Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Naponta másfélmillió köbméter víz áramlik vissza a folyóba

Bár a Közép-Tisza vidékén gyorsuló ütemben apadnak a folyók, a helyi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság (Kötikövízig) továbbra is árvízvédelmi készültséget tart fenn illetékességi területének összes védvonalán.

A tiszaroffi víztározóból naponta 1,5 köbméternyi víz áramlik vissza a Tiszába – közölte hétfőn az MTI-vel a szervezet vezetője.

Lovas Attila tájékoztatása szerint az elmúlt napok során a vízgyűjtőkön lehullott csapadék a Felső-Tiszán kisebb árhullámot indított el.

Vasárnap óta, a tiszalöki duzzasztás újbóli megkezdése után azonban a Tiszalök-Tiszafüred szakaszon az apadás felgyorsult. A folyó vízállása hétfő reggel Szolnoknál még így is 18 centiméterrel meghaladta a 800 centiméternél érvénybe lépő harmadfokú készültségi szintet.

A tiszaroffi tározó vízleengedő zsilipjei közül változatlanul a déli van nyitva: ott három, egyenként 250 centiméteres nyíláson át másodpercenként 15-17, naponta megközelítőleg 1,5 millió köbméternyi víz áramlik vissza a folyóba.

A Kötikövízig területén a mellékfolyók mindegyike apad. A Zagyván emiatt vasárnap déltől elsőfokúra mérsékelték a korábban másodfokú árvízvédelmi készültséget a szászbereki őrjárásában és a Tápió mentén, összesen 24,7 kilométernyi védvonal-hosszon.

Az igazgatóság összes – 630 kilométernyi - árvízvédelmi szakaszán azonban továbbra is készültség van érvényben. Ezen belül elsőfokú 120, másodfokú 210, míg harmadfokú készültséget 300 kilométernyi töltésen tartanak fenn. Utóbbi a Tisza jobb partján a Besenyszög és Lakitelek közötti, a folyó bal partján a Fegyvernek és Csongrád közötti, valamint a Zagyva jobb és bal partján a Szolnok és Újszász közötti gátszakaszt, illetve a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag-Kisújszállás térségét érinti.

A közlemény tudatja: az árvíz-védekezési munkálatokban az elmúlt 24 órában 1178 ember vett részt, ebből 208 közmunkás.

A hétvégén lehullott eső miatt a Közép-Tisza vidéken kis mértékben nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. A legfrissebb adatok szerint 21100 hektár van víz alatt. Ebből a vetés 9100, míg a szántó 3700 hektárt tesz ki.

Olvasóink írták

 • 1. vonLichthofen 2010. június 29. 05:29
  „Tisztelt Szerkesztőség,
  tudjuk hogy ujságjukat hol és kik szerkesztik, de nem kellene azért elolvastatni a cikkeket és a címeket egy magyar és magyarul beszélő lektorral. Jó Fias J. lektorasszony annak idején kivagdosta volna a szerkesztőségből azokat akik ilyen címet mertek volna elé tenni.

  Tudom azt is, hogy itt a nyári diákfoglalkoztatások ideje és sok cserediákot alkalmaznak a lapnál. Nem kellene azonban ezekre a cserediákokra ilyen komoly cikkeket bízni.
  E cikk címének minden szava jelent valamit, de valamiképp értelnmét veszíti az egész, ha összeteszik.
  Kérem próbálják meg visszafelé olvasni, úgy sem lesz több vagy kevesebb értelme a mondatnak

  Méghogy vissza a folyóba a tisza....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dokumentumfilm a mezőhegyesi ménesről

Nonius Senior címmel dokumentumfilm készült a híres mezőhegyesi ménes "alapítójáról", Nonius… Tovább olvasom