Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Navracsics: 2013-tól létrejönnek a járások

2013. január elsejével létrejönnek a járások mint államigazgatási egységek, ami nem az önkormányzatok járásba való tömörítését, hanem az államigazgatási feladatok ellátását jelenti - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter abban az interjúban, amelyet pénteki számában közölt Veszprém megye napilapja, a Napló.
A miniszter szerint már 2006-ban konszenzus volt a pártok között abban, hogy az állam súlyos válságban van, hiszen fékezőjévé vált a gazdasági növekedésnek, az állami gépezetben elharapódzott a korrupció, a fegyelmezetlenség. Navracsics Tibor szerint 2010-ben mindennél sürgetőbbé vált a közigazgatási reform.

- A minisztériumi szerkezet változásával kezdtük, majd idén január elsejével a megyei kormányhivatalok felállításával folytattuk a reformot - mondta a lapnak a fideszes politikus, hozzátéve, hogy 2013 január elsejétől létrejönnek a járások, mint közigazgatási egységek. A miniszterelnök-helyettes kitért arra is, amikor arról beszélünk, hogyan lehet a magyar államot újjáalapítani a közigazgatási reform tekintetében, az új alaptörvény mennyiben szab új irányt Magyarország fejlődésének, akkor mintákat kell választanunk. S ezek a minták - akár Szent István korában - a nyugati kereszténységből - most is a nyugati kultúrkörből jönnek: az emberi jogok, a jogállamiság, a demokrácia alapvető törvényeinek az elismerése. Szavai szerint ma, "az eurózónaválság idején látjuk, hogy újra kell definiálni az állam szerepét, ami az Európai Unión belül különösen izgalmas". Szerinte itt a nemzetállam és a közösségi szint közötti kapcsolat mindig konfliktusos, vitáról vitára haladó rendszer.

Navracsics Tibor az önkormányzati törvény most zajló parlamenti vitájával összefüggésben azt emelte ki, hogy "kulcsfontosságú kérdés a feladatmegosztás: melyek maradjanak az önkormányzatoknál, melyek kerüljenek át az államhoz. A mostani koncepció szerint az alapfokú oktatás állami feladattá válik, az óvodai marad a helyi önkormányzatoknál - tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes szerint szociális területen is megoszlanak majd a teendők. Mint mondta: "a célunk, hogy megszűnjön az az elmúlt húsz évben kialakult gyakorlat, amely szerint az állam az önkormányzatoknak feladatokat ad, de nem ad hozzá elegendő pénzt".

"A településszerkezetben is szeretnénk egyértelmű helyzetet teremteni, ezért látjuk szükségesnek például a megyei státusú városok szerepének újrafogalmazását" - mondta Navracsics Tibor. Hozzátette: a megye önkormányzatok településfejlesztési feladatokat látnak el, így a megyei státusú városok e fajta különállása megszűnne, s távlatosan a megyeszékhelyek és a városok a megyei közgyűlés részeivé válnának.

Más karaktert kapnak az önkormányzatok: feladataik között sokkal inkább a közösségfejlesztés, üzemeltetés, településfejlesztés, a közművelődési kérdések kerülnek előtérbe - magyarázta Navracsics Tibor, megjegyezve, hogy erősítik az önkormányzatok gazdálkodásának átláthatóságát és ellenőrizhetőségét.

Navracsics Tibor közlése szerint az önkormányzati törvény egyes rendelkezései 2012. január elsejével lépnek hatályba, a főbb részek a járások létrejöttével egy időben, 2013 elején, a politikai testületekre vonatkozó rész pedig várhatóan 2014 őszétől lesz hatályos.

Olvasóink írták

 • 7. load 2011. augusztus 22. 07:12
  „6. rommel
  "NEM AZ ÖSSZEG A LÉNYEG !
  ELTÜNT !!!"
  Az is, amire fideszes önkormányzatok pályáztak?
  Vagy az nem, csak a többi?

  Már ne haragudj, de azt kell mondjam, hogy egy ötéves gyermek színvonalán kommunikálsz, és ezem még a NAGY BETŰ-k sem segítenek.”
 • 6. rommel 2011. augusztus 21. 21:49
  „LOAD
  NEM AZ ÖSSZEG A LÉNYEG !
  ELTÜNT !!!
  A PÉNZNEK NINCS SZAGA....UGYE ???”
 • 5. load 2011. augusztus 21. 11:52
  „4. rommel
  No, mondd már mennyi tűnt el rommel!?”
 • 4. rommel 2011. augusztus 21. 11:46
  „LOAD
  BIZTOS A JÓL MŰKÖDŐ LEADER PROGRAMRA GONDOLSZ !
  OTT AZTÁN MINDEN PÉNZ ELTÜNT !
  AZ MSZP PEDIG KÖZÖLTE : JÓ HELYRE FEKTETTÜK AZ UNIÓS PÉNZEKET !!!”
 • 3. load 2011. augusztus 20. 12:13
  „2. pancser
  "Azt a rengeteg települési önkormányzatot nem sokallod? Van belőlük jóval több mint 3000."
  Dehogynem.
  3 200 van belőlük meg 19 megye, meg most jön még hozzájuk 100 járás.
  A kistérségek egyébként elég jól működtek.
  Főleg azért, mert nem ült a nyakukon az állam.”
 • 2. pancser 2011. augusztus 20. 08:23
  „most meg minden gazdátlan. az agyam fölforr a kistérségi meg nagytérsdégi társulások hallatán. Érdekes módon középtérség nincsen a kettő között, mert elég nyelvtörő lenne. Na ilyen komoly ami most van. Azt a rengeteg települési önkormányzatot nem sokallod? Van belőlük jóval több mint 3000.”
 • 1. load 2011. augusztus 20. 04:46
  „Lesz 100 járás, 100 járási önkormányzat és 100 járási kormányhivatal.
  Egyébként meg visszanyesegetjük a bürokráciát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt a Borsod Volán egyik busza Budapesten

Kigyulladt péntek délelőtt a Borsod Volán egyik menetrend szerinti busza Budapesten, a tűzben senki sem sérült meg. Tovább olvasom