Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Nagyon fontos a lelki támasz

Leterheltek, éppen ezért – a lelki támaszt tekintve – a betegek nem mindig számíthatnak az onkológián dolgozó nővérekre. Hiányzik a hospice, a ma még gyógyíthatatlan betegek testi-lelki támogatása is, amely a főváros mellett már több vidéki nagyvárosban jól működik.
A pszichés vezetést, azaz a súlyos betegségek feldolgozását segítő lelki támaszt a betegek is nagyon igényelnék, ám erre a győri Petz-kórház onkológiai osztályán kevés a lehetőség. A pszichoonkológiára mégis egyértelműen szükség lenne – szögezte le lapunk érdeklődésére dr. Herodek Gabriella onkológus, pszichoterapeuta, aki elmondta, számos nagy onkológiai centrum tapasztalatára építve ezért szerveztek Győrben olyan tanácskozást, amely egyfajta párbeszédre invitált onkológust és pszichológust egyaránt.
– Fizikailag nagyon leterheltek a nővérek – szögezte le Varga Edit nővér –, ebből adódik, hogy a betegek pszichés vezetésére nagyon kevés idő jut és szakember is kellene hozzá. Bennünket is megvisel, hogy szeretnénk segíteni, ám erre alig jut idő.
Kovács Katalin és Bécsi Miklósné osztályos nővérek szerint számos érdekes előadást hallottak, ám hogy Győrben ebből mi valósulhat meg, azt még maguk sem tudják. Honyák Istvánné optimista, szerinte előbb-utóbb teljesül a betegek és az orvosok óhaja.
Az egész napos tanácskozás keretében dr. Molnár Mária, a Kecskeméti Onkológiai Központ pszi-

chiátere a daganatos betegek pszichés vezetése terén elért gyakorlati tapasztalatairól, dr. Herodek Gabriella a rossz hír közlésének kommunikációs nehézségeiről beszélt, M. Bodor Mária a Magyar Rákellenes Liga képviseletében pedig a civil szervezetek szerepét emelte ki. S ugyan a győri Petz Aladár Megyei Oktató kórházban ezekben a napokban másról sem hallani, mint a takarékosságról és a létszámleépítésről, azért a szakemberek legalább elkezdték azt a párbeszédet, amelyben a pszichiáterek új szerephez jutnak az onkológián: legfőképp a betegség lelki jellegű feldolgozásában segítenek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszonyatos áron a szegedi építési telkek

Horribilis összegért juthat saját portához az, aki Szegeden szeretne építkezni. Egy ezer… Tovább olvasom