Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Nagyobb létszámleépítések várhatók a megyében

Győr-Moson-Sopron - A gazdasági válság meglehetősen kedvezőtlenül érintette a megye iparát, jellemzően a járműipari cégeket, s azok beszállítóit. Míg tavaly decemberben 10.377, januárban már 12.462 regisztrált álláskereső volt. Az év első hónapjában összesen 1771 érvényes álláshely szerepelt a munkaügyi szervezet nyilvántartásában.
A megye ipari parkjaiban, illetve ipari területein számos gépipari, járműipari vállalat, valamint azok beszállítói telepedtek le az elmúlt években, így a 2008 őszén kezdődött gazdasági válság meglehetősen kedvezőtlenül érintette a körzetet.

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese, Rimányiné Somogyi Szilvia helyzetet értékelő kérdésünkre elmondta, a vállalati kapcsolattartó munkatársaik által feltárt információk alapján kiderült, hogy a nehéz helyzetbe került vállalatok is a munkaerő megtartására törekednek.


– A leépítések első körében többnyire a kölcsönzött munkaerőtől váltak meg a cégek. Ahol további munkaerő-csökkentés vált szükségessé, ott a határozott időre szóló szerződéssel foglalkoztatott munkavállalók kerültek bele a leépítések következő hullámába. Sok munkaadó rövidített munkahéttel vagy munkaidővel igyekszik elkerülni, hogy további alkalmazottjaitól kelljen megválnia. Kirendeltségeink visszajelzései alapján a vállalatok részéről nagy az érdeklődés a munkahelymegőrző támogatások nyújtotta lehetőségek iránt – mondta elöljáróban Rimányiné Somogyi Szilvia.

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese a helyzetet összegezve elmondta, a megye is a regisztrált álláskeresők számának emelkedésével reagált a gazdasági és pénzügyi válságra. A növekedés azonban összemosódik a szezonalitásból, illetve a közhasznú munkák befejezésével jelentkező létszámemelkedéssel.

A regisztrált álláskeresők száma a 2008. decemberi 10.377-hez (Győrben 5896) képest tovább emelkedett, ez év január végén elérte a 12.462-t (Győrben 6886), közöttük 5,1 százalék volt pályakezdő.

A megyében a nyilvántartott álláskeresők aránya – volt munkanélküliségi ráta – 6 százalék volt.

– A győri kirendeltség körzetében is az egész megyére jellemző tendenciák voltak megfigyelhetők az elmúlt hónapokban. Munkaügyi szervezetünk felé januárban mindössze egy csoportos létszámleépítést jelentettek be Győrben, de a cégektől kapott információk alapján valószínűsíthető, hogy ez a szám a következő hónapokban emelkedni fog.

Nagyobb létszámleépítésekre főként a járműiparban és annak beszállító vállalatainál számítunk, de néhány egyéb ágazatbeli – főleg feldolgozóipari – vállalat is elbocsátásokra kényszerül – prognosztizálta Rimányiné Somogyi Szilvia.

A győri kirendeltségen a regisztrációban szereplő álláskeresőknek mindössze 6 százaléka pályakezdő. Korcsoporti megoszlás szerint legnagyobb arányban 25–35 évesek szerepelnek a nyilvántartásban, ők az összes regisztráltnak közel 30 százalékát teszik ki, az 50 éven felüliek aránya közel 20 százalékos.

A gazdasági válság ellenére több cég is jelezte a munkaügyi szervezet felé a munkaerő iránti igényét. A megyében 2009. januárban összesen 1771 érvényes álláshely szerepelt a munkaügyi szervezet nyilvántartásában.

– Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy a munkáltatók várakozó álláspontja miatt lényegesen kisebb számban jelentek meg nálunk az állásajánlatok. Ez kapcsolható a pályázatok adta lehetőségekhez is. A válság ideje alatt már arra készülünk, hogy képzésekkel segítsük az átmenetileg munkanélkülivé vált embereket – mondta Rimányiné Somogyi Szilvia.

A munkaügyi szervezet jelenleg hegesztő- és nőiruhakészítő-tanfolyamaira gyűjti a jelentkezőket. Áprilisban ECDL Start+ beton- és vasbetonkészítő, biztonsági őr, ECDL Start+ CNC-forgácsoló, élelmiszer- és vegyiáru-eladó, takarító, ECDL Start+ épületfalazó kőműves szakmában, valamint nyelvvizsgára felkészítő moduláris németnyelv tanfolyam indítását tervezik. A munkaügyi központ munkahelymegtartó pályázataival folyamatosan várja a vállalkozók jelentkezését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötször több gázpisztolyt vesznek

Győr-Moson-Sopron - Soha nem látott mértékben ugrott meg az eladott gázpisztolyok száma, az egyik… Tovább olvasom