Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nagyobb a koraszülés kockázata rossz szájhigiénével

Fogászati szűrővizsgálaton esik át minden, a szegedi női klinikán terhesgondozásba vett kismama. Három szegedi intézmény közös kutatása ugyanis egyértelmű összefüggést mutatott ki a koraszülés és a fogágybetegségek között.
Hazánkban egyedülálló módon fogászati vizsgálóhelyiség működik a szegedi női klinikán, ahol a fenyegető koraszülés miatt kezelt várandós nők tüzetes fogászati vizsgálaton esnek át. A szülészeti és nőgyógyászati klinikán furcsaságként ható vizsgálat oka egy évek óta tartó kutatási program, amelyben a szűrésnek helyet adó intézményen kívül a fogászati és szájsebészeti klinika és az orvosi mikrobiológiai intézet vállal szerepet.

Rejtett összefüggések

A kutatás – amire még 2000-ben nyertek pénzt az intézmények az Egészségügyi Tudományos Tanács pályázatán – alapfeltevése a terheseknél előforduló fogágybetegségek és a koraszülés közti összefüggés kimutatása volt. Mivel hazánkban az uniós átlagnak nagyjából duplája, 8,5-10 százalék a koraszülések aránya, minden újabb kiváltó tényező feltárásának fontos szerepe lehet a megelőzésben.

Kutatási program

Mint Novák Tibortól, a női klinika szakorvosától megtudtuk: kezdetben nyolcvan nőnél vizsgálták a fogágybeteségeket, és az eredmények igazolták feltevésüket. Eszerint a szájüregben található kórokozók és azok bomlástermékei a véráramba kerülve eljutnak a terhes nők méhéig, ahol idő előtti fájástevékenységet, magzatburok-repedést okozhatnak. Azt is kimutatták: azoknál a nőknél, akik fogágybeteségben szenvednek – ami igen elterjedt –, három és félszer gyakrabban fordul elő koraszülés.

Ennek megelőzésére a női klinikán szükség esetén a fenyegető korszülés miatt kezelt kismamák fogászati kezelését is elvégzik. A kutatási programban eddig közel négyszáz várandós nőt vizsgáltak meg. Az azóta már publikált eredmények kapcsán szakmai ajánlást adtak ki, amelyben javasolják, hogy lehetőség szerint minél szélesebb körben végezzék el a terhes nők fogászati szűrését.

Bár a várandós asszonyok fogait megvizsgálják, a kezelést már – a kockázatokról szóló felvilágosítás ellenére – sajnos nagyjából csak a felük vállalja. Gorzó István, a fogászati és szájsebészeti klinika docense szerint ennek oka a fájdalmasnak hitt kezeléstől való félelem.

Hosszabb terhesség

Pedig a közös kutatás bebizonyította: ha a szűrés után kezelik is a kismamát, több mint 300 grammal nagyobb súlyú lehet a baba, és a terhességet is megnyújthatja egy héttel. A docens hozzátette: nagyon fontos lenne például az akár évtizedekig panaszmentes ínygyulladás kezelése, ez ugyanis rendkívül elterjedt hazánkban a nők körében is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Extravagáns babafrizurák

Nagy-Britanniában új szelek fújnak a babafrizura-divatban. A kobakra nyalt, jófiús frizura már a… Tovább olvasom