Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Náray és a színvilág

Ha létezik virágnyelv, színnyelvnek is léteznie kell. Bizonyítékként itt vannak Náray Tamás modelljei.
Ha létezik virágnyelv, akkor színnyelvnek is léteznie kell. Már a középkori lovagok és űrnőik üzenetváltásaiban szimbólumrendszer épült rá és akkor még nem említettük a keletiek mandaláinak kiszínezését, a színek jelentésén túlmutató nyugtató, gyógyító hatást. Bizonyítékként pedig elég Náray Tamás tervező modelljeire tekinteni.

A színekhez az ezoterikus tanok és különböző tudományágak is jelentéseket társítanak, de ha ilyesmikkel nem foglalkozunk behatóbban vagy hitetlenkedünk igazságaikban, akkor is be kell látnunk, hogy befolyásolják hangulatunkat, érzéseinket, lelkivilágunkat. A hétköznapi színterápia létezése is vitathatatlannak tűnik, ha arra gondolunk, mekkora gondot fordítanak a hölgyek öltözködésükre, a szekrényükben fellelhető palettáról mekkora fejtörés árán választják ki a megfelelőnek tűnő árnyalatú darabot.

A színérzékelésünk persze nagyrészt önkéntelen környezeti hatás, szinte rejtett színinger, de Náray Tamás életteli szemei azt sugallják, hogy tudatosan is építhetünk a színek manipulatív erejére. Márcsak azért is, mert a magyar divattervezés elismert szaktekintélyének egyszerűségükben szép, hordható ruháit mind több közismert hölgy, médiasztár kedveli, keresi. Megfogadhatjuk tanácsát, miszerint a színes ruhatárhoz nagy odafigyelés és sok kiegészítő szükséges. Kedvenc, Lao-cétól kölcsönzött bölcsességét, hogy „A sikerben nem a taps a fontos, hanem az odavezető út". És képeinket látható modelljeit nézve, nem árt ha arra is gondolunk, hogy a színek általánosan meghatározható jelentését a színekhez kapcsolódó személyes élmények árnyalhatják.

A tűz és a vér színe

A piros melegségérzetet kelt és fokozza a test vérbőségét, serkentheti a szervezet méregtelenítését. A színgyógyászatban légzőszervi hurutok és bőrbetegségek kiegészítő kezeléseként alkalmazzák. Materialista gondolatokat sugallhat. A tűzpiroshoz a színmagyarázók általában a rettenthetetlenséget, a hatalmat, az energiát, a változást társítják, a bíborhoz pedig az emberszeretetet, az idealizmust, a bölcsességet.

A lombok, a fű színe

A zöld mint a természet alapszíne nyugtató hatással bír. A régiek úgy tartották, hogy ez a szín felelős testünk ritmikus tevékenységeinek, a szívnek és a tüdőnek a működéséért. A természetgyógyászok színének is tartják és összefüggésbe hozzák a nyugalommal. A zöldgondolat nyugalmi állapotot és gyógyítást jelent, ha környezetvédelmet és politikát nem is magyarázunk bele.

A víz és az ég színe

A kék elégedettség, ellazulás, harmónia. Különböző árnyalatai más-más reakciókat válthatnak ki belőlünk. Az ég kékje megnyugtatja lelkünket, élesíti intuícióinkat. Kezelhetőek vele a helyi gyulladások, szemölcsök, csökkenthető a szem és a fül gyulladása. Az ibolyakék a kiegyensúlyozottság színe. Hatásos lehet alvászavarban szenvedőknél, depresszió ellen. A kékgondolat szólhat a túlélésről, az energiaküldésről, a telepátiáról is. A türkiz lendületes és nagyon energikus személyiségre utal, olyanra, aki képes hatni csapatára, ahelyett, hogy parancsolgatna.

Tavaszi szirmok színei

A lila spirituális gondolatokra utal, a rózsaszín érzékenység, gyógyulás. A tiszta rózsaszín eléréséhez vegyíteni kell a lilát a pirossal. A fehér megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom.

Terápiás hatás?

Egyes vélemények szerint a legszélesebb terápiás hatással a fűzöld és a rózsaszín rendelkezik. Ezek elsősorban a szív működésére vannak jótékony hatással. A pajzsmirigy alulműködését a kék, túltengését a zöld optimalizálhatja. Más esetekben az aranyszín szolgálhat kiegészítő kezelésül. A betegségek elkerülése érdekében akár preventív jelleggel színesíthetjük mindennapjainkat.

A színnyelv eredete

A szerelemnek is kialakult a saját színszótára. A középkorban például a zöld új szerelmet jelentett, a kék pedig hűséget. A német lovagi életben a színek üzenete konkrét. A fehér reménységet, a zöld a szerelem kezdetét, a vörös az égő szívet, a sárga a beteljesült szerelmet, a fekete a bánatot, a fájdalmat, a barna pedig azt jelenti, hogy „Vigyázat!". A színeket keverni is lehetett. Két szín alkalmazásával a nadrág így nyilatkozott meg: a kék és zöld a hűség kezdete, a fekete és fehér a fájdalommal kevert reménység, a fekete és zöld a fájdalmas vágyakozás egy új szerelem iránt, a zöld és vörös az égő, új szerelem, a kék és barna az állandó készenlét. A 15. század francia névtelen szerzőjének kézikönyve tovább megy a keverésben. A sárga, a zöld, a szürke és a fekete vegyítése szerinte egyszerű segélykiáltás: „Remélem, hogy részem lesz a szerelmi bánat édességében!".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vejedre ütök (Meet the fockers)

Az Apádra ütök óta tudjuk, a Byrnes-család körül nem minden az, aminek látszik. Most… Tovább olvasom