Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Nagyobb súlyt kap a szakértői testület

A Városi Tervtanács feladatairól és kompetenciájáról is rendeletet alkotnak a jövő csütörtöki soproni közgyqlésen. A szakértői testület észrevételei a továbbiakban nagyobb súlyt kapnak a hatósági eljárás során.
– Helyi rendeletek, építési szabályzatok írják elő, mely épületek tervei kerülnek véleményezésre a Városi Tervtanács elé – fogalmazott Kuslits Tibor soproni főépítész, a Városi Tervtanács elnöke. – Ilyen például a helyi védelem alatt álló épületekkel kapcsolatos beavatkozás, nagyobb léptékq tömbök, középületek létrehozása, s minden olyan létesítmény, amely városképi jelentőségq. Az elfogadásra váró rendelettervezet szerint erősödne a szakmai testület kompetenciája: az esetenként minimum öttagú – építészekből és más szakértőkből álló – Városi Tervtanács észrevételeit, javaslatait nagyobb súllyal kell figyelembe venni a hatósági építési eljárások során. Ezáltal fokozott mértékben érvényesülhet környezeti kultúránk harmóniája és az esztétikumra való törekvés. Legutóbb például a ruhagyár épületének részbeni felhasználásával – valamint annak telkén – létrejövő szálloda és élményfürdő komplexum tanulmánytervét tekintettük át és véleményeztük, amelynek során továbbtervezési javaslatokat tettünk. Ugyancsak nemrég véleményeztük a Julianeum mellett építendő új templom vázlattervét, amelyet kifejezetten színvonalas munkának találtunk.
– Sopronban másfél évtizeddel ezelőtt hívtam életre a főépítészi kollégium intézményét. Biztos voltam abban, hogy több szakember véleménye és javaslata nagy segítséget jelent egy-egy építészeti vitás kérdés megoldásában. A tervtanács lényegében e kollégium munkájának folytatója – nyilatkozta lapunknak dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész, a soproni Városi Tervtanács tagja. – A testület sok szempontból is hasznos szerepet tölt be: egyrészt eleve igényes tervezésre ösztönzi az építészeket, másrészt a sokszínqség, a nyílt és magas színvonalú viták, a meggyőzés és a megegyezés eredményeképpen a szakmailag legelfogadhatóbb tervek rajzolódnak ki és válhatnak valóra. A tanácsadó testület ajánlásai nem kötelező érvényqek, mégis, a véleményezések után zömében egyetértés alakul ki – vagy legalábbis közelítenek az álláspontok – a tervező és a tervtanács között. Városképi szempontból is hathatósan védjük a természet és az épített környezet egységét: például a Lövérekben a mi javaslatunkra vált tájba simulóvá az a szálloda, amely eredetileg toronyháznak indult...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom