Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Nagycenken nincs megállás, fejlődnie kell

Mozgalmasan telt a közelmúlt Nagycenken. Az egyik központi téma a Széchenyi István Emlékmúzeummal kapcsolatos átszervezés volt. Azért is sokat dolgoztak, hogy továbbra is önálló maradhasson az általános iskola. Ivánkovics Ottóval, az 1800 lakosú település polgármesterével beszélgettünk a lehetőségekről.
– Az idei, szqkös költségvetéssel biztosítható, hogy a kötelező feladatok ellátásán túl jusson a fejlesztésekre is – kezdte a fiatal faluvezető. – Pályázati pénzekből szeretnénk például megoldani az egészségház akadálymentesítését. Erre az évre is meghirdették az államilag támogatott útfelújítási pályázatot, amin részt vennénk, ha lenne elegendő önrészünk. Pontosabban meglenne a teljes összeg, mivel a legtöbb pályázat utófinanszírozásos.
Időközben a manapság megkerülhetetlen témára, az iskolára terelődik a szó. Megtudjuk, két évfolyamban nincs meg az előírt minimális létszám.

– Nagycenk abba nem megy bele, hogy a szomszédos falvaktól „lopkodja el” a diákokat, csak azért, hogy az iskola mqködése biztosított legyen, tárgyalni viszont kell róla – jelenti ki.
A múzeum már érzékenyebb téma. Nagycenk és Széchenyi neve az elmúlt évtizedekben egybeforrt. A településen járva a helybéliek az mondják, oly sokat adott Magyarországnak és a megyénknek Széchenyi István, hogy egy múzeumot megérdemel az emléke. A közelmúltban megtörtént átszervezés következtében a múzeumi besorolás helyett csupán állandó közgyqjteményes kiállítóhely lett az intézményből. A helyiek bíznak abban, hogy mindez csak átmeneti állapot, és nem éri hátrány sem a települést, sem a gyqjteményt. Méltóképp szeretnék megünnepelni halálának 147. évfordulóját, ugyanis 1860. április 8-a ugyanúgy húsvétvasárnapra esett, mint idén.
– A mauzóleum az egyházközség, a kisvasút pedig a GySEV Zrt. fenntartásában van, így ezek változatlan formában várják az ide érkezőket – folytatja Ivánkovics Ottó.

– A turisták jellemzően egy napot töltenek el nálunk. Tudjuk, hogy ez megváltozzon, többet kell nyújtanunk számukra. A vonzerőhöz már nem elegendő csupán egy múzeum. Ezért tájházat tervezünk kialakítani Széchenyi korára jellemző eszközökkel, bútorokkal, felszerelésekkel. Sokan el sem tudják képzelni, milyen lehetett az élet az 1800-as években. Ha már a turizmusnál tartunk, továbbra sem mondtunk le a Harka–Kópháza–Nagycenk közötti kerékpárút megépítéséről. Az út összekapcsolható lenne majd a Fertő-parttal, a kerékpárosok így körbejárhatnák Sopront, illetve a Fertő táj világörökség településeit. Ugyanakkor Pereszteg felé is folytatni lehetne a kerékpárutat, így is közelebb hozva a szomszédos településen élőket.
A szemerkélő szombat reggeli esőben tovább folytatjuk a sétánkat a polgármesterrel és Busch József háza előtt állunk meg. A nyolcvankét éves Józsi bácsiról igazán nem lehet elmondani, hogy hétköznapiasan tölti el a nyugdíjaséveit. Korábban a postánál dolgozott mqszaki főellenőrként, most pedig festményeket reprodukál, méghozzá egész mesteri fokon.
– Van úgy, hogy reggel nekiülök festeni, aztán azt veszem észre, hogy már délután van és az ebédemről meg is feledkeztem – meséli. – Egyszerre több képen is dolgozom, amíg az egyik szárad, addig folytatom a másikat. Rengeteg könyvem, folyóiratom van, ezekből nézem ki azokat a képeket, amelyeket lemásolok. Itt van például a Tiziano-kép, szerintem jobb, mint eredetiben – mutat nevetve a festmény felé. Általában másolatokat készítek, de ha olyan a hangulatom, magamtól „alkotok valamit”.
Józsi bácsi lelkesen és hosszasan beszél Nagycenk elmúlt évtizedeiről. Jól emlékszik arra, amikor operett- és színielőadásokat tartottak a településen. Játszott itt lengyel karmester, és fellépett több neves hazai színész is. Karády Katalint, Heltai Jenőt, Bajor Gizit személyesen ismerte, vele Budapesten volt alkalma találkozni, amikor a nagycenki fellépéseket szervezte. Eseményekben, nehézségekben egyaránt bővelkedő élete volt, mondja búcsúzásképpen, majd hozzáteszi, úgy, mint a nagycenkiek többségének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bakterház: a világ közepe

"Az „ötlépésnyi birodalom", a MÁV Rt. „Szeged forgalmi csomópont" mozgalmas életű… Tovább olvasom