Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Nagy zűr Korzikán (LEnquete corse)

Remi Francois, akit Jack Palmer néven is ismernek, foglalkozását tekintve magándetektív. Meg van győződve arról, hogy a nők ellenállhatatlannak találják, és a szakmájában is a legjobbak közé tartozik. Egy nap megbízást kap egy vidéki közjegyzőtől: meg kell találnia a korzikai Ange Leonit, aki tekintélyes összeget örökölt, de valahogy köddé vált.
rendező: Alain Berberian

forgatókönyvíró: Christian Clavier, Michel Delgado
operatőr: Pascal Gennesseaux
zene: Alexandre Desplat
producer: Alain Goldman
vágó: Véronique Parnet

szereplő(k):
Christian Clavier (Rémi François/Jack Palmer)
Jean Reno (Ange Leoni)
Caterina Murino (Léa Leoni)
Didier Flamand (Dargent)
Pierre Salasca (Matéo)
Alain Maratrat (De Vlaminck)
Francois Orsoni (Balducci)
Elisabeth Kaza (Josepha)

A film sztorija

Remi Francois, akit Jack Palmer néven is ismernek, foglalkozását tekintve magándetektív. Meg van győződve arról, hogy a nők ellenállhatatlannak találják, és a szakmájában is a legjobbak közé tartozik. Egy nap megbízást kap egy vidéki közjegyzőtől: meg kell találnia a korzikai Ange Leonit, aki tekintélyes összeget örökölt, de valahogy köddé vált.

A kedveszegett Palmer belefárad a hiábavaló keresésbe, és úgy dönt, hazatér a még távolról sem ilyen napfényes Párizsba. Dargent rendőrfőnök azonban elfogadhatatlannak tartja a meghátrálást, ugyanis ő volt az, aki az elveszett örökösről szóló történetével idecsalta a magándetektívet annak reményében, hogy a tehetséges Palmer segítségével végre lezárhatja a Leoni-ügyet, amelyben a rendőrség kudarcot vallott.

Ange Leoni, a magányos farkas és a helybeliek bálványa, akitől egyszerre tartanak és mélyen tisztelik, elrejtőzött, miután meglovasította azt a pénzt, amelyet a francia kormányzat küldött a szeparatistáknak a fegyverszünet megkötése érdekében. Leoni el akar tűnni a szigetről, de a szeparatisták a nyomában loholnak, a rendőrök pedig le akarják tartóztatni, hogy eltussolják a történteket.

Jack Palmer találkozik egy csinos korzikai lánnyal, Leával, aki az első pillanatban az ujjai köré csavarja a szórakozott nyomozót. Palmert olyannyira elvakítja önnöm híúsága, hogy beleesik Lea csapdájába: a nő elrabolja őt, és elviszi Ange Leonihoz, akiről kiderül: a fivére.


A detektív hamar rájön, hogy a rendőrök titokban manipulálták őt. De elkésett ezzel a felismeréssel, mivel már belebonyolódott a Leoni klán ügyeibe, és túszból lelkes résztvevője lett annak a csapatnak, amely Ange menekülését szervezi. Sőt, nemcsak a beígért honorárium lelkesíti, hanem a gyönyörű, tüzes Lea iránt érzett szerelme is.

Ange és Palmer átkel a hegyeken, ám útjuk végén Dargent rendőrfőnökbe és embereibe ütköznek. A párizsi detektív ekkor ismerkedik meg a korzikai becsületkódexszel, amely megszilárdítja Ange-zsal kialakult barátságát. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - efes

"A krimi-vígjáték kedvelt műfaja a francia filmnek régóta, emlékezzünk csak Belmondo vagy Delon tréfás szerepeire, a már huzamos ideje tartó fellendülés pedig új színekkel gazdagította e hálás filmtípust. A Nagy zűr Korzikánt a reklámfilmes iskolázottsággal rendelkező, majd a Hatodik című thrillerrel és A tökös, a török, az őr meg a nő idétlen magyarítással nálunk is sikert aratott krimi-vígjátékkal ismertté vált Alain Berberian rendezi, talán az eddigi filmjeiben tapasztaltaknál kevesebb látvány-és ötletpetárda elpuffogtatásával, ám a megbízható profi precizitásával. Viszont a profi rendező higgadtsága nem gátolja abban, hogy ehhez a műfajhoz egy eddig még nem tapasztalt attitűdöt adjon. Legalábbis én még nem láttam etnográfiailag karikaturisztikus elemekkel és turistacsalogató életképekkel gazdagított krimi-vígjátékot. A
végeredmény teljesen élvezhető, szórakoztató film lett, hasonlatos egy olyasféle elegyhez, amelyet összegyúrtak mondjuk a James Bond-filmekből, a hagyományos francia vígjátékok laza hangvételéből és figuráiból, Jirzí Menzel szeretetteljes lírai kisrealizmusából (!), és egy szépen fotografált turisztikai ajánlófilmből. Clavier Jean Renoval (Ange Leoni) alkotott összeszokott kettőst alkot, komédiázásuk a Jöttem, láttam...-sorozatban tapasztaltakhoz képest elvesztette az "altesti felhangokat", de ezzel egyáltalán nem lett kevésbé szórakoztató. Korzika pedig szép hely, lakói talán mufurcnak tűnnek elsőre, de azért kedvesek." A teljes cikk

mozinet.hu - maktub

"Igaz egy vérbeli hülyeség is lehet vicces, ám az alkotók nagyrészt csupán megmosolyogtatnak, hosszú távon pedig jobbára fárasztanak. Ami a legmulatságosabb, az a korzikai virtuskodás kiparodizálása, de ezt is túljáratják. A mű mindenképpen csalódás a Reno-Clavier párostól, melytől ennél sokkal élvezetesebb szórakozáshoz (lásd. Marhakonzerv-akció) vagyunk szokva. Reno ráadásul inkább tűnik vendégsztárnak, aki valamely érthetetlen okból idekeveredett. A szerep és maga a film is jóval a kvalitásai alatt mozog, így aki a nevét továbbra is a kellemes élményekkel akarja összekapcsolni, az kihagyja a Nagy zűr Korzikánt."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toplisták 2. hét

Zenében Irigy Mirigyék és a Hooligans, a mozikban pedig George Clooney tolvajbandája viszi a prímet. Tovább olvasom