Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Nagy Hal (Big Fish)

Edward Bloom mindig hazudik. Nagy mesélő és kiváló anekdotázó: különös, színes fantáziájával mindenkit levesz a lábáról, még azokat is, akik talán nem hiszik el a világkörüli útjáról, az óriásokról, boszorkányokról, viharokról és csengő hangon éneklő sziámi ikrekről szóló elbeszéléseit.
rendező: Tim Burton

író: Daniel Wallace
forgatókönyvíró: John August
operatőr: Philippe Rousselot
díszlettervező: Richard L. Johnson
jelmeztervező: Colleen Atwood
zene: Danny Elfman
producer: Bruce Cohen
látványtervező: Dennis Gassner
vágó: Chris Lebenzon, Joel Negron

szereplő(k):
Ewan McGregor (Edward Bloom ifj.)
Albert Finney (Edward Bloom id.)
Billy Crudup (William Bloom)
Jessica Lange (Sandy Bloom)
Alison Lohman (Sandy Bloom ifj.)
Helena Bonham Carter (Jenny)
Danny DeVito (Amos)

A film sztorija

A valós és fantasztikus történetekből szőtt film Edward Bloom és szeretteinek története. Még ha nem is hisz mindenben, amit elmond, Edward mindene a mesélés. Nyolcévesen, egy természetellenes növési roham miatt ágyhoz kötve Edward a teljes Világ Könyves Enciklopédiájának elolvasásával foglalja el magát. Különösen megragadja egy cikk az aranyhalakról, amelyből megtudja, hogy "ha az aranyhalat kis edényben tartják, kicsi is marad. Optimális körülmények között egy hal kétszer, háromszor, sőt akár négyszer akkorára is megnőhet, mint akváriumban."

Tíz évvel később a dél-karolinai Ashton egyik legnépszerűbb fiatalembereként rájön, hogy, csakúgy, mint az aranyhalnak, a növekedéshez neki is el kell hagynia az otthonát, és fel kell fedeznie a világot. Ahogy újdonsült barátjának, Karlnak az óriásnak is bevallja: "Úgy gondolod túl kicsi számodra ez a város? Egy olyan hatalmas ambíciójú embernek, mint én, aztán tényleg kicsi. Minden négyzetcentijét szeretem, de érzem, ahogy rámzárulnak a határai. Ilyen helyen csak bizonyos mértékig növekedhet egy emberi élet." Így veszi hát kezdetét egy valószínűtlen és mitikus utazás. www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - maktub

"Egy kedves, fantáziadús mozi, de semmi több. Burton a középpontba
főszereplője csodás túlzásokban gazdag elbeszéléseit helyezi, ám elköveti azt a hibát, hogy ő is csak sztorizgat. Ha jobban, hangsúlyosabban bontaná ki a történeteket az egész film sokkal megragadóbb lehetne, ám ő gyakran úgy rohan végig rajtuk, mintha sietne valahová. Még a visszaemlékezésekben leginkább kiemelt szerelmi szál is csupán jópofa képek gyorsan pergő sorozataként jelenik meg. Így mindenből kapunk egy keveset, de semmiből sem eleget.

Komoly mélységek nélkül, viszont kifinomult és szerethető módon rajzolódik ki előttünk egy ember élete, egy megoldásra váró apa-fiú kapcsolat és egy olyan szerelem, amelyben még évtizedek múltán is lángolnak az érzelmek. A látvány áll mindenek felett, ám a kitűnő szereplőgárda sokat segít a tartalmi oldal megerősítésében. Külön öröm, hogy több olyan remek színész is feltűnik, akiket egy ideje nem túl sűrűn láthattunk. Varázslatos pillanatokból csupán néhány akad, ám a film átlagszínvonala így is bőven a nézhetőség szintje felett helyezkedik el."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert a dévai gyerekekért

A dévai gyerekek ma délután 5 órára érkeznek Győrbe, a hagyományos Szeretet Napokra – hangzott… Tovább olvasom