Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Nagyarányú létszámemelés a Nokia komáromnál

Régió - A mobileszközök iránti kereslet folyamatosan növekszik világszerte. A Nokia Komáromban gyártott termékportfóliója folyamatosan bővül, mindezek eredményeképp van szükség a munkatársak számának növelésére.
A Nokia az új alkalmazottak felvételére kampányt folytat az elkövetkezendő hetekben. A felvételi folyamat várhatóan októberben záródik le. „A Nokia fontos és megbízható munkáltató Magyarországon – mondta Timo Kahelin, a komáromi gyár ügyvezető igazgatója. – Büszkék vagyunk a komáromi eredményeinkre, és arra, hogy a helyi közösség aktív és felelősségteljes tagjai vagyunk. A portfóliónk az évek folyamán bővült: a Nokia Komárom jelenleg több tucat különböző fajta készüléket állít elő. Mindezt nem érhettük volna el a munkatársaink elkötelezettsége nélkül" – tette hozzá. Az igazgatóval a múltról, a jelenről és természetesen a régió egyik legnagyobb munkáltatójává előlépett Nokia Komárom jövőjéről is beszélgettünk.

– Igazgató úr, amikor először hívták meg a sajtót egy tájékoztatóra a komáromi ipari parkba, akkor itt szinte semmi nem volt. Most egy várost látok, ha kinézek az ablakon.

– Nagyon izgalmasnak tartom, hogy részese lehettem ennek a folyamatnak. Nem ismerem a pontos statisztikákat. De azt tudom mondani, ebben az ipari parkban, a Nokiában és az összes beszállítónál, amely a mi segítségünkre van, tizennégyezer-tizenötezer ember dolgozik.
– Ennek a hatalmas bővülésnek nyilván fontos tényezője, hogy a finn világcég Magyarországon megtalálta a számításait. Megéri itt dolgoztatni.
– Az alapvető ok, amiért itt bővülünk, az, hogy logisztikailag remek helyen vagyunk. Kiváló az együttműködés az önkormányzattal, partnereink is jó helyet találtak maguknak az ipari parkban. Ráadásul az elmúlt évek alatt annyi szakmai tudást halmoztunk fel, amit most már nem lehet egyik napról a másikra elvinni innen. A termékportfóliónk ezért is bővül folyamatosan. Több mint tucatnyi Nokia mobilkészüléket gyártunk itt, és viszünk a világ számos országába. Ehhez kell a képzett munkaerő. Ráadásul ügyfeleink igényei gyorsan változnak. Ennek a változási igénynek csak úgy tudunk megfelelni, ha rugalmasak vagyunk. Gyorsan reagálunk a piaci kihívásokra. Ez megint csak úgy képzelhető el, ha elkötelezett és szakmailag kiváló kollégákkal dolgozunk.
– A Nokia-központ nyilván értékeli a magyarországi munkát. Gondolom, jóra, hiszen egyre több igényes termék gyártását helyezik ide.
– Nő a bizalom irányunkban. Ugyanakkor van egy gazdasági oka is ennek: a munkaerő. Nem tudunk a munkaerő árában versenyezni mondjuk Indiával. Nyilván ott az alapkészülékeket sokkal olcsóbban tudják elkészíteni, mint itt, ám Komáromban a komolyabb mobilokat versenyképesen gyárthatjuk.

– A munkaerőt említette az előbb. Mennyire csábító munkahely a Nokia? Mennyire szeretnek itt dolgozni az emberek?
– Azt hiszem, elég attraktív csomagot tudunk ajánlani az itt dolgozóknak. Az alapfizetésen kívül bónuszrendszer működik Nokia-szinten. Ingyen hozzuk-visszük az embereket a munkahelyükre, a munkaruhát ingyen biztosítjuk, az étkezést ingyen biztosítjuk, a sportlehetőségeket támogatjuk. Azt gondolom, ez a magyar munkaerőpiacon eléggé versenyképes. Amit még fontos megemlíteni: a munkahelyi rotáció. A legjobb dolgozóinknak globális vállalatunknál külföldön is lehetőségük nyílik kipróbálni magukat.
Érdekes mérföldkövek
1999. április: alapkőletétel.
2000. január: a kereskedelmi termelés beindulása.
2000. április: a gyárban elkészült a 100.000. telefon.
2004. január: a Nokia bejelenti a komáromi gyár bővítését.
2004. szeptember: az új gyártósorokon elkészülnek az első készülékek.
2006. november: elkészül a 300.000.000. készülék.
– Igazgató úr, a Nokia Komárom azon gyárak közé tartozik, ahol rendre megfordulnak miniszterelnökök. De ettől függetlenül a magyar gazdasági életben tapasztaltak-e olyan nehézségeket, amelyek esetleg gátolták a fejlődésüket?
– Azt hiszem, Magyarországon egy nagyon fontos mérőszám, az inflációé jól alakul. Fejlődik az ország, és a mindenkori kormánnyal, a helyi önkormányzattal kiválóan együttműködünk. Erre nagyon jó példa, hogy megállapodás született: megépül a Komáromot elkerülő út. Jövőre elkezdődik az építkezés. Közvetlenül meg lehet közelíteni minket.
– A közösségi felelősségvállalásról miként gondolkodnak? Vagyis mit adnak a környéknek?
– A Nokiának globálisan is nagyon fontos a környezet. Ám itt személyesen is segítünk tisztává varázsolni a várost. Ahol tudunk, együttműködünk. A Vöröskeresztet, zenés színházakat, közösségi célokat is támogatunk. Figyelünk arra, hogy az ipari park szép és gondozott legyen, hiszen kellemes munkakörülmények között szívesebben és jobban dolgoznak az emberek.
– Úgy tűnik, a Nokia dolgozói jól érezhetik magukat, a nagy kérdés az, hogy ön hogyan érzi magát nem a gyárban, hanem azon kívül, Magyarországon.
– Érdekes, sokan felteszik nekem ezt a kérdés, és amióta itt vagyok, mindig ugyanazt válaszolhatom. Könnyű itt élni. Nincs diszkrimináció, kedves általában mindenki, ráadásul a szomszédaim is nagyon jó emberek. Sokáig Győrött laktunk, de most – finn ember vagyok – hiányzott a tó, Tatán, a vízparton találtunk otthont magunknak.


Fábián György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve Csongrád megye rendőrfőkapitánya Lukács János

Szeged - Törvényesen, szakszerűen, tisztességesen! Ezzel a jelszóval kezdte meg főkapitányi munkáját… Tovább olvasom