Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Nálunk is terjednek a kerti tavak, sziklakertek

Egyre több kertben létesül kerti tó – csodálatos, vízi, vízparti növényekkel, halakkal –, illetve sziklakert. És egyre több kertépítő vállalkozás foglalkozik ezekkel a ma Magyarországon még különlegesnek mondható, Nyugat-Európában már régóta elterjedt „természetes létesítményekkel". Saját kertjében is nyaralhat valaki tó mellett.
Nyugat-Európában már megszokott, nálunk még nem mindennapi a kerti tó. Fotó: DM/DV
Már akár egy tizenöt-húsz négyzetméteres kert is alkalmas arra, hogy helyet kapjon benne kerti tó vagy sziklakert. A szegedi Keczán 2000 Kft. évente négy-öt kerti tavat épít, és ugyanennyi sziklakertet. Az esetek egy részében mindkettőt kéri a tulajdonos – mondja Keczán József ügyvezető igazgató.

A kerti tó legegyszerűbb, legolcsóbb formája az egy-két négyzetméternyi, földbe süllyeszthető, speciális műanyagból készült medence. Ilyenkor a tó formája, mérete adott. Ha a tulajdonos nagyobb tavat szeretne, saját maga akarja megszabni a leendő tó alakját, s „természetesebb" összhatásra törekszik, tófóliából készül. Tófóliából a szakember az egy milliméternyi vastagságút ajánlja – van vékonyabb is, de jobb a biztonság –, amely alá geotextília kerül, ez útját állja az esetleg a tógödörben maradt gyökerek növekedésének, az alá pedig homokterítés megy.

Fontos: a tó kiképzése teraszos legyen – léteznek növények, melyek mély, legalább egyméteres vízoszlopot igényelnek, például a csodálatos virágzatú tündérrózsák, mások számára tizenöt-húsz centis vízmélység kell, és így tovább. Amennyiben halak is kerülnek a vízbe, különösen ügyelni kell arra, hogy legyen egy legalább egyméteres, vagy még mélyebb „kút" a tó alján, ahová a halak visszahúzódhatnak a nyári kánikula elől, s át is telelhetnek. Nagyon fontos a vízforgatás-vízszűrés: csak így tudjuk teljes biztonsággal megelőzni a halpusztulást. Szintén jó, ha akadnak árnyékot adó fák a közelben: a tó egy része mindig maradjon árnyékban.

Mennyibe kerül a kerti tó? Ha a tervezést, anyagbeszerzést, kivitelezést egyaránt a cégre bízza a megrendelő, négyzetméterenként 20-50 ezer forint lehet az ár. A konkrét munka akár két nap alatt is elkészülhet – az persze, hogy a tó valóban „élni" kezdjen, időbe telik, és néhány biológiai alapfogalom ismerete sem árt hozzá; a témának bőséges szakirodalma van.

Persze külön-külön is beszerezhető minden, s a munkát is el lehet egyénileg végezni. Az előregyártott medence 30-150 ezer forint, mérettől függően; a vastagabb tófólia négyzetmétere 1600- 1800 forint. Fóliából, geotextíliából egyébként mindig többet kell számolni, mint a leendő vízfelület – a tóban lévő magasságkülönbségek, a megfelelő partszegélykialakítás, egyebek miatt –, egy tizenkétszer tizenkét méteres fólia nyolcszor nyolc négyzetméteres tóhoz elég. A vízforgató, szűrőberendezések ára 30-200 ezer forint, teljesítménytől függően. Az említettek szakkereskedésekben, barkácsáruházakban kaphatók, de maga a kertépítő cég is beszerezheti. Éppúgy, mint a vízinövényeket, halakat. A növények darabja néhány száz forinttól több ezerig terjedhet, a halak – legtöbbször aranyhalak, illetve koiponty-ivadékok – egyedenként szintén néhány száz forintba kerülnek.

Mi a helyzet a sziklakerttel kapcsolatban? Négyzetméterenként 15-30 ezer forint a létrehozása, a tervezéstől a kivitelezésig – mondja a szakember. Mediterrán jellegű kert létrehozásához mészkövek szükségesek, ha japánkertet szeretne a tulajdonos, akkor sötétebb alapszínű, vulkanikus kőzetek kellenek. A növényzet is ennek megfelelő. És úgy célszerű összeválogatni őket, hogy ne egyszerre bontson szirmot az összes növény, hanem tavasztól őszig. A sziklakertekre, tavakra egyaránt vonatkozik: ne ezek kerüljenek a kert központjába, mert akkor nagyon mesterkélt lenne az összhatás. Ha szakértően gondozzák őket, enélkül is magukra vonják a tekintetet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestek az utcán

Az iraki rendőrség 43, fejlövéssel megölt ember holttestét találta Bagdad utcáin az utóbbi 24 óra… Tovább olvasom