Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Naponta 150 tetemet küldenek be vizsgálatra

Újabb 12, Nagybaracska körzetében elhullott madárról derült ki, hogy a madárinfluenza vírusától pusztultak el. Ezzel 25-re emelkedett azoknak a szárnyasoknak a száma, amelyeket a madárvész vitt el Magyarországon. Az üzletben vásárolt baromfi biztonságos.
Az Állategészségügyi Intézet laborvizsgálatai alapján szerdán késő délutánra bizonyosodott be, hogy a 11 hattyú és az 1 szárcsa a madárinfluenza vírusától pusztult el. Mivel az állatok mindegyike a már korábban intézkedés alá vont Nagybaracska térségében hullott el, így további biztonsági lépésekre nincs szükség. A kormányszóvivő közleménye szerint biztonsági óvintézkedésként eddig öt teljes és egy részleges védőkörzet, valamint az ezekhez kapcsolódó megfigyelési zónák kialakítására volt szükség. Ezek: Nagybaracska és térsége, Dunakeszi, a horányi rév és környéke, Szentendre, Százhalombatta, Dunaszentbenedek és környéke, valamint a szlovákiai Bős (Gabčikovo) köré vont védő- és megfigyelési zóna, amely átnyúlik magyar területre is.

Süth Miklós, országos főállatorvos szerint a vízparti övezetekben további vadmadár-megbetegedésekre lehet számítani. A Népszabadság információi szerint napi 100-150 vizsgálatra váró madártetemet szállítanak be Országos Állat-egészségügyi Intézethez (OÁI), s eddig több, mint kétezer telefonos bejelentés érkezett. Ezzel a 12 madárral 25-re emelkedett azoknak a szárnyasoknak a száma, amelyek a madárinfluenza miatt hullottak el Magyarországon. A 25-ből hét madár esetében már az Európai Unió weybridge-i referencialaboratóriuma hivatalosan is megerősítette, hogy a H5N1-es vírus felelős az elhullásukért. Valamennyi esetben hattyúkról volt szó. A többi szárnyasból származó mintát a magyar hatóságok részben már elküldték, részben csütörtökön küldik el Nagy-Britanniába.

Eddig kilenc uniós országban azonosították a H5N1-es vírust. Brüsszelben sürgősségi tárgyalást tartottak, mert Németországban egy döglött macskát találtak, amelyik szintén a madárinfluenza halálos vírusától pusztult el Rügen szigetén. A háziállat valószínűleg fertőzött madarat evett. Svédország a kilencedik ország, ahol két vadkacsában mutatták ki a betegséget. Bebizonyosodott továbbá, hogy fertőzött volt az a hattyú is, amelyre a német határ mentén bukkantak Svájcban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rómaiak nyomában

Győr. A rómaiak nyomában címmel nyílik kiállítás ma délután fél ötkor Győrött, a Xántus János Múzeum… Tovább olvasom