Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Napi 3 millió eurót fizethet visszamenőleg a Miocrosoft

Az Európai Bizottság emelheti a Microsoftra kiszabandó bírság mértékét és 2005. december 15-ig visszamenőleg nem napi 2 millió, hanem 3 millió eurós büntetésre ítéli a céget - állítják EU-források.
az Európai Bizottság azért készül a Microsoft megregulázására, mert a vállalat nem tett eleget a 2004 márciusi antitröszt-ítéletben rá kirótt kötelezettségeknek. A Bizottság arra utasította a Microsoftot, hogy egy olyan Windows-változatot dobjon piacra, amely nem tartalmazza a Media Playert. Emellett a redmondi cégnek meg kell osztani versenytársaival bizonyos információkat a Windows operációs rendszerről és a használt protokollokról, hogy a cégek egyenlő esélyekkel versenyezhessenek a szerver-szoftverek piacán.

A Windows Media Player nélküli operációs rendszer elkészült és a piacon is van, a kommunikációs protokollok dokumentációjával kapcsolatos kitétel azonban azóta is forró téma, a Microsoft ugyanis úgy véli, az EU olyan mélységig követelné meg technológiájának feltárását, ami már veszélyezteti szellemi tulajdonát. A Bizottság 2005. december 15-ig adott haladékot a cégnek, hogy elkészítse a szükséges dokumentációkat, azonban a cég által benyújtott iratokat a független megbízott szakértő használhatatlannak találta.

Ez lenne az első olyan eset, amikor az Európai Bizottság azért büntet meg egy vállalatot, mert az ellenkezik egy ítélettel. A Microsoft álláspontja szerint a dokumentumok részletesek és megfelelőek voltak és valójában az EU szándékosan nem határozza meg pontosan, mit vár a cégtől. A Microsotnál mérnökök százai dolgoznak most az iratok elkészítésén, amelyeket legkésőbb július 18-ig kell benyújtani az Európai Bizottságnak.

Az uniós versenyügyi jog szabályok szerint egy vállalatot legfeljebb forgalmának 5 százalékára lehet megbüntetni. A Microsoft tavalyi forgalma 39,79 milliárd dollár volt, ami naponta több mint 100 millió dollárt jelent, ez alapján a bírság elérhetné a napi a 5 millió dollárt, azaz több mint 4 millió eurót is. A pletykák szerint a Bizottság a napokban tárgyal a Microsoftra kiszabandó büntetés mértékéről. A bírságot minden nap kivetik a cégre, egészen addig, amíg az Európai Bizottság úgy nem találja, a cég eleget tett kötelezettségeinek.

Forrás: hwsw

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek: A házasság szövetség

Burkoltan bírálta a spanyol szocialista kormány egyházi körök által hevesen támadott társadalmi… Tovább olvasom