Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Napi négymilliárd forint fejlesztésre

Napi négymilliárd forintot költhet el az ország fejlesztésre az EU révén 2007 és 2013 között.
Baráth Etele
Fotó: Index
Napi négymilliárd forintot költhet el az ország fejlesztésre az EU révén 2007 és 2013 között. Összehasonlításképpen: a Széchenyi-tervre öt év alatt 153 milliárd jutott. Május közepéig az öt operatív program 2004 és 2006 közötti 665 milliárd forintos keretéből 388 milliárd forintot már odaítéltek, és 223 milliárdot szerződéssel le is kötöttek – derült ki Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter előadásából a keddi európai uniós szemináriumon, amelyet a győri megyeházán tartottak.

A politikus hozzátette: még csak 11 milliárd forint kifizetése történt meg, miután a támogatásokat a számlák benyújtása után tudják átutalni. Ez a rendszer változik, a kormány ugyanis nemrégiben úgy döntött, 25 százalék előleget biztosít a projektek megvalósításához.

Baráth Etele hangsúlyozta: első teljes évünket 76 milliárd forintos többlettel zárta az ország, ami az egyik legjobb teljesítmény a tíz új tagállam között, és jobb, mint a korábban csatlakozók eredménye. A 2004–2006-os első Nemzeti Fejlesztési Terv a saját forrásokkal együtt összesen 1350 milliárd forintos fejlesztést tesz lehetővé, a 2007–2013 közötti második 15 ezer milliárdot. Ez napi négymilliárd forint elköltését jelenti. Összehasonlításképpen: a Széchenyi-tervre 2000-től 2004-ig 153 milliárd forintot fordítottak.

Szakács Imre, a megyei közgyűlés és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a regionális fejlesztési operatív program eddigi tapasztalatairól beszélt. Kiemelte: akadtak olyan kategóriák – például az iskolák-óvodák felújítása, az elmaradott térségek úthálózatának fejlesztése –, amelyekre többszörös volt a túljelentkezés. Megjegyezte, van olyan pályázó, akit tavaly júniusban értesítettek arról, hogy nyert, de máig nem kötöttek vele szerződést.

Veress József európai ügyekért felelős politikai államtitkár arra hívta fel a figyelmet: a második nemzeti fejlesztési terv most készül, amibe még körülbelül fél évig lehet úgy beleszólni, hogy a változtatás könnyen érvényesíthető legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érzékenység, főleg szociálisan

Lapunk és a szlovák Új Szó által közösen rendezett szépségverseny döntőjének a Csorna melletti… Tovább olvasom