Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Nagy építkezés most már csak fedezettel

Már nem lehet fedezetkezelő nélkül jelentős építőipari beruházást indítani a magánszektorban sem.

A jogszabályváltozás fő célja az alvállalkozók kifizetésének biztosítása, az építőipari lánctartozások megszüntetése.

Az elmúlt években az építőipart végigkísérték a körbetartozásból adódó botrányok: kifizetetlen, tönkrement fő- és alvállalkozók, leszerelt ajtók-ablakok, elkeseredett demonstrációk szerepeltek a hírekben. Mindez jelezte: a probléma komoly. Ennek – igaz, sokak számára már elkésett – megoldása az építési törvény tavaly őszi megváltoztatása. A lépcsőzetesen életbe lépő jogszabály a közszféra után április 1-jétől a közösségi értékhatárt (jelenleg 5,15 millió eurót) elérő építőipari kivitelezési tevékenység esetén a magánszférában is kötelezővé teszi a fedezetkezelést.

A változás lényege, hogy a megrendelőnek a teljes építkezés vagy egyes szakaszai előtt előre át kell adnia a vállalkozói díjat egy fedezetkezelő részére. Onnan a teljesítések igazolása után történhet meg a kifizetés.

Így olyan elemek épülnek a rendszerbe, amelyek garantálják, hogy a fő- és alvállalkozók az elvégzett munka után hozzájussanak a pénzükhöz. Kérdéses azonban, hogy a fedezetkezelői szerep vállalására mely pénzintézetek lesznek hajlandóak.

Alapos elemzésnek vetette alá a témát dr. Jámbor Attila, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának tanársegédje. Egyebek közt kifejti: az építtető részéről jelentős kockázattal járna, ha a jövőbeni munka elvégzésének reményében előleget fizetne a kivitelezőnek, viszont az, hogy az összeg egy harmadik félnél rendelkezésre áll, a kivitelezőnek jelent biztonságot. A fedezetkezelőnél elhelyezett pénz ugyanis csak a kivitelezők kifizetésére használható fel, így elkerülhető, hogy a megrendelő az ingatlan értékesítéséből befolyó bevételeket másik projektre fordítsa. (Részletek: www.epitesijog.hu)

Mostantól az építtető feladata, hogy a jogszabályi értékhatárok elérése esetén gondoskodjon a fedezetkezelő közreműködéséről.


Az alvállalkozók új lehetőségei

Építtetői fedezetkezelő közreműködése esetén az alvállalkozó kivitelezők nyilvántartása elektronikus formában történik. A nyilvántartásba a szerződéskötés során az alvállalkozó köteles a saját szerződésének adatait felvinni. Amennyiben az építtető nem helyezi határidőre a fővállalkozó teljesítésének fedezetét a fedezetkezelő rendelkezése alá, az haladéktalanul értesíti az alvállalkozói nyilvántartásban szereplő összes kivitelezőt, akárcsak akkor, ha az építtető pótolja kötelezettségét. Az alvállalkozók részére a nyilvántartás automatikusan jelzi, ha teljesítésük meghaladja a fennálló fedezetet, s a túllépés összegét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthon szülés: hibák Geréb Ágnes tárgyalásának jegyzőkönyvében

Fennáll a lehetőség, hogy Geréb Ágnes koncepciós per áldozata lesz, és esetével a… Tovább olvasom