Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Nagy cégek képzési igényei

Jobb egy jó szakmunkás, mint egy gyenge mérnök – állítja a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

Jobb egy jó szakmunkás, mint egy gyenge mérnök – állítja Mihalicz Antal, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, a mosonszolnoki Sapu Bt. vezetője. Kettős tisztségéből adódóan közreműködött abban a kutatásban, amely a nagyfoglalkoztatók munkaerőigényeivel akarja összehangolni az oktatást.

Mihalicz Antal
A nagyfoglalkoztatók képzési igényeinek felmérése érdekében kezdődött magyarországi kutatást a gazdasági és a munkaügyi tárca támogatja, a Nemzeti Felnőttképzési Intézet által kiírt pályázat két nyertese, a 3K Consens Iroda és a Medián Intézet végzi. Az összegyűjtött adatok, módszerek a tervek szerint a munkaerő-gazdálkodás problémáinak megoldásához vezethetnek. Ennek érdekében szervezett nemrégiben kerekasztal-megbeszélést a megyei kereskedelmi és iparkamara közreműködésével a Győri Nemzetközi Kereskedelmi Központban a 3K-iroda.

A kamara elnöke, Mihalicz Antal lapunknak elmondta, hogy a találkozón a régió nagyvállalatainak zöme képviseltette magát. Tájékoztatása alapján mindannyian ugyanazokkal a problémákkal küszködnek, abból adódóan, hogy a szakmunkások képzésének rovására egyre többen a felsőoktatás felé fordulnak. Ez az eltolódás egyre aránytalanabb az elnök szerint és emiatt keletkezett emberhiány több klasszikus szakmában. Hiányszakma manapság a gépi forgácsoló, az esztergályos, a marós, a hegesztő, a kovács, az öntő, a szerszámkészítő, a műanyagiparigép-beállító, a fröccsüzemi szakmunkás.

– Jól működik a gépészmérnöki képzés, de hiány van nehézipari gépészmérnökökből is. A mérnökök nyelvtudása, kommunikációs készsége, prezentációs képessége sokszor nem megfelelő, képzésük nem követi kellőképp a napjainkban alkalmazott technológiákat. Pedig mindezt nemcsak a multik igénylik – nyilatkozta Mihalicz Antal. Tájékoztatása alapján a tanfolyamszerű képzések kapcsán kritikaként fogalmazták meg a vállalatvezetők, hogy azok pár hónap alatt a csúcstechnológia alkalmazására akarják megtanítani a jelentkezőket, a szakmai alapok nélkül. Ezért szerinte csak azoknak nyújtanak megfelelő oktatást, akik már rendelkeznek gyakorlati tapasztalatokkal.

Az elnök arról is szólt, hogy kapocs kellene az oktatás és a gazdaság közé. A kamara eddig is koordináló szerepet vállalt e téren. Idei szakképzési fórumának sikerére tekintettel azt jövőre is megszervezi. A pályaválasztó tanulóknak és szüleiknek bepillantást enged a munkahelykínálatba, a fizetési adatokba, hogy a diákok beláthassák, jó szakmunkásként nagyobb jövőjük van, mint gyenge mérnökként. Ezentúl a vállalatok vezetőit, HR-vezetőit is meghívja a rendezvényre, a képzés és az igények összehangolásakor nemcsak tagjai, hanem a gazdaság többi szereplőjének érdekeit is képviseli, problémáit felkarolja.
– A hiányszakmákra vonatkozó adatok és a középfokú intézményekben végzők elhelyezkedési aránya együtt adhat valós képet arról, hogyan tükrözi az oktatás átalakulása a gazdaság igényeit – szögezte le Mihalicz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 12.21.

Tovább olvasom