Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nagyothalló járművezetők

Az egyébként elfogadott hallókészülékek viselőik saját járművének hangját is jelentősen felerősíti.

Nehéz lehet a járművezető hallókészülékviselők helyzete, hiszen az egyébként elfogadott készülékük saját járművük hangját is jelentősen felerősíti. Pláne akkor, ha a jármű műszaki állapota nem kielégítő és zajosabb az átlagnál.

Ha a vezetőnek olyan típusú halláscsökkenése van, amire jellemző a kóros hangosságfokozódás megléte, akkor a közeli járművek hangja még kellemetlenebb, a hirtelen erős zaj (duda, sziréna) még ijesztőbb, szinte fájdalmat okozóan bántó.
A társalgás is megosztja a figyelmet, ami a fokozott igénybevétel miatt amúgy is gyorsan kifárad. Ezért fontos, hogy síkos úton, nagy esőben vagy ködben a nagyothalló lehetőleg ne vezessen.

Úrvezetőknek

Természetesen a halláscsökkentek általában csak a motorkerékpár-, illetve a „B" kategóriás, ún. úrvezetői engedélyt kérhetik és kaphatják meg. A jelenlegi jogszabály előírja, hogy az orvosi engedélyt a beteget legjobban ismerő háziorvos adhatja ki abban az esetben, ha az előzőleg elvégzett vizsgálatok – belgyógyászat, szemészet, ideggyógyászat és a teljes körű audiológiai vizsgálat stb. – ezt lehetővé teszik.

Hivatásos gépkocsivezetés

Hivatásos gépkocsivezetés, közforgalmú és tömegközlekedést lebonyolító járművek vezetése és bizonyos speciális gépek működtetése a nagyothallók számára, saját és környezetük érdekében alig lehetséges. Csak bizonyos minősített kivételes esetekben engedélyezhetik, országos szintű munkaalkalmassági vizsgálat után.
Kérjük a halláscsökkenteket és a készülékviselőket, hogy inkább ők vigyázzanak ránk, mivel autóink vagy megkülönböztetett járműveink vezetése közben nem tudhatjuk, hogy ki ül a mellettünk vagy az előttünk lévő járműben. Sajnálatos, hogy hazánkban még nem vált gyakorlattá az a már sok helyen jól bevált matrica, amely az érintett vezetők kocsijának hátsó ablakán látható, és a nagyothallók egyezményes nemzetközi jelét, a fehér alapon egymás mellett lévő fekete pontokat ábrázolja.

Dr. Faragó László fül-orr-gégész, audiológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc drogkereskedőt ítéltek halálra Vietnamban

Hat férfit és két nőt ítéltek halálra drogkereskedelem miatt Vietnamban. A dél-ázsiai országban idén… Tovább olvasom