Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Nagyobb szigor és magasabb bírságok az utakon

Július elsejétől akár 300 ezer forintos bírság is járhat gyorshajtásért, ittas vezetésért, a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásáért, és a piroson áthajtásért is. Ez utóbbit a járőrök a gyalogosok esetében is figyelik, akik szintén magas, 30 ezer forintos bírságra számíthatnak - olvasható a keddi Népszavában.

A napilap cikke szerint határozathozatal nélkül, akár a helyszínen 300 ezer forintos birsággal sújthatják az autósokat július 1-jétől a közlekedési törvény módosításainak életbelépésével.

A Népszava emlékeztetett arra, hogy a 300 ezer forintos összeghatár nem új a jogszabályban, a 2008-ban életbe lépett törvényben azonban csak olyan meghatározott esetekben róhatták ki azt az autósra, ha például természetvédelmi területre behajt vagy a vasúti átjárónál nem áll meg, esetleg túl gyorsan hajt.

A törvénymódosítással a kormány elsősorban a külföldi autósokat kívánja megszorítani: többségük ugyanis egyáltalán nem fizeti be az itt kapott bírságot. Az új szabály ezért lehetőséget kínál a rendőrnek, hogy "visszatartsa" a külföldi adós autóját - amit a bírság megfizetéséig - egy kijelölt várakozási helyen kell tárolni.

A cikk felidézte: az eddiginél kevesebbet kell fizetni a mobilozásért, a bukósisak vagy gyermekülés használatának elmulasztásáért; legfeljebb 30 ezer forintot. Bejön ugyanis a pontrendszer, 18 összegyűjtött pont esetén már elveszik a jogosítványt, ami a szakértő szerint elég visszatartó erő lehet.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. miracle 2011. június 15. 19:27
  „reszegenisjozan
  "Pont a mondandóm (és a cikk egyik) lényegét pontoztad ki!!!
  "HATÁROZATHOZATAL NÉLKÜL"!!!!!!!!!"
  Hát ha te határozat hozatallal szívesebben fizeted ki, legyen neked. Teljesen mindegy. Határérték felett 300E, akár papíroznak még utána 3 hétig, akár nem.”
 • 39. zsukov 2011. június 15. 04:07
  „Csak céges Audival Mn úr vagy polgármeter úr ????????”
 • 38. HarconaMarcos 2011. június 15. 00:51
  „Hm, páran már megint osztják itt az észt. Lobbo, mint szakmabeli (akinek a netto 350 ezer csökkenés lenne, tehát vagy főtiszt, vagy hazudik) kezdhetné azzal is, hogy elvi alap bármilyen büntetésnél: nagyobb visszatartó erő a lebukás nagyobb valószínűsége, mint a büntetés nagysága. Gondolom lézerjani blokkolója ügyében még nincs álláspontja sem a rendőrségnek.
  Jerry valószínűleg járőr, ő jobban tenné, ha nem itt égetné a céget, hanem kicsit átnézné a helyesírás alapjait! Amúgy sincsenek túl nagy véleménnyel az emberek a rendőrökről, nem kell azt még tovább rontani.
  Az út kezelőjének semmi más feladata nincs az úttal kapcsolatosan, mint az arra közlekedők leveleiből értesülni, hogy sz*rrá szétesett már az út amit kezel?
  Arról nincs is mit mondani, hogy egy átlagember két-három havi fizetése a büntetés. Magyarország, így szeretlek. :-/”
 • 37. gondolat1234 2011. június 15. 00:27
  „Azt nem értem, hogy mindig mindenki csak a rendőröket szidja. Arról nem beszéltek, hogy mekkora barmok száguldoznak az utakon. Most meg még a motoros szezon is elindult. A hosszú hétvége alkalmával rokonokhoz utazás során amit tapasztaltam, döbbenet. Motorosok, autósok is, 120-150-es tempóval, letolnak az útról, ha 100-al megyek. Előznek záróvonalon, beláthatatlan kanyarban, mások testi épségét veszélyeztetve. Ezeknek kellene sorozatban a 300ezer ft, aztán megjönne az eszük. És itt nemcsak Audisokra, meg BMW-sekre gondoltam.
  Sokkal több ellenőrzés kellene az utakra, mert ez tarthatatlan.
  Péren kint a 30-as tábla és 100-al mennek el mellettem...
  Csornáról kifelé a tejporgyár felé letol a Focus, mert tartom az 50-et a tábláig. Ki tudja, már volt olyan, hogy a tábla mellett bújt a rendőr...
  Tőlem száguldozzon a marhája, meg fizetgesse a csekkeket, de ne az én testi épségemet veszélyeztetve !”
 • 36. fl 2011. június 14. 23:04
  „miracle:
  Nem büszkélkedem vele, hogy nem kötöm be magamat, valamint nem is vagyok notórius szabályszegő, 95%-ban használom az övet. Csupán arról írtam, hogy vannak olyan helyzetek, hogy a városban megyek néhány utcányit és akkor nem használom az övet.
  Egyébként "szép" amit leírtál a baleseti lehetőségként, csak épp nem főúton, autópályán közlekedem öv nélkül, hanem a kertvárosban, belvárosi araszolásnál, ott ahol, "3 utca között 5-ször fog meg a piros lámpa". Szóval ésszel élek és vezetek. Több mint 20 éve vezetek, 5-600eKm van mögöttem és még csak egy koccanást sem okoztam.
  Viszont azt sem gondolom, hogy ezt ennyire agyon kellene szabályozni, és ilyen súlyosan kéne büntetni. Az ittas vezetést, gyorshajtást viszont igen!

  Lobbo71:
  Súlyos baleset esetén utolsó dolog lenne, hogy plasztikai műtétet állami kórházban csináltassak! Ezért van élet/baleset biztosításom, amire havonta a tb többszörösét fizetem be.”
 • 35. dünnyögő 2011. június 14. 22:51
  „Csak a vak bohócok nem veszik észre.”
 • 34. reszegenisjozan 2011. június 14. 22:23
  „32. mc

  10-ből 10 pont.

  A gáz, hogy ennek a komediának mi vagyunk az élő szereplöi.
  Igaz, ezt páran nem veszik észre. Őket rohadtul irigylem.”
 • 33. reszegenisjozan 2011. június 14. 22:20
  „31. Miracle

  Direkt csinálod?? :))
  Pont a mondandóm (és a cikk egyik) lényegét pontoztad ki!!!
  "HATÁROZATHOZATAL NÉLKÜL"!!!!!!!!!

  Boldogok a lelki szegények <moderálva>”
 • 32. mc 2011. június 14. 22:10
  „Rendszerváltás kapcsán 1989-ben egy óvatlan pillanatban kicserélték a szánkban ...... <moderálva>
  Azóta azt ugatják, hogy ugathatunk. De ha rágunk, akkor azt már harapásnak nevezik.
  Ha nézünk, akkor igazából csak lesünk, mert a bevételeink az európai átlag töredéke, a megélhetésünk pedig ugyanannyi, esetenként több is.
  Az ország politikusai a Himnusz első sorait félreolvasták; Isten, fojtsd meg a magyart!”
 • 31. miracle 2011. június 14. 21:28
  „reszegenisjozan
  "Mész lakott területen kívül, hülye rendőrt odaállítjákmaz egyenes úton, 5 éve ott felejtett 30-as táblánál 90-el..kapsz...300 ezres bírságot"
  Utoljára írom le: most is kapsz. Ez nem azt jelenti, hogy egyetértek vele, hanem azt, hogy ebben nincs semmi változás.
  fl
  Akik egészségtelenül élnek, nekik is többet kéne fizetniük.
  Azért mindenesetre szólj a többieknek, hogy mivel nem vagy bekötve, max 30-cal ne adják meg az elsőbbséget, mivel halottam én már olyanról is, akinek 80-nal nem adták meg, nem volt bekötve és nem az orra törött el, hanem a szemüvege. Is. Mivel 50 méteres röppálya után fejjel ráesett.
  Eszem megáll azoktól egyébként, akik még büszkék is arra, hogy nem kötik be magukat. Hihetetlen helyi menő csávók, kár hogy eszük, mint a tyúknak.”
 • 30. Lobbo71 2011. június 14. 21:25
  „fl: 18 év alatt 300k-s bruttó fizetéssel számolva befizettél kb. 4 millió Ft tb járulékot. Ez kb. egy sima műtét ára. Egy plasztikai műtét, amiben a szélvédőtől szétvágott arcodat helyreteszik, kb. 10 millió.”
 • 29. fl 2011. június 14. 19:54
  „16.
  "...mások által befizetett tb-ből finanszíroznák a műtéteidet" - általában akár igaz is lehet, de

  én speciel 38 éves vagyok, 20 éves korom óta dolgozom, 16 éves koromban vettem utoljára igénybe tb-által finanszírozott orvosi szolgáltatást. Évente teljes egészségügyi ellenőrzésre, fogorvoshoz, szemészhez magánorvoshoz járok és perkálok.
  Szerintem, ha a városban koccannék és betörne az orrom, mert nem kötöttem be magam, esetleg lenne egy agyrázkódásom, talán telne az eddig befizetett tb-mből a kezelésekre.

  De visszakérdezek, aki egészségtelenül táplálkozik évtizedekig, nem mozog, nem sportol, az garantáltan beteg lesz, és az ő kezelésére tényleg nem elég az általa befizetett tb. Azt meg én fizetem, és őt nem büntetik érte. Szerintem az sokkal veszélyesebb.”
 • 28. knifemaster 2011. június 14. 19:30
  „23. miracle 2011.06.14. 16:23

  Te mond,mikor mondott a kormány itt igazat az elmúlt 1 évben?”
 • 27. Jägermeister 2011. június 14. 19:25
  „Hat a külföldi vezetöktöl eddig is be lehetett hajtani a birsagot. Ha a birsag elerte a 70 eurot! Es a magyarnak is jött eddig is a levelke, ha kinnt követett el szabalytalansagot. A kedves Fityesz tenyleg azt hiszi, hogy a zemberek most masztak le a falvedöröl??? Nesze neked 2/3-ad! Ezt akarta az emberek többsege! Nekem nyugodt a lelkiismeretem! Nem rajuk szavaztam!”
 • 26. Lobbo71 2011. június 14. 19:15
  „"Ja, és az autód ér 1-2-3 milliót, amiből 1-2 mill. a hitel. Na, meg a fizetésed 100 ezer..."

  100ezres fizetésre milliós autó hitelre? Az tényleg nem büntetést érdemel, hanem kb. <moderálva>”
 • 25. háté 2011. június 14. 18:56
  „A törvénymódosítással a kormány elsősorban a külföldi autósokat kívánja megszorítani: - ekkora baromságot, a traffipax "ugrálmajd" -hé itt egy külföldi!
  Ezek a narancsosok, megint hülyének nézik a választóikat!”
 • 24. reszegenisjozan 2011. június 14. 17:52
  „Miracle

  Az 500 forintos kenyérrel a külföldi vásárlókat igyekeznek elrettenteni attól, hogy felhajtsák a magyar kenyér árát.

  Nem tudom, én valahogy nem hiszek abban, hogy ezt a küfődi autósok miatt vezették be.
  Ha te elhiszed, akkor boldog tudatlan vagy. De boldog...

  Én inkább azt hiszem, hogy ez tisztán pénzbehajtás, mégpedig tőlünk.
  Soha nem kellett bírságot fizetnem, mert legtöbbször még a 30-as, pár éve ott "felejtett" tábla utasításait is betartom.
  Kell a bírság, de legyen mondjuk autó értékének megfelelő, mint pl Svájcban.
  Mész lakott területen kívül, hülye rendőrt odaállítjákmaz egyenes úton, 5 éve ott felejtett 30-as táblánál 90-el (mert tudod, hogy az útfelújítás kb 5 éve befejeződött) és helyben határozathozatal nélkül kapsz a nyugdíja miatt aggódó hülye rendőrtől 300 ezres bírságot...
  Ja, és az autód ér 1-2-3 milliót, amiből 1-2 mill. a hitel. Na, meg a fizetésed 100 ezer...

  Összeségében kell nézni mindent. De Magyaro-on nem szokás összefüggéseken gondolkodni.

  A cikket továbbra sem olvastad el, mert te írtál szöveg nem értéséről,´miközben pontosan te nem értetted a cikket...”
 • 23. miracle 2011. június 14. 16:23
  „reszegenisjozan
  Látom neked nem megy. Pedig még le is van írva:
  "A törvénymódosítással a kormány elsősorban a külföldi autósokat kívánja megszorítani: többségük ugyanis egyáltalán nem fizeti be az itt kapott bírságot."
  Az, hogy másért is járHAT, az egy dolog és piszkosul nem érdekel - meg az átlagembert sem - mert piroson nem hajtunk át, övet becsatoljuk, nem iszunk, ez vagy fehér vagy fekete. Akinek ezek nem triviálisak az vinnyog persze.
  A gyorshajtás egészen más tészta - bár 300 E-t nem könnyű összehozni - mivel nagyon sok helyen indokolatlan a korlátozás.”
 • 22. háté 2011. június 14. 15:20
  „Pénz, büntetés, uzsora - ez egy faj állandó visszatérő, behajtó agymenése.
  Hol olvasni mostanában, ellenőriznek, segítenek- és védenek?
  Több rendőrt ígértek az utak mellé! - a nép, soha nem tudja hol lehetnek.”
 • 21. Muki81 2011. június 14. 15:16
  „Tele van az ország olyan közalkalmazottal és köztisztviselővel, akik csak a seggnyaláshoz értenek. Valamiből el kell tartani őket.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál Elnöki Érdemérmeket adott át

Schmitt Pál köztársasági elnök Elnöki Érdemérmeket adott át hétfőn a Sándor-palotában a kultúra, a… Tovább olvasom