Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Nagyothallók jogai és lehetőségei

Hazánkban mindenki számára adott a lehetőség és jog, hogy a halláscsökkenése hallókészülék adásával megszüntethető legyen.

Hazánkban a kisdedkortól a „matuzsálemi" életkorig mindenki számára adott a lehetőség és jog, hogy – amennyiben a szakvizsgálatok kizáró okot nem találnak – a halláscsökkenése hallókészülék adásával megszüntethető legyen.

Sajnos rendkívül sokféle negatív, „zsebbevágó" probléma fenyegeti az érintetteket. Éljenek hát jogaikkal és a széles körű segítséget biztosító lehetőségeikkel!

Keressék a szakrendelőt

Első lépésként fel kell keresni a területileg illetékes fül-orr-gégészeti szakrendelést, ahol pontosan ki fogják deríteni a halláscsökkenés okát. Nagyon szeretnénk, ha az alapellátás orvosai is ezt választanák első lépésként, és beutalójuk a szakorvosokhoz szólna. Itt ugyanis megállapítják, hogy nincs-e szükség valamilyen műtétre vagy gyógyszeres kezelésre, és meg is teszik a szükséges intézkedéseket.
Higgyék el, itt fogják a leghamarabb kérni a teljes körű audiológiai vizsgálatot, és küldik tovább a beteget korrekt fülstátusszal, hallókészülék illesztésének igényével.

Csak segítő szándékkal szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy milyen nehéz eligazodni szegény nagyothallóknak a mára kialakult káoszban, amit legfőképp a páciensszerzés körül kialakult technikák okoznak.

Be van itt minden dobva, kérem!

Például a nyugdíjasklubokban, az öregotthonokban megjelenő „doktorok", akik „szakmai előadás" tartása után minden előzetesen kötelező teendőt mellőzve megállapítják a bajt, majd szórólapokat osztogatnak, valamint a faluházakban „kidoboltatott" ingyenes vizsgálatok sorozata, amelyet ismét a hallókészülék feltétlen szükségének megállapítása követ.

De ilyenek a városok fontos pontjain megjelenő – szerencsére még ritka – hallásmérő autóbuszok, ahol minden zajmentesítés nélkül megállapítják a halláscsökkenést.

De megtévesztő a születés- és névnapok köszöntő leveleihez mellékelt ingyenes átvizsgálást ígérő invitálás is – amit érdekes módon nemegyszer vényfelírás követ.

Döbbenetes az is, amikor vizsgálat után kiderül a nem várt tény, hogy éppen a szükséges készüléket nem lehet – az egyébként a térítésmentességre jogosultnak – támogatottan felírni, vagy hogy csak kétoldali halláscsökkenés esetén jár a tb-támogatás, egyoldali csökkenés esetén pedig nem. Ezek bizony megtörtént példák!

Általában mindenütt ingyenes a vizsgálat

Az ingyenes hallásvizsgálat, ingyenes hallásgondozás csupán csábítás, ami egyébként minden kiszolgálóhelyen ugyanilyen feltételekkel folyik. Hasonló a világmárkák ígérete, amikor minden készülék ugyanazon a tb-listán van, bárhol felírják, ahol arra szerződtek a forgalmazók.
Hihetetlen, hogy mennyire üzletté vált ennek a komoly, fogyatékosnak minősülő és minden támogatást megérdemlő rétegnek az ellátása, illetve megszerzése.

Könnyen meg lehet tudni, hogy hol vannak jelen a világcégek garantált termékeikkel, hol dolgozik olyan formátumú szakembergárda, ahova nyugodt szívvel el lehet vinni nagyothalló hozzátartozónkat, akár gyermek, akár felnőtt, vagy éppen idős vagy beteg. És ahol bármikor visszavárnak, bármilyen gondunk-bajunk van. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szaktanácsadók helybe mennek

Csongrád megyében a MOSZ keretein belül két szaktanácsadó segíti a termelőket a… Tovább olvasom