Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Nagy Bandó: 333 haIQ

333 haIQ címmel adott ki merész, különleges verseskötetet Nagy Bandó András humorista.

Nagy Bandó András humorista, a Kisalföld állandó szerzője holnap Budapesten mutatja be új kötetét, amelynek címe: 333 haIQ. A könyvpremier mellett korábbi kötetének megzenésített versei is megjelennek CD-n a Szélkiáltó együttes tolmácsolásában.

– Mivel fotózom is, egyáltalán figyelem a világot, és észre is veszem az aprócska szépségeit, azt sem mondhatom, hogy eltértem volna bármiben is az eddigi szemlélődő életmódomtól, csak most éppen nem lefotózom, amit látok, hanem le-, illetve megírom, s erre a legalkalmasabb forma a haiku. Három sor öt, hét és öt szótagelosztásban, összesen 17 szótaggal, mely a tökéletes tömörítést jelenti – nyilatkozta Nagy Bandó András.

Vagy a nyelvemet,
vagy a szavaimból írt
lapokat tépd ki!


Szélvész hazugok!
Már minden sánta kutyát
összefogdostunk.

Útszélen hever
egy kivilágítatlan
szentjánosbogár.

Egyet kivéve
csődöt mondott az összes
öröklét-projekt.

Az ismert humorista úgy véli, ha jó, a haikunak valóban hatnia kell az olvasóra. Maga mellett tartja, a gondolathoz láncolja, miközben továbbgondolja a láttatott képet, hangulatot, történést, és így szinte eggyé válik a haikuköltővel. Kötete 333 haikut tartalmat 37 tételben, tételenként 9 haikuval. Születésről, életről, vénülésről és meghalásról, a négy évszak gyönyörűségéről, természeti jelenségekről, napról és holdról, patakról és óceánról, természetről és a körülöttünk repdeső madarakról.

– Tapasztalatom szerint nem túl sokan ismerik ezt a versformát, épp ezért már az is merész vállalkozás, hogy egy ilyen kötet szerkesztésébe és kiadásába fogtunk a Jelenkor Kiadó vezetőjével, Csordás Gáborral – árulta el Nagy Bandó, akitől megtudtuk azt is, könyve mellett ugyancsak holnap mutatják be a Szélkiáltó együttes új CD-jét. Ezen a humorista novemberben megjelent Madarak tolláról című, gyerekeknek és szüleiknek szóló kötetének 16 megzenésített verse hallható, hatot pedig prózában Bandó is elszaval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdag Erzsi: Csigabiga néne

Tovább olvasom