Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Natasa imád itt élni

Janics Natasa kajakos neve az athéni olimpián bombaként robbant be a köztudatba, miután egyesben és párosban is aranyérmet szerzett. Nem csoda, hogy eddig nem nagyon ismertük a nevét: a huszonkét éves sportoló néhány éve költözött hazánkba, s magyarul is csak öt éve tanult meg.

– Hallom, buli van – kezdtem a beszélgetést Natasával, akit, ha nehezen is, de sikerült telefonvégre kapnunk.

– Amióta hazajöttem, folyamatosan bulizom. Nappal meghívásoknak teszek eleget – igyekszem mindenhova elmenni, ahova hívnak –, este pedig a barátokkal, sporttársakkal folytatjuk. Szerintem az olimpia óta nem aludtam három órát egyhuzamban...

– A kollégáim előre figyelmeztettek, olyan nagy a nyüzsgés ön körül, hogy csak nagy nehezen, a menedzserén keresztül tudom majd elérni. Ehhez képest a telefon egyenesen önnél csörgött ki.

– Van ugyan menedzserem, aki intézi a programjaimat, a felkéréseket, de ettől még ugyanolyan lány maradtam, aki eddig voltam, ezt a barátaim is megerősítették.

– Nem volt felhőtlen az olimpia előtti néhány hét, hiszen érték támadások amiatt, hogy a magyar vízi sport üdvöskéjét, Kovács Katalint az utolsó pillanatban ütötte el az egyéni indulás lehetőségétől, ami a pályafutása csúcsa lehetett volna...

– Volt néhány megjegyzés, de nem szeretnék erről beszélni. Most csak a pozitív dolgokra, a jövőre koncentrálok.

Névjegy
Janics Natasa
Született: 1982. VI. 24., Bácskapalánka
Klubja: Démász-Szeged
Példaképe: Birgit Fischer
Versenyszámai: kajak egyes és kajak páros, 500 méter
Olimpiai eredményei (jugoszláv színekben): 2000 (Sydney), k-1: 4. hely.
Eredményei (magyar színekben): 2004, k-1 500 m: Európa-bajnok; 2003, k-4 1000 m: vb 1. hely; 2002, k-4 200 m: vb 1. hely
Hobbija: nyelvtanulás (angolul és olaszul beszél), zenehallgatás

– Nem lehetett könnyű a magyar sporttársaknak megemészteni, hogy a határokon túlról hipp-hopp idejön még egy vetélytárs, és pillanatok alatt kiüt mindenkit a nyeregből.

– Senki nem mondhatja rám, hogy a semmiből jöttem. Keményen dolgoztam azért, hogy ezt az eredményt elérjem. Megértem Katit, de erről szól a sport: győzzön a jobbik! Megnyertem az első válogatót, az Európa-bajnokságot, majd a második válogatót. Úgy érzem, megérdemeltem, hogy induljak egyesben. Nekem ugyanolyan nehéz lett volna, ha nem nyerek, én is győzni mentem ki. Amióta – a sydneyi olimpia után – Magyarországra jöttem, ezért küzdöttem.

– Érdekes helyzet volt, hogy kettesben mégis éppen a legnagyobb riválissal, Kovács Katalinnal került egy hajóba. Hogyan sikerült együtt dolgozni, egymásra hangolódni, félretenni az érzelmeket?


– Profizmussal. Az edzéseken, versenyeken csak arra figyeltünk, hogy a közös munka jól menjen, együtt menjen, együtt érezzük a hajót. Mindent alárendeltünk a győzelemnek. Elsősorban nekem kellett alkalmazkodnom Katihoz, akivel teljesen más stílusban evezünk, össze kellett csiszolódnunk, s ez nem volt könnyű. Ezért nehezebb a közös munka, de éppen ezért szép is. Ezért szeretem.

– Ezek szerint büszkébb a kettesben elért aranyra?

– Nem lehet összehasonlítani a kettőt. Egyéniben sem könnyű, de a közös erőfeszítés, az egymásra hangolódás talán még nehezebb.

– Amikor megtudta, hogy győzött, a tévé képernyőjén hallani ugyan nem, de látni lehetett, hogy azt kiabálja: „Én vagyok a legboldogabb ember a világon!" Több cikkben mégis azt lehetett olvasni, hogy voltak, akik a „legmagyarabb embert" vélték leolvasni a szájáról.

Szerencsés országváltás

Natasa a 2000-es sydneyi olimpián jugoszláv színekben elért negyedik helyezés után döntött úgy, hogy Magyarországon folytatja tovább a versenyzést, Jugoszláviában ugyanis nem voltak megfelelőek a körülmények a további fejlődéshez, többek között nem sikerült megfelelő szponzort találni pályafutásához. A költözést még édesapja, az azóta autóbalesetben elhunyt Milan Janics is támogatta, ami azért érdekes, mert Sydneyben még ő volt a jugoszláv csapat szövetségi kapitánya. Natasa annak ellenére döntött a váltás mellett, hogy tudta, a magyar női élmezőny nagyon erős, és nehéz bekerülni a válogatottba. A sportoló 1999-ben kezdett magyarul tanulni, s bár ma is érezni időnként, hogy keresi a megfelelő szavakat, meglepően hamar elsajátította a sokak szerint a világ legnehezebb nyelvei közé tartozó magyart.

– Ők bizonyára politikai újságírók voltak, de feleslegesen kombinálnak, mert soha nem mondanék ilyet. Magyarnak érzem magam, magyar vagyok, de nincs szükségem rá, hogy ezzel kérkedjem. Különben sincs bennem semmi nacionalizmus. Jugoszláviában azonban ez meglehetősen gyakori, ott sokan hangoztatják, hogy tiszta szerbek vagy tiszta horvátok. Hálás vagyok Magyarországnak, a magyaroknak, hogy befogadtak. Sokan nem bíztak bennem, de végre megmutathattam nekik és az egész világnak, hogy képes vagyok rá, ott tudok lenni a dobogón, és megmutattam, kicsoda Janics Natasa.

– Édesapja – első edzője – szintén élsportoló, világbajnok kajakos volt. Sajnos ő már nem láthatta a lányát a dobogó legfelső fokán. Ez a hatalmas elszántság, győzni akarás neki is szól? Neki is bizonyítani szeretett volna?

– Édesapám folyamatosan az eszemben van, nemcsak akkor, amikor kajakozom. Persze hogy rengeteget gondoltam rá, és velem volt a versenyen is. Örülök, hogy  büszke lehetne rám.

– Előző hazájából, a volt Jugoszláviából kapott visszajelzéseket az olimpia óta? Akár negatívakat is – elvégre ezt a két aranyat nekik is nyerhette volna...

– Muszáj válaszolnom erre a provokatív kérdésre? Nekik is nyerhettem volna, de Magyarországnak nyertem, és nagyon boldog vagyok, hogy az első két olimpiai aranyamat az új hazámnak szerezhettem. Imádok itt lenni, itt élni!

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemavató miniszteri bejelentéssel

Pazar üzemavató ünnepségre várták a minap a Kaiser Food abdai üzemébe meghívott illusztris… Tovább olvasom