Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Nagy Lajos: „Teljességben élem az életem, a családom kiegészíti az Istennel való kapcsolatomat”Késői hivatások az egyház szolgálatában

Eger–Győr Gülch Csaba
Két évvel ezelőtt hirdette meg az egri érsekség a késői papi hivatások szemináriumát. Legutóbbi nyílt napjukon öt új „negyvenes” férfi jelentkezett. Balog Gyula rektor szerint intézményük hosszú távon jelenthet csak enyhítést a paphiányra.
A Késői Hivatások Szeminá-

riuma a világegyházban már régóta jól bevált módja a papi utánpótlásnak. Manapság kevés a fiatal jelentkező, többekben viszont később, 30–40 évesen érik meg a hivatás. Az utóbbiaknak eddig hazánkban hiányzott az életkorarányos fölkészülés lehetősége. Számukra hirdette meg két évvel ezelőtt az egri érsekség azt a sajátos intézményt, amelynek elvégzése után a „később elhívottak” felszentelt papok lehetnek.
Özvegyen is pappá szentelhetik
– Negyvenöt évnél nem idősebb, egyházilag szabad állapotú, érettségizett vagy diplomás katolikus férfiak jelentkezhetnek hozzánk.
Az egyházilag szabad állapot – többek között – azt jelenti, hogy nincs kiskorú, ellátásra szoruló gyermeke.
Jelentkezhet olyan özvegyember is, aki, miután személyes beszélgetésen megismerjük a múltját, elhívásához, szolgálatához megfelelő képzést kap, és részesülhet a papszentelés szentségi kegyelmében – nyilatkozta érdeklődésünkre Balog Gyula, a Késői Hivatások Szemináriumának rektora. – Mivel a pap „világnézeti szakember”, az első, úgynevezett „bejárós” év (havi egy konzultáció) után hallgatóink a második esztendőtől már napi, a hittudományi főiskola által kidolgozott tanmenet szerint, kollégiumi ellátással folytathatják tanulmányaikat.
Öt új „negyvenes” érdeklődőt fogadtak
Balog Gyula elmondta: a legutóbbi nyílt napon öt új „negyvenes” érdeklődőt fogadtak az egri intézményben. Megjegyezte, hogy a Késői Hivatások Szemináriuma nem oldja meg a paphiányt, de hosszú távon enyhíteni tudja a katolikus egyház utánpótlásgondját.
Lelki élmény: szolgált pápai vesperáson is
Hasonló enyhítő segítséget jelentenek a házas, de „Isten ügye iránt elkötelezett” egyházi szolgálattevők. Nagy Lajost, a Pannonhalmi Területi Apátság diakónusát több mint egy évtizede szentelték fel. Egyik legnagyobb lelki élményeként említette, mikor II. János Pál 1996-os pannonhalmi vesperásán a pápa mellett szolgált.
– Papnak készültem, de a felszentelést már nem tudtam vállalni. Ez persze nem jelentette, hogy a hitről és magáról a hivatásról lemondtam volna. Amint a rendszerváltás után civilként vissza lehetett térni a szentségi fokra, diakónusnak jelentkeztem. Jelenleg a civil munkám mellett Győrszentivánon végzek igeliturgiai, temetési, keresztelési szolgálatot. Teljességben élem az életem, családom kiegészíti az Istennel való kapcsolatomat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi gyerekek a kifutón

A modellkedés, hasonlóan az élsportokhoz, rengeteg idővel és energiával jár. A tehetség és a szülők… Tovább olvasom