Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Nagy Bandó irányt váltott

Két, gyermekeknek szóló kötetét mutatja be Nagy Bandó András, aki hétfőn este lesz a Szegedi Szalon vendége a Bartók Béla Művelődési Központban. A deszki születésű humoristát arról faggattuk: hogyan jutott el a kabarétól a szépirodalomig.
A Fából vasparipa kötet apropóján beszélgethetnek Nagy Bandó Andrással hétfőn este 6 órától azok, akik ellátogatnak a Bartók Béla Művelődési Központ Szegedi Szalon című rendezvényére. Nagy Bandó elmondta: több oka van annak, hogy manapság „kevéssé túltengő mértékben" van jelen a tévéműsorokban és a kabarékban. Igaz, a rádiókabarénak – ha ritkán is – még dolgozik, és lapunkat is megtiszteli egy-egy írással, de mostanában valahogy a kabaré nem inspirálja annyira, mint régen. Ennek oka pedig egyszerű: nincs inspirációja.

Bandó kicsit büszkén említi: 30 éven át írta magánszámait, tíz önálló estet állított össze ezekből, s a rádió archívumában is több mint 20 órányi anyagát őrzik. Ennek akkor nézett utána, amikor szó volt arról, hogy készítenek egy életműsorozatot, ez a terv azonban kútba esett. Viszont dolgozik egy másik kabaréműsornak, Humorlexikon a címe. Nem rég rögzítették a rádióba ezek konferálószövegeit, az aktuális címszó a szegénység. Nagy Bandó kis iróniával jegyzi meg: az erről szóló számba beledolgozta hajdani Eltartási szerződés című írását, amelyben arra kérte az államot, odaadja neki a pénzét, csak fogadja őt örökbe... Hát bizony, az írás ennyi év után is aktuális!

A humorista vallja: a humorérzék nem kopik ki az emberből, de elhagyva az ötvenedik életévet, fel kell mérni, hogy vannak-e fontosabb dolgok a humoreszkek írásánál. Az országot járva a fellépései alkalmával még mindig érzi a közönség szeretetét, sikerei vannak, de egyébként a céljai már más utak felé viszik. Van például adóssága a klasszikusokkal és kortársakkal szemben: rengeteg könyvet szeretne elolvasni, és van néhány, amit meg akar írni. Emellett Pécsen Háy János A Gézagyerek című darabjában is játszik – Herda Pityut alakítja, a kisember bőrébe bújva kiválóan érzi magát. Ráadásul ez az időszak a Minerva-színpadra emlékezteti, 1975-ben léptek fel utoljára, de ennek ellenére Bandó úgy érzi: a színpad olyan neki ma is, mintha nem szállt volna el az a harminc év...

A gyerekkönyvek-versek után most komolyabb munkába fogott: a Toscana című regényén dolgozik. Ennek alaptörténete: egy író úgy jön ki a kórházból, hogy tudja, hasnyálmirigyrákja van, és számára már csak három hónap az élet. Ugyanakkor lánya hat hónapos veszélyeztetett terhes – három hónapja van gyermeke megszületéséig. Az író eltitkolja, hogy halálos beteg, mert félti a lányát és születendő unokáját a traumától. Azt hazudja a lányának, hogy Toscanába utazik író barátaival.

Valójában a kórházba költözik be, s e-mailen tartják a kapcsolatot... Bandó számára ez nagyon izgalmas téma, hiszen a főhős áldozatot hoz azért, hogy unokája egészségesen megszülethessen. Az írás nagy feladat, tervei szerint jövő tavasszal készül el a 400–500 oldalasra tervezett kötettel. Lelkesen mondta: ez az, amiért érdemes otthon lenni, amiért érdemes minden nap felkelni. Megint azzal foglalkozhat, amit szeret, és ez az egész eddigi életére jellemző volt. Örömöt és boldogságot adott neki mindig is a munkája, és most is. S hogy is ne lenne elégedett, amikor a Fából vasparipa gyerekverskötet első kiadása már elfogyott – ebből a hétfői estre hoz magával néhány példányt –, s a legkisebbeknek szóló verseiből Halász Judit és a Republic lemezén is hallható feldolgozás, nem is beszélve arról, hogy a Szélkiáltó együttes 16 versét vitte cédére, a Madarat tolláról kötet megzenésített költeményeit pedig egy zalaegerszegi csapat rögzíti hanghordozóra.

Bandó Szegedre szívesen jön, hiszen találkozik a hajdani Minervásokkal, a barátokkal, és – azt mondta – annyi jó élmény éri minden alkalommal, hogy teli zsákkal térhet haza orrfűi otthonába.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbjutás

A győri Rába Quelle Veritas Foton csapata Szombathelyen játszott Magyar Kupa-mérkőzést a… Tovább olvasom