Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nagyot bukhat, ha visszahívja ezeket a számokat

Legyen óvatos, hatalmas összegeket bukhat! Kíméletlen trükkök vannak az afrikai számos hívások mögött, aki figyelmetlen, rengeteget fizethet.
Pár hete kiderült, hogy sokakat hívogatnak egzotikus telefonszámokról, melyekről csörgetik meg ismeretlenek a telefonokat. Akkor az Index megpróbált utánajárni, mi értelme lehet az egésznek, de úgy tűnt, semmi.

Akkor azt írták itthonról nem lehet emelt díjas hívásokat indítani külföldre, ezért senki nem tud pénzt keresni azon, hogy afrikai számokat hívunk vissza.

Az Index most kiderítette, hogy ez nem teljesen igaz. Kiderült, hogy a nemzetközi hívások működését kihasználva a csalók akár 400 forintot is kaszálhatnak hívásonként.

Ez nem tűnik nagy összegnek, azonban a csalók naponta több tízezer ilyen hívást lebonyolíthatnak, ami nekik szinte semmibe sem kerül. Afrikában ennél kevesebből élnek emberek naponta, ehhez képest nem rossz üzlet.

A csalás menetét elég bonyolult elmagyarázni, az Indexnek Szaló Tamás, a Telenor visszaélések felderítésért felelős munkatársa segített.

A nemzetközi vonalak nincsenek ingyen


A csalás alapját az adja, hogy a nemzetközi vonalak nincsenek ingyen. Ilyenkor kellenek olyan nemzetközi szolgáltatók akik elviszik a hívást a külföldi célpontig.

Ma már bárki vehet magának hívószámot az interneten pár kattintással, alig kerül valamibe, ezt tette a csaló is.

Amikor visszahívunk egy például +235-tel kezdődő, Csádból csörgető telefonszámot felépül egy nemzetközi vonal. Ami akkor is pénzbe kerül, ha nem emelt díjas számról van szó. A nemzetközi elszámolás percalapú, így egy másodpercért is percdíjat fizetünk.

A hívást egyik szolgáltató továbbítja a másiknak, közvetlen kapcsolat híján. Ebben a láncban elég sok szolgáltató lehet, ami mind leemeli a maga hasznát.

A végén elérjük a tartomány tulajdonosáig (+235 XXXXX), aki még megtart magának 180 forintot azért, hogy továbbítja a hívást az interneten vett szám tulajdonosáig.

A csaló olyan feltételekkel vette meg a számot a tartomány tulajdonosától, hogy a bejövő nemzetközi hívások fennmaradó összegéből részesedést kap.

A végén az, aki elérte, hogy visszahívják 140 forintot tehet zsebre abból az 500-ból, amit a magyar szolgáltató kifizetett, hogy egyáltalán létrejöjjön a hívás.

Emelt díjas számokkal is trükköznek


A csalók emelt díjas számokkal is trükközhetnek. A csalók vehetnek Afrikában emelt díjas számot. Ez nálunk egyszerű hívás lesz, a szám azonban mégis emelt díjas, ez valahol a nemzetközi továbbító szolgáltatóknál derül majd ki.

A nemzetközi szolgáltató ekkor elkezdi visszafelé kiszámlázni a drágább díjat, ami végül mégis lecsapódik a magyar szolgáltatónál. Az előfizetőjére nyilván nem terhelheti rá, ezért neki kell állnia. Ha pedig valaki kifizeti a pénzt, akkor az végül elér az eredetileg hívást indítóhoz is.

A csalóknak lehet kapcsolatuk valamelyik nemzetközi szolgáltatónál is. Ha megmondja melyik az a szám, amit csalásra használ, és a szolgáltató már megállítja a hívást, mielőtt célba érne, sok továbbító már nem veszi le a hasznát. Ilyenkor lehet akár 400 forintot is zsebre tenni az eredetileg 500-as hívásból.

A másik megoldás, ha a csalók felveszik a hívást, de a csengetés hangját játsszák be. A gyanútlan ügyfél pedig akár percekig vár arra, hogy végre valaki felvegye, miközben már pörög a többszázas percdíj.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállt a magyarorszag.hu

Az oldal rendkívüli karbantartás miatt állt le, a Kormányzati Portál és az Ügyfélkapu már újra… Tovább olvasom