. Itt az ismert okok miatt nyugodtan megemlíthetjük járay nevét.
  De alapvetően nem a deviza alapú hitelekkel van gond. orbánék is (az egész fidesz frakció) mintegy másfél milliárd forintnyi hitel tulajdonosa volt. Csak magánemberkent. A fideszes önkormányzati adósságokat most nagyvanalúan nem említem. Ha ez annyira rossz és bűnös termék volt, akkor miért vették fel?
  A nagy gáz fideszéknél a következő.
  Ha lehet hinni az MNB statisztikájának, akkor tisztán látni, hogy gyakorlatilag azonos számban, arányban dőltek be a forint hitelek is. Itt jön viszont a nagy kérdés!
  Őket miért nem akarja a kormány megsegíteni?
  Eddig gyakorlatilag azokat védték meg orbáncék a végtörlesztéssel, akiknek erre nem is volt szükségük.
  Aztán másik nagy kérdés, hogy a szabfel hiteleseket miért nem védik meg? Hiszen közülük is sokan lakáscéllal vették fel a hitelt.
  A két hiteltípust összehasonlítva tisztán látni, hogy a gond a váltság hatásaival , a gazdaság rohamos teljesítmény csökkenésével, és a nulla pénzügyi kultúrával rendelkező lakosság felelőtlen hitelfelvételeivel van.
  A kialakult helyzetért természetesen felelősek a bankok a felelőtlen hitelkihelyezéseikkel, a mindenkori kormányok, a felügyeleti szervek a töketlenségeikkel.
  Azért ezekről illene rónának is néhány szót szólni. Már csak a hitelesség okán. Ha már egyszer közgazdász.”
 • 2. pozdorja 2013. november 19. 15:17
  „1. WeiseÖdenburg: Mily szép lenne, ha ilyen egyszerű lenne, de ez nem ennyire fekete-fehér. Ha ez igaz lenne, akkor majd az összes ország gazdasága "vergődne".
  Inkább a devizahitelezés mennyisége és minősége okoz problémát.”
 • 1. WeiseÖdenburg 2013. november 19. 10:56
  „"Róna Péter közgazdász szerint a magyar gazdaság vergődésének első helyen álló oka a devizahitelezés bevezetése volt, melyért hét embert tesz felelőssé: Járai Zsigmondot, Király Júliát, Simor Andrást, Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont, Oszkó Pétert és Felcsúti Pétert. Mindez abból a Schiffer Andrásnak címzett leveléből derül ki, amelyben bejelentette, hogy távozik az LMP alapítványának éléről és a magyar közéletből."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezekre ügyeljen, ha interneten rendel karácsonyi ajándékot!

Aki hazai áruházból rendel karácsonyi ajándékot december 20-ig tegye meg, a távol-keleti… Tovább olvasom