Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Nagyon érzékeny Magyarország a klímaváltozásra

A klímaváltozás természeti sokszínűségre gyakorolt hatása szempontjából Magyarország a világ egyik legsérülékenyebb országa – áll az ENSZ nemzetközi tudóscsoportjának jelentésében.
Diana Ürge-Vorsatz, a jelentés készítésében résztvevő Közép-Európai Egyetem docense elmondta, hogy amíg más országokban csak egyes területek esnek az ökológiailag legmagasabb sérülékenységi besorolás alá, addig Magyarországon szinte alig van ettől eltérő térség. Rosszabb helyzettel Európában csak Belgium, a világon pedig a Dél-afrikai Köztársaság szembesül - tette hozzá.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter hangoztatta, hogy Magyarország a klímaváltozás hatásai szempontjából az átlagosnál fokozottabban kitett államok közé tartozik. Utalt azokra a meteorológiai számításokra, amelyek szerint a globális felmelegedés üteménél a magyarországi átlaghőmérséklet emelkedése majdnem másfélszer gyorsabb.

Diana Ürge-Vorsatz magyarázata szerint mindez azt jelenti, hogy a jelentésben az éghajlatváltozás egész Európára előrevetített hatásai fokozottabban jelentkezhetnek. A jelentés intenzívebb téli csapadékot, ennek nyomán pedig hevesebb folyóáradásokat, továbbá hőhullámokat jósol. Magyarországot nem érinti, Európa különböző részét annál inkább a gleccserek olvadása, valamint a növénytakaró átalakulása.

A docens kiemelte, hogy akármilyen radikális beavatkozások mellett döntenek is a világ országai, több száz évre már biztosan alkalmazkodni kell a változó klíma következményeihez. Az alkalmazkodás mellett nem szabad tovább halogatni a túlságosan nagy arányú felmelegedés megelőzését, hiszen az idő múlásával egyre kritikusabb helyzettel lesz kénytelen a világ szembesülni - fűzte hozzá.

A jelentés három pillér köré csoportosítja a tennivalókat, amely közül prioritásként az energiahatékonyság fokozását említi. Az energiaellátást tekintve a megújuló energiaforrások, a biztonságos nukleáris energia fontosságát említi, és szól a szén-dioxid föld alá temetését célzó úgynevezett „karbon elkobzás" projektek szükségességéről is. Harmadik pillér a földhasználat megváltoztatása, ami részben erdősítést jelent.

A 2,5 éve készülő, 120 oldalas jelentés nagyságrendekkel kisebb terjedelmű, mint az ENSZ kormányközi testületének, az IPCC-nek három héttel ezelőtt Párizsban részben nyilvánosságra hozott klímajelentése. A szerdai jelentés ugyanakkor a korábbinál sokkal gyakorlatiasabb, hiszen a tudományos megállapításokon kívül javaslatokat fogalmaz meg a döntéshozók számára.

Legközelebb április elején jelenik meg nagyszabású, nemzetközi jelentés az éghajlatváltozásról, akkor az ENSZ IPCC panelje a 3 ezer oldalas jelentésének második részét hozza nyilvánosságra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

a legjobb soproni atléták távoztak

Jelentősen meggyengült, legsikeresebb atlétáit veszítette el a Soproni Atlétikai Club. A két… Tovább olvasom