Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Nap-hónap-év formátumú lesz januártól a minőségmegőrzési jelölés

Kötelezően érvénybe lép január 1-jén az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő új, az Európai Unióban is elfogadott jelölése, így az élelmiszergyártóknak ettől az időponttól a nap/hónap/év sorrendet kell használniuk a termékek csomagolásán.
A változtatás célja, hogy az EU többi 26 tagállamában már használt jelölés Magyarországon is meghonosodjon, ezzel egységes, átlátható rendszer jöjjön létre az egész unióban.

A magyar fogyasztók eddig kétféle dátumjelölési móddal találkozhattak az üzletekben. A magyar helyesírási szabályoknak megfelelő jelölés mellett (év/hó/nap) az élelmiszerek csomagolásán már eddig is gyakran látható volt a nap/hónap/év sorrend. Ez utóbbit kell január elsejétől kötelezően használni.

A gyártók és a fogyasztók számára az átállás megkönnyítése érdekében több mint egyéves átmeneti időszak állt rendelkezésre. Ez idő alatt mindkét sorrend szerinti jelölés alkalmazható volt.

A vidékfejlesztési miniszternek az élelmiszerek jelöléséről szóló rendelete továbbra is lehetővé teszi, hogy az élelmiszert előállító vállalkozások a hónapot a teljes szó kiírásával (szeptember), vagy rövidítéssel (szept.), az évet kettő (11), vagy négy karakterrel (2011) tüntessék fel.

Olvasóink írták

  • 3. miracle 2011. december 30. 19:50
    „További javaslat ehhez az eszetlen rendszerhez, hogy az időpont mp:perc:óra formátumba kerüljön megjelölésre. Az árak pedig cent, euro sorrendben.”
  • 2. Madarász 2011. december 30. 18:34
    „Ez egy dologra jó: megkeverni a vásárlókat. Mi nem így írjuk a dátumot, minek a külföldi formátumot átvenni?”
  • 1. tovari 2011. december 30. 16:34
    „Esetleg az EU-s béreket nem veszik át végre - jó lesz az átlag is”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben Miskolc gazdálkodása

Miskolc adóssága 2007 és 2010 között 10,9 milliárd forintról 32 milliárd forintra nőtt; az önkormányzat gazdálkodását a pénzügyi kockázatok veszélyeztetik - állapította meg az ÁSZ. Tovább olvasom